perjantai 27. syyskuuta 2019

Mikä auttaa flunssaan?



No ei mikään. 

Ehkä vähän lepo, ibuprofeeni ja lämmin juoma. Ja tässä postauksessa alempana mainitut suihkeet. Lääkärin neuvoma konsti olon helpottamiseksi on myös apteekista ilman reseptiä saatava nenää kosteuttava suihke, joka on suolaliuosta ja huuhtelee nenänielusta räkää ja samalla kosteuttaa kurkkua. Se auttaa yskään ja kurkun karheuteen ja kutinaan.




Flunssan ennaltaehkäisy on parasta ja omakohtaiseen kokemukseen perustuen siinä toimii parhaiten jokapäiväinen hunajan käyttö sekä liikuntalajeista säännöllinen kuntouinti. Kerran viikossa uimahallissa kilometri tai enemmän uintia siten, että pää laitetaan pinnan alle ja puhalletaan keuhkot tyhjäksi. Siinä lähtee keuhkoputkien värekarvat heilumaan ja limat liikkeelle. Kilometrin kohdalla alkaa yskittämään. Enempää ei tällä kunnolla jaksakaan. Tämä on totta kai yksilöllistä ja perustuu vain omiin havaintoihin. Niiden mukaan näillä keinoilla flunssat pysyivät aikoinaan loitolla vuosikausia. Hunajan pitää tietenkin olla kotimaista, koska ulkomailta tuotuihin saattaa olla lisätty jotain muuta jatkeeksi. 


Ystäväni Seija toi Tallinnan tuliaisina suihkeen, joka pakkauksesta  päätellen sisälsi ainakin propolista ja etanolia sekä jostain kuivatuista kasvin lehdistä tehtyä eliksiiriä. Tujun tuntuista ainetta. Sisällysluettelosta en vajavaisella viron kielen taidollani ymmärtänyt muuta kuin että ”enne tarvitamist loksutada”. Ravistin siis ennen käyttöä. Tätä suihkutin pariin otteeseen, mutta kokeilujakso jäi vielä tällä kertaa lyhyehköksi ja aineen teho toistaiseksi vielä epäselväksi. Mutta aion kyllä kokeilla uudelleen. 



Kuulin myöhemmin esihenkilöltäni vinkin sinkkiasetaattisuihkeesta, jota myydään apteekissa. Se lievittää oireita ja lyhentää flunssan kestoa. En ollut tällaisesta paikallishoidosta aiemmin kuullutkaan. Sain tietää, että sen teho flunssan oireisiin on tieteellisesti tutkittu. Sinkkiä voi käyttää tabletteina ennaltaehkäisyyn koko flunssakauden ajan. Kuin myös inkivääriä ja valkosipulia. Jos viimeksi mainitut eivät maistu tuoreena, niitäkin voi ottaa tablettimuodossa. 



Flunssa aina vaan pitkittyi viikkokausiksi ja ääni pysyi käheänä. Koko ajan piti selvittää kurkkua. Menin sitten lopulta alan erikoislääkärille, jolla ei tietenkään sen kummempia konsteja asiaan ole. Kurkkulääkäri sai kuitenkin kurkittua syvälle kurkkuun ja totesi, että äänihuulet on ainakin kunnossa. Ei saa rykiä, pitää hyräillä tai haukotella mieluummin. Ja kurkkulääkäri ostatti vesipiipun, jonka pitäisi auttaa äänen käheyteen. Ehkä se auttoikin.


Ohessa enemmän sinkkiasetaattisuihkeen tehoon liittyvää tutkimustietoa:

* Kahden satunnaistettuihin lumekontrolloituihin tutkimuksiin perustuvan tutkimusraportin mukaan sinkkiasetaatti lyhentää flunssan ja sen oireiden kestoa. Vuonna 2012 julkaistun raportin (Science) mukaan sinkkiasetaatti lyhensi flunssan kestoa keskimäärin 42 %. Helsingin ja Sydneyn yliopistojen yhteistyönä laatimassa raportissa (Hemilä 2015) arvioitiin paikallisesti vaikuttavan sinkkiasetaatin vaikutusta flunssan oireisiin. Flunssaan liittyvän nuhan kesto lyheni 34 %, nenän tukkoisuus 37 %, kurkun karheus 33 %, käheys 43 % ja yskä 46 %.

*Science M, Johnstone J, Roth DE, Guyatt G, Loeb M. Zinc for the Treatment of the Common Cold: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Canadian Medical Association Journal 2012; 184 (10): E551-E561.

*Hemilä H, Chalker E. The Effectiveness of High Dose Zinc Acetate Lozenges on Various Common Cold Symptoms: A Meta-analysis. BioMed Central Family Practice 2015; 16:24-34


Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä: Kotimaiset hunajantuottajat, Pharmia Oy, OÜ Vipis / Erikoiset Asiatuntijat

4 kommenttia:

  1. Jopa on monenlaisia keinoja flunssaan - johan se säihkähtää noista ja häipyy saman tien. Totta - sinkki on todettu hyväksi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Tuo sinkkisuihke todellakin auttoi. Ja siitä on myös Yskä-versio, mutta mitähän eroa sillä ja Flunssa-versiolla mahtaa olla, se jäi vähän epäselväksi.

    VastaaPoista
  3. Sinkkiä on minullekin mainostanut eräs sairaanhoidon ammattilainen, mutta en ole vielä kokeillut. Ehkä hankin sitä varastoon, kunhan apteekkireissulla joskus muistan. Mitään flunssarohtoja en yleensä nykyisin käytäkään.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi! Ja nimenomaan imeskelytabletteja suositeltiin. EA osti mukavuudenhaluisena suihketta, kun farmaseutti meni sanomaan, että ne imeskelytabletit maistuu pahalta. ;D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!