perjantai 1. marraskuuta 2019

Arvoituksellinen katse




Nymma Nytten piirtämänä


Yhteiset kyssärit ja Nymman vastaukset:

Ketä julkkiksia kutsuisit sun synttäreille?

Sauli Niinistön kutsuisin pitämään juhlapuheen. Donald Trumpin kutsuisin grillailemaan juhlavieraille possunribbsejä ja kanaa. Voihan olla että kumpikaan ei tule. Presidentiksi pääsee kyllä, muttei välttämättä mun synttäreille.

Kaksi tärkeintä tavaraasi? 

Kännykkä, silmälasit, lääkkeet, auto, varsi-imuri. No nyt niitä on jo viisi. Ilmankin tulee toimeen, mutta ehkä valitsen silmälasit ja lääkkeet.  

Kaksi turhinta tavaraasi?

Sukkahousuja ja korkokenkiä en käytä. Ainoastaan riittävän tärkeissä juhlissa. Viimeksi oman lapsen häissä.


Mitä sä luulit että susta olis tullut isona?

Jossain vaiheessa minusta piti tulla rekkakuski. 70-luvulla oli sen niminen tv-sarja. Äiti kyllä vähän sille suunnitelmalle naureskeli.  

Hetken luulin, että minusta tulee sairaanhoitaja, mutta ei onneksi tullut. Olen niin huonomuistinen, että lääkitsisin varmaan kaikki potilaat pilalle ja kuoliaaksi. 

Olin nimittäin löytänyt tuon Isännän ennen kuin sain tietää päässeeni sairaanhoito-oppilaitokseen toiselle paikkakunnalle. Peruin paikan ja muutin suunnitelmia. En kertonut koskaan isälle ja äidille. Nyt kääntyvät varmaan haudassaan, kun kuulevat tämän. 

Lopulta se, mikä minusta tähän mennessä tuli, on erilaisten yhteensattumien summa, kuten elämä yleensäkin. Liittyy hyvin pitkälti tuohon edellisessä kappaleessa mainittuun ratkaisevaan tekijään. Pääasia on, että tekee oman elämänsä valinnat ja päätökset itse. Ei tarvi ainakaan muita syyttää, jos meni pieleen.



Voisin jatkaa tätä kysymystä: 

Mitä sä luulet, että susta olis pitänyt tulla isona?

Nyt kun on kulunut 40 vuotta siitä, kun ensimmäisen kerran tein palkkatyötä, yli 33 vuotta aktiivista työtekoa, kokemusta kuudelta eri alalta (mukaan luettuna kesätyöt ja poislukien perhevapaat) ja kolme ammattiin johtavaa/kelpuuttavaa tutkintoa, niin uskallan sanoa, että minusta olisi pitänyt tulla kokki

Suurkeittiössä on ihan hitokseen siistiä ja hygieenistä, melkein kuin leikkaussalissa tai laboratoriossa. Työskentelytavat ja systeemit ovat tietynlaiset, joita kaikki noudattaa. Jos ei noudata, niin homma lakkaa pelittämästä. Säännöt, käytännöt ja lainalaisuudet eivät muutu joka viikko eikä ohjeita tarvitse jatkuvasti tarkistaa netistä. Lisäksi kokilla on oikeus aina vähän soveltaa tilanteen mukaan ja käyttää omaa luovuuttaan. Nälkäiset asiakkaat ovat lisäksi lähes poikkeuksetta tyytyväisiä, kun hommat hoidetaan ajallaan ja sovitusti. Ainoa haittapuoli on työn fyysinen kuormittavuus ja työympäristön meluisuus.



Ja Nytten kyssärit Nymmalle:

Kuka historian henkilö olisit ja miksi ja kuka olisi tällöin puolisosi nykyisyydestä?

Marie Curie  tai Albert Einstein. En ainoastaan heidän älykkyytensä vuoksi, vaan siksi, että saivat oivaltaa uutta ja tehdä sitä mistä eniten pitivät. Kadehdin aina niitä ihmisiä, jotka saavat tehdä työtään muutenkin kuin rahan ja toimeentulon vuoksi. Jos olisin Marie Curie, niin puolisoni olisi tietysti yhteinen idolimme Esko Valtaoja. 

Jos olisin Albert Einstein, puolisoni nykyisyydessä olisi Englannin kuningatar Elisabet II. Siinä hyvä vastinpari "Allulle", koska "Ellu" ei todellakaan saa tehdä työkseen sitä mistä eniten pitää eikä ole itse saanut valita ammattiaan ja uraansa. Se ei ole hänen syytänsä eikä oma valintansa, että joutuu olemaan vankina ja kaavoihin kangistuneena hamaan tappiin saakka. 

Kun katsot kokovartalopeiliin (vaatteet saa olla päällä), mistä pidät eniten ja mistä vähiten?

Pidän ylipäätään koko kropastani. Kolme vuotta sitten olin fyysisesti parhaimmassa kunnossa koskaan ja silloin olin tyytyväisempi kaikkeen fysiikkaani. Nyt on vyötärön tilalle tullut michelinrenkaat. Se on kyllä aika kamalaa.  Joskus nuorempana takapuoli vaikutti isolta. Myöhemmin muut ulottuvuudet ja saavutetut muodot ovat tasoittaneet tilannetta.

Jos voisit muuttaa jotain maailmassa, mitä se olisi? 

Jos vaan yhden asian saisi muuttaa, niin erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen pitäisi panostaa ja keskittyä paljon, paljon enemmän koko maapallolla. Lastensuojelutoiminta pitäisi laittaa kuntoon täällä ja aloittaa niissä maissa missä siitä ei ole vielä kuultukaan. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus ja toivo. Heidän tulevaisuuttaan ja unelmiaan ei saa murskata ja tuhlata. Tähän tietysti liittyy nämä ilmastonmuutosasiat, joihin olisi kaikkialla pitänyt herätä jo kauan sitten. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!