maanantai 2. syyskuuta 2019

Sisäinen lennonjohtaja calling


Oletteko huomanneet älykännyköissänne, miten kiva sovellus on Flightradar24?

Sen avulla on mukava seurata jonkun tietyn lennon kulkua. Tai vaikka sen, jonka kyydissä itse istuu. Jos sattuu, että koneessa voi käyttää wifiä. Ja jos ei just lennetä ison merialueen yläpuolella, jolloin wifi-yhteys ei toimi.


Vastikään seurasin Flightradarista, kun pahnanpohjimmaisemme palasi häämatkaltaan tuoreen aviopuolisonsa kanssa. (Mikään oheisista kuvista ei liity siihen.)



Edellisen kerran katselin omaa lentoamme, kun palasimme kotiin palmun alta. Siellä sitä posotettiin tulemaan melkein 12 km:n korkeudessa niin että kerosiini kärysi. Ei tietoakaan mistään lentohäpeästä. 
Flightradarista on myös kiva seurata, miten lentoliikennettä on varsinkin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa niin kuin kusiaisia pesässään. Siellä ne hiilijalanjäljetkin on. Suomessa tiheys on verrattavissa lähinnä siihen, paljonko variksia näkyy taivaalla. 





Kotimme yli kulkee merkittävä lentoreitti. Nytkin tässä pihakeinussa istuskellessa on jo pari pitkän matkan lentoa mennyt ylitse. Kiva katsoa Flightradarista mihin ne ovat menossa, kuinka iso kone on kyseessä, kuinka korkealla menee ja minkälaista vauhtia. Paljon muutakin tietoa löytyy. Kaiken lisäksi sovellus on ilmainen. Joku edistyneempi versio voi olla olemassa, joka ehkä on maksullinen. Halvat on huvit köyhällä, eikö vaan? 



















Otin sovelluksen käyttöön joitakin vuosia sitten, kun nukuin huonommin öisin. Totesin, että kuulen öisin ääniä. Osa niistä kuului muutaman kilometrin päässä olevalta junaradalta, jossa kulkee tavarajunia varsinkin juuri öisin. 



Siellä ne menee peräkkäin niin kuin ne kuuluisat köyhän talon porsaat. 


Osa äänistä kuului taivaalta ja se ei ollut mitään harpun soittoa, vaan lentokoneen ääntä. Sitä ihmettelen, että jopa 12 km:n korkeudessa lentävien koneiden ääni kuuluu maan pinnalle saakka ja taloon sisälle ja että kirkkaalla ilmalla koneen voi nähdäkin paljain silmin.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / Flightradar24


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!