lauantai 16. syyskuuta 2023

Mies jota ei uskottu

 


Kuuntelin Bookbeatista tänä vuonna julkaistun, Aarno Malinin kirjoittaman kirjan omasta sairaushistoriastaan ja yhteiskunnan turvaverkkojen toiminnasta. Tai toimimattomuudesta. 

Hän sai lukioikäisenä selvittämättömiä kipuja ympäri kehoaan, joihin pitkän pompottelun ja vuosia kestäneen väheksynnän jälkeen sai diagnoosin. Ja vuosia myöhemmin myös toisen, jonka aiheuttajana oli ensin mainittu sairaus. 

Lukemattomien lääkärissäkäyntien ja tutkimusten jälkeen toistuvasti arveltiin vian olevan ”korvien välissä”. Niinpä hänet passitettiin psykologille, psykiatrille ja terapiaan. Myös masennuslääkkeitä ja opioideja sekä bentsodiatsepiineja määrättiin niin, että ”niitä tuli ovista ja ikkunoista”. Nykyään niiden käytössä ollaan huomattavasti varovaisempia, koska niiden pelätään joutuvan katukauppaannja niin ollen asiattomaan käyttöön. Myös lääkeriippuvuus muodostuu helposti ongelmaksi, niin kirjoittajallakin. 

Taloudellisen toimeentulon hankkiminen osoittautui ylivoimaiseksi, kun hän ei pystynyt opiskelemaan eikä tekemään mitään töitä kuin vain hetkittäin ja vähän kerrallaan. Kelan ja sosiaalitoimen pompotus luukulta toiselle kuulostaa kirjassa ihan uskomattomalta. Kelan virkailijalle on hankittava milloin mitäkin todisteita, koska ”hän haluaa”.    

Niinpä kuitenkin kirjoittaja lopulta valmistui filosofian kandiksi ja kauppatieteiden maisteriksi. Kirjan valmistuessa hän ei käytä enää mitään säännöllistä lääkitystä, on päässyt työkyvyttömyyseläkkeelle ja harrastaa hölkkäämistä, laskettelua, maastopyöräilyä ja kuntosalilla käymistä. 

Mikä tämän kaiken  sairastamisen on voinut saada aikaan? Henkisen ja jopa fyysisenkin terveyden menettämisen osatekijänä on kirjoittajalla saattanut olla rankka koulukiusaaminen.

Mies jota ei uskottu on aika uskomaton kertomus, joka avaa silmiä sille, miten epäoikeudenmukaisesti ja epätasa-arvoisesti tämä yhteiskunta toimii. Miten joissakin tapauksissa yksilö voi joutua Kelan pilkun viilaamisen ja melkein suoranaisen kettuilun kohteeksi. Kai se voi noin toimia, koska omaa eräänlaisen ”monopolin” omalla alallaan. Pitää tässäkin tietysti muistaa se, että tämä kirja on vain kertomuksen toinen puoli. 

Kuvat: Adlibris

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvuen ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman bloggaajan lupaa on kielletty. 


1 kommentti:

  1. Tosi elämässä näitä tapahtuu ihan oikeesti, lääkärikin on vajavainen ihminen, vaikka todella taitava ja lahjakas, Jumala käyttää myös lääkäriä, suomessa kuitenkin on huippua terveyden huolto,virheitä kaikki tekevät.
    Eräs tuttava meni tutkimuksiin kipeän polven takia, lääkäri meinas että se johtuu siitä kun potilas ajoi ammatikseen linja-autoa, kaasujalka polvi kipu lääkärin mielestä, no sehän olikin luusyöpä, eli alussa väärä diagnoosi, olisiko selvinnyt jos ajoissa olis saatu hoidettua, liian aikaisin hän joutui maan multiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!