perjantai 13. tammikuuta 2023

Kun vuosi vaihtuu

 


Latasin uudenvuodenaattona BookBeatista kuunneltavaksi hetkeen ja teemaan sopivasti Malin Stehnin psykologisen trillerin Kun vuosi vaihtuu (Ett gått nytt år). Kirja on uudenkarhea, se on suomeksi julkaistu lokakuussa 2022. Suomentajana Jaana Nikula. Ääneen sen lukevat Krista Putkonen-Örn ja Paavo Kerosuo.

Perinteinen uudenvuodenaaton juhla saa karmean päätöksen, kun erään juhlijapariskunnan ja koko juhlaväen läheinen, nuori tyttö katoaa. Yksi jos toinen juhlijoista kantaa jotakin sysimustaa sydämessään ja näitä salaisuuksia alkaa pian paljastua lähipiirille. Kuka pystyy pitämään salaisuudet pisimpään piilossa, kuka taas pelkää koko ajan paljastuvansa ja mistä asiasta. Kaikki mikä on näyttäytynyt ulospäin moitteettomana, alkaa pikkuhiljaa romuttua. Tarinalla on monta sävyä – se paljastaa ihmismielen pahuuden ja toisaalta inhimillisyyden monet puolet ja samalla herättää myötätuntoa lukijassa kuten myös tarinan henkilöissä sekä heitä kohtaan.

Loppuratkaisu oli itselleni hieman pettymys, koska…no enpä paljastakaan. Alla olevasta linkistä voit kurkata mitkä ovat mielestäni dekkarin tai jännärin pahimmat kompastuskivet:


Kun dekkarista tulee kauhua


Tarina piti kuulijan otteessaan ja siinä auttoi paljon erinomaiset lukijat ja se, että kertojaminät, joita oli neljä, oli jaettu niin, että naislukijalle naiset ja mieslukijalle miehet. Saako näin enää sanoakaan, aikana jolloin pitäisi kai puhua vain henkilöistä - mutta toimiva juttu se oli tämän kirjan kohdalla.

Itseäni huvitti kuunnellessa, kun kirjassa edettiin tiettyyn päivämäärään ja oikeassa elämässä oli juuri sama päivä meneillään. Tulikin samalla mieleeni, että oli oikeastaan kuuntelutunnelmaa kohottava elementti, kun vuodenaika oli tarinassa ja lukijalla sama.

Kelpo trilleri, sellainen perinteinen. Jos kirjailijalta ilmestyy lisää teoksia, aion ilman muuta lukea nekin. 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!