perjantai 31. maaliskuuta 2023

Nyt sinä kuolet


Blogipostauksessa 30.3. mainitsin lopussa Kari Hautamäen uudemman kirjan Nyt sinä kuolet, joka liikkuu samassa aihepiirissä ensimmäisen kirjan, Et sinä vielä kuole, kanssa. 

Kirjoittajahan on työskennellyt vuosikaudet ambulanssissa Tukholmassa ja kertoo tässä jälkimmäisessä kirjassaan niistä karmeimmista tilanteista, joissa asiakas kuskattiin pois tapahtumapaikalta useimmiten ruumisautolla joko yhdessä tai useammassa osassa. 

Kuuntelin kirjan Bookbeatistä. Toinen kirja on ensimmäisen toisinto kaikin puolin, kerrotut tilanteet ovat tietenkin toiset ja nimiä ja tapahtumapaikkoja ja muita yksityiskohtia on muutettu siten, ettei kukaan voi tunnistaa niistä itseään. 

Hautamäki antaa kirjassaan hyvän vinkin turistille Tukholmassa. Siellä voi ambulanssia käyttää taksina. Voi soittaa ambulanssin paikalle ja se tulee aina, vaikka olisi vain hyttysen pisto kyseessä. Ja jos asiakas haluaa, että hänet viedään sairaalaan, niin ambulanssihan vie, toisin kuin Suomessa. Koska Ruotsissa se on kansalaisoikeus. Eikä ilmeisesti edes maksa mitään. 

Ruotsissa autetaan ihmiset avuttomiksi. Suomessa pyritään hoitamaan asiakas kotona niin pitkään kuin mahdollista. Joskus siinäkin tapahtuu ehkä jopa ylilyöntejä ja asiakkaat ovat tyytymättömiä, kun eivät pääse sairaalaan, vaikka katsovat sen itse aiheelliseksi.  

Jengiväkivalta on Ruotsin suurissa kaupungeissa, varsinkin Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä lähtenyt ihan lapasesta. Hautamäen mukaan tilanne on jo toivoton ja paljon pitäisi tapahtua, että voitaisiin palata samanlaiseen pumpuliseen kansankotiin mikä Ruotsi oli vielä 60- ja 70- luvuilla. Käytännössä se on mahdotonta.

Kirjan ulkopuolelta kerrottakoon, että Yle Areenassa nähtävä draamasarja Ohuella langalla liikkuu tässä samassa aihepiirissä. 

Ruotsalaiset joko diskuteeraavat kaikki ongelmat olemattomiksi tai sitten ovat niistä hiljaa, jolloin niitä ei siis ole olemassa. Näin on käymässä jengiväkivallan suhteen, joka lienee suurimmalta osaltaan epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan syytä. Mikä taas on ruotsalaisen yhteiskunnan aikaansaamaa, ei yksistään maahanmuuttajien syytä. 

Suomea ja suomalaisia on varoitettu moneen kertaan joutumasta samalle tielle ja ehkä täällä onkin vähän paremmin onnistuttu kotouttamisessa kuin Ruotsissa. Ainakin toistaiseksi. 

Hautamäen kirja ei välttämättä ole paras mahdollinen iltasatukirja aikuisillekaan, mutta kyllähän se silmiä avaa. Se tuli myös selväksi, ettei kirjoittaja ole kovin lahjakas antamaan rakentavaa palautetta kanssaan toimiville, esimerkiksi kokemattomille työpareilleen tai hätäkeskuspäivystäjille. 

Kaksi tapausta kirjassa on, joissa hän haukkuu edellä mainitut esimerkkihenkilöt niin perusteellisesti, että moni vaihtaisi jo alaa siinä vaiheessa. Mokahan on lahja ja siitä olisi vain otettava opiksi. 

Kuva: suomalainen.com

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ha muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


3 kommenttia:

 1. Onpa erikoinen systeemi ruotsissa, Ruotsin asiat ei yleensä kiinnosta minua pätkääkään, Suomessa on ihan huippua amppari toiminta.
  itse olen kerran ollut ampparin kyydissä, mutta en kiireellisesti.
  No anoppia 93v.yritettiin 4 kertaa pitää kotona, joka kerran pystyi vain viikon olemaan, nyt ei enää voi tulla, kun asunto myytiin, joka meni kahdessa viikossa kaupaksi, eikä mikään ihan halpa asunto ollut.
  Onpa nuo asiat hyvä hoitaa pois anopin vielä eläessä viimeisiä päiviä tai kuukausia, eikä sitten perunkirjoituksessa, silloinhan yleensä riidellään perinnöstä.
  Paljon on huonokuntoisia vanhuksia kotona jonottamassa hoivapaikkaa, hoivapaikkoja saattaa olla silti tyhjänä, mutta ei ole hoitajia, sitä nyt ihmetellään miksi ei ole hoitajia?, eikä sanota että mistä se johtuu,
  ehkä uusi hallitus tuo julki ne asiat, mitä ed.hallitus ei kehdannut sanoa.
  Aika näyttää miten erimielisiä ja riitaisia ovat.

  VastaaPoista
 2. Voi jestas, miten ambulanssit toimii vaikkapa takseina Ruotsissa. Minua ei taida kiinnostaa tämä kirja, koska maailmassa on aivan tarpeeksi rumuutta muutenkin. Romaaneissa rumuus ei välttämättä haittaa, koska yleensä myös kauneutta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, ei se mitään kaunista kuultavaa ollut. Ja toisaalta kirjasta paistoi läpi kirjoittajan turhautuminen moneenkin asiaan. Onneksi hän on siirtynyt jo pois tuosta työstä, ihan itsensä vuoksi. Melko hullu meininki on Tukholmassa, ei tietoakaan siitä kiiltokuvaelämästä, jonka turisti saa silmiensä eteen Vanhankaupungin kujilla tai Kuninkaanlinnan saleissa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!