torstai 9. marraskuuta 2023

Gluteeniton ja laktoositon sienipiirakka


Pyöräytin sienipiirakan ja ohjeen kehitin ex tempore ihan vaan päässäni. 

Tein ensin gluteenittoman piirakkapohjan Alentaja-margariinista (70 prosenttinen rasva), Sunnuntai tumma, gluteeniton jauho, yksi kananmuna, hiukkanen suolaa ja leivinjauhetta. 

Pannulla kuullotin kaksi pientä pilkottua sipulia ja yhden yksikyntisen valkosipulin. Piirakkapohjan päälle ripottelin ohuen kerroksen erilaisista kuivatuista sienistä tehtyä jauhetta, johon on purkitettaessa laitettu hyppysellinen karkeaa suolaa mahdollisen jäännöskosteuden sitomiseksi. 



Tässä jauheessa on muun muassa tatteja, mustatorvisieniä ja keltarouskuja (etiketissä lukee virheellisesti keltahaperoita). Oma pää ja muisti on jo niin hapero, että rouskutkin muuttuvat haperoiksi purkkiin joutuessaan. Ja onko sen edesniinnyvväliä. Jospa se kuitenkin oli keltahaperoa. Molemmat ovat syötäviä sieniä. 



Ruskistin pannulla lampaankäävän palasia (pakastimesta) noin kolmen desilitran verran. Ripottelin kuullotetut sipulit ja edellä mainitut sienen palat sienijauheen päälle ja niiden päälle vähän suolaa ja mustapippuria. 




Koko komeuden päälle tuli vielä seos laktoosittomasta ruokakermasta sekä maustamattomasta Koskenlaskija Ruoka -valmisteesta ja yhdestä kananmunasta. Tässäkin on mukana ripaus suolaa.

Sitten uuniin 200 asteeseen niin pitkäksi aikaa, että piirakka on noussut ja näyttää kypsältä. 

Tämän epämääräisemmin en piirakkaa osaa ohjeistaa. Ehkä tämä ei sovi aloittelijoille, koska tarkkoja määriä en maininnut enkä mitannut. Niinhän parhaat kokitkin tekevät. Ja olen sen nähnytkin ”luonnossa”, eli laitoskeittiössä. 

Piirakka maistui hyvältä lämpimänäkin, vaikka yleensä suolaiset piirakat ovat parhaimmillaan kylmänä. Lampaankäävän palat olisivat voineet olla pienempiä. Sellaisia kinkkukuution kokoisia. Kuiva sienijauhe antoi mukavasti makua. Jatkoon. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Tekstin saa jakaa ja lainata alkuperäisen kirjoittajan mainiten.

Ei kaupallista yhteistyötä

2 kommenttia:

  1. Tarttis tehdä sienipiirakkaa, kun on niitä sieniä mukavasti pakkasessa, ja pohjakin, päivät menee niin nopeasti, kun on muuta puuhaa olevinaan aina.Mutta hyvä kun ei ole stressiä mistään, odotan tammikuuta jolloin päivät alkaa taas pidentyä.

    VastaaPoista
  2. Olipas mielenkiintoinen sienipiirakan ohje. Varmasti herkullista!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!