torstai 13. huhtikuuta 2023

Jeesuksen lakanoissaTorinon käärinliina on todennäköisesti maailman eniten tutkittu kulttuurihistoriallinen esine. 

”Torinon käärinliina on Italiassa Torinossa Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa säilytettävä pellavakangas, jossa on väitetty näkyvän ristiinnaulitun miehen hahmo. Nykyisin on vallalla käsitys, että esine on keskiaikainen väärennös, radiohiiliajoituksen mukaan noin 1300-luvulta. Jotkut kuitenkin uskovat, että kyseessä on Jeesuksen hahmo, joka on siirtynyt liinaan tämän ylösnousemuksen hetkellä.”Katolisten pyhäinjäännösten palvonta on ollut osa keskiaikaista kansanuskoa. Jeesukseen liittyvät esineet ovat olleet arvokkaimpia. Yksi niistä on muun muassa Jeesuksen esinahka, joita kuulopuheiden mukaan on olemassa useampiakin.

”Torinon käärinliina on suorakaiteen muotoinen, kooltaan 437 × 111 cm, yhdestä kappaleesta valmistettu pellavakangas, joka on kudottu niin sanotulla kolme-yhteen-kalanruototoimikas-tekniikalla.”

Lähteet: Wikipedia, seura.fi, is.fi

Oli niin tai näin, toisen uskonnon ajatelmia ei pidä lähteä liikaa kyseenalaistamaan. Itse pidän kuitenkin noita Jeesuksen kuvatuksia vähintäänkin kyseenalaisina. Jatkuvasti niiden aitoudesta/epäaitoudesta kuitenkin vatuloidaan. Pitäähän parranpärinää olla.

Finlayson oivalsi alkaa valmistamaan pussilakanoita, aluslakanoita ja tyynyliinoja pellavakankaasta tuolla yllämainitulla kudontatekniikalla. 

Pussilakanoille ja niiden ompeleille annetaan 50 vuoden takuu normaalikäytössä. Ja normaalikäytöksi katsotaan vuodevaatteiden vaihto kahden viikon välein ja niiden pesu 60 asteessa. Lakanoiden nimeksi on annettu Jesus.

Aluslakanalle (joka on nimeltään Maria Magdalena) ei anneta jostain syystä 50 vuoden takuuta. 

Aika hurjan palan on valmistaja haukannut näin pitkän takuuajan myöntäessään. Käytännössä 50 vuoden päästä monikaan lakanan ostaja ei ole enää täällä takuuta lunastamassa, allekirjoittanut mukaan lukien. Lakanoiden ostokuititkin ovat varmaan jo hapertuneet tunnistamattomiksi. 

Olen Finlaysonin kanta-asiakas vai mikälie maanvaiva, kun saan säännöllisesti sieltä sähköistä mainospostia. Jesus-lakanoita tarjottiin huomattavan edullisessa tarjouksessa ja niinpä päätin tilata sellaiset itselleni lahjaksi. Tilasin kaksi pussilakanapakettia, kaksi aluslakanaa ja kaksi ylimääräistä tyynyliinaa. Pirukseen kalliit ne olivat, vaikka alennus oli reilu. Mutta köyhänhän ei kannata ostaa halpaa ja huonoa.

Tätä kirjoitettaessa aloittelen ensimmäistä yötä uusien lakanoiden välissä. Ensin tietysti pesin kaikki pesuohjeen mukaisesti ja mankeloin ne niin sileiksi kuin mahdollista. Pussilakanoissa oli mankelilla tekemistä, niin paksuja ja pitkiä ne ovat.

Myös aluslakanat ovat tavallisia lakanoita selvästi pidemmät, mikä on hyvä asia. Pysyvät paremmin paikoillaan, eivätkä ala heti lepattamaan. 
Monissa nettikeskusteluissa sekä kehutaan että moititaan Jesus-lakanoita ja tyynyliinoja. Kuivausrumpujen sihdit ovat olleet nukkaa täynnä ja joku ihmettelee lakanoiden suurta kokoa. Väristä (valkoinen) tulee myös kieltämättä vähän sairaalafiiwinki, mutta onhan hotelleissakin usein valkoiset lakanat. 

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman tekijän lupaa on kielletty.

6 kommenttia:

 1. Mullakin on noi Finskun pussilakanat ja ne muistuttaa paksuudeltaan niitä, jotka oli kutonut pohjalaistalon emäntä omista pellavista 1920-30-luvulla. Olivat aktiivikäytössä vielä 90-luvulla ja edelleen ne on käyttökuntoisia, vaikkakin harvemmin käytän. Että sikäli voivat hyvin olla takuunsa väärtti.

