lauantai 10. elokuuta 2019

Bloggaajasta ploggaajaksi, Erikoisia lajikokeiluja, osa IIPäästämme teidät heti uteliaisuuden tuskasta. Kokeilimme PLOGGAAMISTA. Sana tulee ruotsin kielen sanasta plocka upp (poimia) ja englannin kielen sanasta jogging (hölkätä). Juoksu/kävelylenkille voi siis yhdistää poimimista. Tässä tapauksessa siihen yhdistetään roskien poimimista asuin- tms. alueen kadunvierustoilta, poluilta ja lähimetsistä. Ja roskiahan riittää. Siitä hyvä "apaja", että sen huomattuaan ei tarvitse heti rientää takaisin metsään astian kanssa. Niin täytyy tehdä silloin, jos löytää hyvän apajan jotain parempia metsän antimia. Plogattavat roskat eivät sieltä häviä parempiin pusseihin. Ja jos häviää, niin hyvä on.

Erikoiset Asiantuntijat toteuttivat tämän jo pitkään aiotun lenkin. Joka-aamuinen koiralenkki uusiksi ilman koiraa ja vähän paremmin varustautuneena. Pari roskapussia ja kertakäyttöhanskaa taskussa ja yksi pienempi pussi ihan yhtä tiettyä roskaa varten. Siitä on kuva jutun viimeisenä. VAROITUS: Kyseinen kuva voi järkyttää herkimpiä lukijoita.

Ploggaaminen oli erittäin avartava kokemus ja lisäsi tietoisuutta siitä, mitä kaikkea kanssaihmisemme liikkuessaan puuhaavat. Joku näillä kulmilla näyttää nauttivan kulkiessaan mielellään Actimel-merkkistä jugurttia. Joku toinen taas hörppii luomukuohukermaa. Onpa jonkun kohdalla tapahtunut ihmeparantuminenkin kesken kävelylenkin. Metsäpolun laidasta nimittäin löytyi pitkä pätkä käytettyä ideal-sidettä. Kyllähän niistä liikunnan terveysvaikutuksista paljon puhutaan. Pitäiskö soittaa Pekka Puskalle tai paikalliseen sote-yhtymään?


Ei ole varmaankaan vaikea arvata, mitä roskaa löytyi ja kerättiin kappalemääräisesti ylivoimaisesti eniten? Menin laskuissa sekaisin jo ekan 100 metrin aikana. Kyllä, tupakantumppeja! Niitä oli kymmenittäin. Lisäksi löytyi viisi tyhjää tupakka-askia, joissa oli vielä muovit ympärillä.

Koirankakkojakin oli, mutta ei keskellä väylää ja niitä oli huomattavasti vähemmän, ehkä puolisen tusinaa. Koirankakka sentään maatuu, mutta tupakantumpit eivät. Lisäksi jälkimmäiset sisältävät mikromuovia, joka päätyy vesistöihin ja sitä kautta ihmiseen. Koirankakkojen keräämättä jättämistä ei voi mitenkään puolustaa. Keräämme aina omamme. Nyt tuli kerättyä yksi "vieras" kakkendaali naapuritontin kohdalta. Voi olla, että jatkan toisten koirankakkojen keräämistä, jotta koiriin kohdistuva viha ei saisi kasvualustaa ainakaan näillä seuduilla.

Toisen keräsin vähän kauempaa ja toivon, että se oli koiran, vaikka koosta voisi päätellä, että se saattoi hyvin olla jopa ihmisen. Toivottavasti se oli sen naapurustomme ison, vanhan saksanpaimenkoiran, jonka omistaja juoksuttaa sitä lenkillä pyörän vieressä tai perässä. Olen nähnyt.

Ja saamieni tietojen mukaan koiraparka joutuu tekemään tarpeensa juostessaan. En ole sitä nähnyt. Jos tämä tuotos olisi sen kyseisen koiran, niin olisi ainakin kerran saanut lykätä rauhassa ilman, että tarvii juosta samalla.

Tulipas hyvä mieli ploggaamisesta ja oli hyvää liikuntaa. Ei pelkkää kävelemistä, vaan välillä piti kumarrella ja kyykkiä. Kiivetä alas ojan pohjalle ja taas ylös. Parhaimmat saaliit tulivat metsäisiltä väleiltä, syvistä ojista ja bussipysäkkien ympäriltä. Ohikulkijat ehkä pitivät kylähulluna tai luulivat pullonkerääjäksi. Ihan sama. Ensin mainittu ei olisikaan mitään uutta. Pullonkerääjä näillä kulmilla onkin jo ennestään.

Vastaus Facebookissa julkaistuun Erikoiseen kesäkisaan nro 5:

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta 31.8.1978/669

10§
Tontinomistajan velvollisuutena on pitää katu puhtaana tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka, kuitenkin enintään 15 metrin leveydeltä.

.... tontinomistajalle kuuluu enintään 3 metrin etäisyydelle tontin rajasta ulottuvan, tonttiin välittömästi rajoittuvan viherkaistan ja ojan alueella roskien poistaminen, muu puhtaanapito ja kasvillisuuden siistinä pitäminen. ( 15.7.2005/547)

Kadun puhtaanapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu siistinä ja terveydellisesti tyydyttävänä, kuten kadulle kerääntyneen lian, lehtien, roskien ja irtonaisten esineiden sekä rikkaruohon poistamisen ajoradalta ja jalkakäytävältä.


Kuvat: Pixabay ja EAtEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!