lauantai 26. lokakuuta 2019

Loppuupahan se kellojen kääntely



Kellojen kääntelystä ollaan EUn alueella onneksi luopumassa vuonna 2021. Se on viisautta. Mokomasta saatu hyöty on kaikkien näiden vuosien aikana ollutkin aika vähäistä. EU-maat saavat itse valita, siirtyvätkö kesä- vai talviaikaan. Parempi olisi, kun kaikki siirtyisivät joko kesä- tai talviaikaan eli  normaaliaikaan. Muutenhan Euroopassa olisivat kaikki aikavyöhykkeet ihan sekaisin.

Psykiatrian dosentti, tutkimusprofessori Timo Partonen THL:lta kertoo, että normaaliin aikaan siirtyessä sisäisten kellojemme ei tarvitse kiriä tuntia kiinni. Pysyvä normaaliaika olisi parempi myös kesällä, niin illat eivät olisi niin valoisia. Myös kaamosoireilu voisi pahentua pysyvässä kesäajassa.

Joka viides aikuinen saa runsaita kaamosoireita. Kaamosoireilevilla on sisäisen kellon toiminnassa jätätysoireita ja voi se aiheuttaa uniongelmia. Näihin oireisiin pitäisi auttaa valon tankkaaminen aamulla ja liikunta iltapäivällä. Kirkasvalohoidon ottaminen aamuisin 30 minuutista tuntiin vähintään viitenä aamuna viikossa kello 5 ja 10 välillä pitäisi auttaa. Toinen tärkeä keino on liikunnan lisääminen. Sykettä nostavaa ja hengästyttävää liikuntaa tulisi harrastaa 2-3 kertaa viikossa vajaan tunnin verran kerrallaan.


Kuvassa Erikoisen Asiantuntijan kirkasvalohoitolaite.
Kuvat: Pixabay, Erikoiset Asiantuntijat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!