  Sen verran oon ammattinkin puolesta ollut tieteen syrjässä kiinni, että mua kyllä lähinnä naurattaa jos joku väittää Torinon liinoja Jeesuksen aikaisiksi. Jos radiohiiliajoitus (tai muu ajoitus) kertoo niiden olevan huimasti nuoremmat, niin kyllähän ne on. Keskiajalla tosiaan tehtailtiin väärennöksiä ja miks ei, sillä pyhäinjäännöskultti oli myyvä bisnes ja toi maksavia turisteja ympäri maailmaa omille kulmille luoden elantoa monelle matkan varrella asuvalle. Ja jos nyt oikeen aatellaan, niin sitähän se on vieläkin. Ehkä siksi koetetaan väittää tiedettä vääristelyksi? 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kyllä ihmiset onkin aika helposti jymäytettävissä. Ja katolisessa uskonnossa on omat juttunsa, mihin tuollaiset asiat uppoaa helpommin. Nyt kun nuo Jesus-lakat ovat olleet käytössä jonkun aikaa, niin todellakin niistä irtoaa aika paljon valkoista nukkaa. Ja se ei lähde pois esimerkiksi mustista sukista pesussa. Minun täytyy pitää sukkia nukkuessani, muuten en saa unta. Vaihdoin sellaisiin, joissa ei vähäinen valkoinen nukka haittaa- Olen käyttänyt lakanoita sekä mankeloituna että ilman ja molemmat "tyylit" ovat kivat. Mankeloimaton on sellainen tosi jämäkkä, vaikka onkin ryppyinen ja mankeloitu on taas ihanan sileä ja liukas.

   Poista
 2. Olen lukenut monia artikkeleita tästä Jeesuksen kääreliinoista .Tuo esinahka juttu oli kyllä uusi minulle .
  Silisikö nuo lakanat mankelissa ? Onkohan takuita kun käyttää mankelissa . Minä mankeloin myös kaikki lakanat ja pyyheliinat ja minusta se kuluttaa todella paljon myös niitä. Ostin taas muutamia uusia Finlaysonin puuvillasatini lakanoita kun entiset hajoaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kyllähän niitä sai mankelissa aika pitkään jauhaa, ennen kuin tulivat miksikään. Pieni kostutus olisi voinut auttaa, mutta sitten niitä olisi pitänyt vielä kuivatella. Laitoin esimerkiksi tyynyliinojen kanssa samaan "kyytiin" niin paljon muitakin mankeloitavia, että puristusvoima oli kovempi.

   Poista

 3. Hyvinkin käärinliina voi olla oikea, mutta sillä ei ole mitään merkitystä tänä päivänä, koska Jeesus nousi ylös haudasta, ja on jokaisen uudestisyntyneen uskovan sydämessä, ja päivien lopulla tulee
  vielä kerran takaisin, hänet silloin näkee koko ihmiskunta,
  niin Raamattu sanoo.
  On tuo hauskaa että sellaiset lakanat on tehty, ehkäpä lakanatkin puhuttelee ihmisiä, niin että joku voi tulla uskoon, tuosta tulee mieleen Raamatun kohta vapaasti kerrottuna "jos uskovat ihmiset on vaiti, niin kivet huutaa,"eli kivisydämet, kivisydämisiä ovat hengellisesti kuolleet ihmiset, ne jotka ei ole ottaneet Jeesusta elämänsä Herraksi.
  Pitäisi ehkä tarkemmin selittää mitä kivisydämet tarkoittaa.
  Voisin olla kiinnostunut noista lakanoista, mutta juuri tyhjennettyä anopin asunto, niin sain käyttämättömiä lakanoita.Turussa on finleissonin myymälä, ehkä on vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla Finskun Jesus-lakanoilla ei ole mahdollisten käärinliinojen kanssa muuta yhteistä kuin kudontatekniikka ja onko sekään loppujen lopuksi. Ja sehän on ilmeisesti sama tekniikka, millä farkkukangasta tehdään. Joten joku on keksinyt uuden keinon rahastaa hyväuskoisia ostajia, jotka mieltävät F.:n lakanat edes jollain tavalla samanlaisiksi kuin nuo Torinon käärinliinat, jotka luultavasti ovat huijausta. Minua kiinnostaa pellava kodintekstiilien materiaalina lähinnä sen kestävyyden vuoksi ja siten sen hiilijalanjälki on varmasti pienempi kuin esimerkiksi puuvillalla.

   Poista

Kiitos kommentistasi!