lauantai 7. syyskuuta 2019

Sienet retkellä



Viimeinkin on sieniä ja ihmiset rynnivät koreineen metsään. Sienet päättivät toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja lähteä itsekin retkelle, ennenkuin joutuvat koriin. Niin no, kaikkihan eivät koriin pääsekään tiettyjen ominaisuuksiensa vuoksi, mutta kumminkin. Tässä tarina eräästä syyspäivästä ja sienten retkestä ja vähän tietoakin sienistä.

Herkkutatti
"Nousin vasta toissa päivänä sammalpeittoni alta ja nyt olen jo näin kauniina lähdössä retkelle mukaan. Vetäisin kauneimmat verkkosukkahousut jalkaani ja suihkaisin lakin alle hieman pähkinäistä tuoksua. Missä muut ovat, nyt mennään",  herkkutatti oli tohkeissaan. 

Herkkutatti on mitä mainioin ruokasieni, kunhan ehtii apajille ennen toukkia ja etanoita. Tattia voi käyttää keittoihin, muhennoksiin, lasagneen, paistoksiin, piirakoihin, pizzoihin eikä se kaipaa muuta esikäsittelyä kuin roskien pois pyyhkäisyn lakilta. Koko sienen voi käyttää.




Mustesieni
"Lähdettiin mukaan koko perheen voimin. Saatiin nuorimmainenkin mukaan, vaikka yrittääkin esittää, ettei kuulu porukkaan. Voi voi, kun tietäisi - muutama päivä vain, niin meitä ei enää erota toisistamme. Vasta hän oli pieni ja munanmuotoinen, vaan kohta jo valuu helmasta muste, niinkuin meilläkin", totesivat mustesienivanhemmat. 

Mustesienistä saa makoisaa keittoa. Vain nuoria, sulkiolevia sieniä käytetään. Ja muistetaan sitten alkoholittomat ruokajuomat.


Käävät koivulla
Käävät seinäkiipeilevät
"Intouduimme kokeilemaan retkellä uusia lajeja. Tässä oli menossa seinäkiipeily. Noita kahta pullukkaa sai aina odottaa. Me muut olimme täällä korkeuksissa vetäneet jo retkieväät ja nuo kaksi eivät malttaneet odottaa, vaan söivät ensin eväät ja lähtivät sitten kiipeämään. Näin siinä sitten kävi", kääpien ryhmänjohtaja oli tomerana.  

Käävät toimivat metsissä tärkeinä hajottajina, jotka edesauttavat metsien uusiutumista. Trendikäs pakurikääpä sitä vastoin on koivulle erittäin haitallinen. Syötäviä kääpiä on esimerkiksi herkullinen lampaankääpä, josta voi pyöräyttää sienipihvit. Käytä nuoria lakkeja, niin maku on miedompi.


Nahikas
Pienten päiväkotiryhmä uskaltautui metsäretkelle reippaan opettajansa kanssa. Nahisteluksihan se meinasi mennä väkisinkin vähän väliä, kun opettaja käänsi selkänsä ja jono muuttui sienisalaattimaiseksi muodostelmaksi. Olisiko ollut aika hörpätä pillimehut tässä vaiheessa!

Useat nahikkaat ovat erinomaisia ruokasieniä, mutta niiden kanssa pitää olla tarkkana. Pieniä, ruskeita sieniä on niin monenlaisia ja osa niistä on myrkyllisiä.



Lahokka
Kova kolmikko eli Sienenpennut Tieni, Hieni ja Lieni ovat eränkävijöitä jo ties monennessako polvessa vai pitäisikö sanoa lakissa vai jalassa. Joka tapauksessa, he väsäsivät pystyyn leiripaikan, sytyttivät nuotion, keittivät nokipannukahvit ja vuolivat makkaratikut koko retkiporukalle,

Lahokkaista löytyy myös useita kolmen tähden ruokasieniä, mutta sama sääntö kuin nahikkaidenkin kanssa - pitää olla täysin varma tunnistuksesta, ennen kuin lahokka pääsee sienestäjän koriin taikka pannulle.




Punainen kärpässieni
Punainen kärpässieni huiteli menemään metsäpoluilla sellaista vauhtia, että vaelluskenkä oli heitettävä jalasta ja käytävä oikosekseen mättäälle. Olikin jalka ihan turvoksissa patikoinnista.

Myrkyllinen.



Känsätuhkelo
Tuhkelo-perhe lähti retkelle ilomielin. Isä tässä päsmäröi etualalla, kun äiti paimentaa pikkuisia pysymään aloillaan. Olivat kovasti innoissaan tulevasta pöllyttelykaudesta, kun itiöpölykausi alkaa pian. Mutta siihen menee vielä hetki ja nyt retkeiltiin ensin. 

Kohtalainen ruokasieni, kerätään nuorina. Eivät sovi munuaisvaivoista kärsiville.



Tuntematon kaunotar

"Ettekö te tiedä, kuka minä olen?", kuiskutteli tämä vastoin retkiohjeita kesäisen kepeään lierihattuun pukeutunut hupakko. Emme me tienneet kuka hän oli ja mistä hän tuli ja mihin ryhmään kuului. Oliko tullut mukaan etsimään sulhasia vai itseään, kun luonnon ihmeet ja antimet eivät häntä kiinnostaneet. 

Tällaisia outouksia ei kannata koriinkaan poimia, muistetaan se. Vaikka ne kuinka kauniisti ja kauniina pyytäisivät tulla poimituiksi.



Tunnistamaton tatti

Aina tulee retkille mukaan hieman outoa porukkaa. Niinkuin tässäkin tattiperheessä selvästi karsastettiin yhtä jäsentä, joka halusi omasta mielestään edukseen erottua joukosta. Kalman kalpeina katsoivat muut vierestä tätä kekkalointia keskellä metsää ja retkeä. Ensi kerralla saa jäädä tuo hölmöilijä kotiin.

Tatit ovat kaikki syötäviä, mutta yksi on pahanmakuinen, sappitatti


Limanuljaska
Limanuljaska-rouva läksi poikansa kanssa retkelle mukaan. He vetivät jalkaansa asianmukaisesti sitruunankeltaiset kumpparit, jotka ovat nyt piilossa upottavalla neulaspolulla. Nimestään ja limaisesta ulkonöstään huolimatta limanuljaskat ovat oivia poimittavia sienikoriin ja senpä vuoksi alkusyksystä onkin otettava kaikki ilo irti ennen pannulle päätymistä.

Limanuljaska kannattaa puhdistaa jo metsässä keräyksen yhteydessä. Halkaise sieni pituussuunnassa jalasta lakkia kohti. Kun puoliskot vedetään irti toisistaan, sientä peittävä limakerros irtoaa.

Limanuljaskaa voi paistaa pannulla sipulin ja valkosipulin kanssa, päälle ripaus persiljaa. 


Seitikki
Kaikki seitikit eivät ole tappavan myrkyllisiä, kuten eivät kuvan limaseitikitkään. Jätetään ne kuitenkin rauhassa retkeilemään ja etanoiden herkuksi. Maku kun ei kuitenkaan makunystyröitä hivele ja on vaara sekoittaa ne tappaviin sukulaisiinsa. 

Kärpässieni

Kärpässienet ovat juuri herätessään vielä yöpuvuissaan, jotka ovat lakin pilkkuja täynnä. Lakki kun aukeaa kunnolla, tulee lakin pohjaväri esiin ja lakki saa tutun pilkullisen ulkonäkönsä. Sade voi huuhtoa pilkut kokonaan pois ja lakki on lopulta pelkästään punainen, täysin ilman pilkkuja. Aika vekkulia, vai mitä. Tässä punaisen kärpässienen lapsukaiset ovat lähteneet metsäretkelle ilman vanhempiaan, niin sitä pitää - rohkeasti vaan. 



Rakastuneet juurekkaat
Toiset tulivat metsäretkelle kuhertelemaan eikä siinä mitään. Pysyvät vain joukon mukana eivätkä katoa mihinkään havupuuryteikköihin, joissa juurekkaat yleensä viihtyvätkin.

Juurekkaan voi kerätä koriinkin, se on itse asiassa hyvä ruokasieni. Mutta tunnistamisen kanssa pitää olla tarkkana ennenkuin ruvetaan muhennosta laittamaan.



Rakastuneet kärpässienet

Toinenkin lemmenpari osui retkelle mukaan. Olivat niin toisiinsa ihastuneita, että annettin heidän olla rauhassa. Niinkuin annetaan muutenkin. Ei oteta koriin ollenkaan eikä paljon hipelöidäkään, ettei sienen sisältämää hermomyrkkyä vaan joudu vahingossakaan suuhun.



Koivunkantosieni
Koivukantosienet läksivät koko suvun voimin liikkeelle, vauvasta vaariin. Muutenkin aina tykkäävät esiintyä porukassa, niin miksipä retkellekään lähdettäisiin muulla tapaa. 

Sienestäjän iloksi runsaslukuisena esiintyvä koivunkantosieni on mitä herkullisin sieni. Ei tarvitse ryöpätä eikä muutenkaan esivalmistella. Huuhtaisee vain suurimmat karikkeet lakista ja pyöräyttää lakeista kermaisen keiton. Jalat nimittäin jätetään metsään. 

Tässä oli vain pieni osa metsiemme sienistä, syötäviäkin lajeja on useita kymmeniä.

Jos sienien tunnistamisen opettelu kiinnostaa, kannattaa seurata paikallisen Martta-yhdistyksen ilmoittelua, sivut www.martat.fi 


Kuvat: EAt

2 kommenttia:

  1. Aivan ihanaa tarinoinnin ja sienitietouden vuorottelua! Nauratti😆😆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kehuista!
      Tämä on onnistunut tarina omasta mielestänikin! 🥰

      Poista

Kiitos kommentistasi!