torstai 28. heinäkuuta 2022

Erikoisten Asiantuntijoiden kätevät niksit vol6


Eipä olekaan pitkään aikaan tullut kirjoitettua ylös mitään niksejä, joita voisi muillekin jakaa. Tässä muutama, joista osa on ehkä jo hyvinkin yleisessä tiedossa ja osa pöllitty jostain muualta. 

Helpotuin, kun vapautin itseni edes yrittämästä puhdistaa jokaista mahdollista paikkaa kodissa soodalla ja etikalla. Siitä kirjoitinkin jo aikaisemmassa postauksessa. Niiden tilalle löytyi kaupasta oikea pesuaine. Tuskin ammattisiivoojatkaan millään soodalla suttaavat.

Ihan oma havaintoni sen sijaan on se, että täytekakkupohjan leipomiseen täytyy vuoka aina rasvata ja jauhottaa, vaikka olisi mikä teflonpintainen ihmevuoka. Ja siihen paras ratkaisu on rypsiöljy, koska se ei sisällä suolaa kuten voi. Ja jauhottamiseen käy hyvin gluteeniton kaurajauho. Riisijauhoa en ole vielä kokeillut, se voi olla vieläkin parempaa. Gluteeniton korppujauho on huonoa, koska sitä sitten irtoilee kakun pinnasta, kun yrität levittää päälle esimerkiksi kermavaahtoa tai muuta vastaavaa ja lopputulos on suttuinen. Jo vuosia sitten opettelin käyttämään tietokoneen hiirtä myös vasemmalla kädellä. Se lähti siitä alun perin, kun oikeaa kättä vaivasi niin sanottu hiirikäsi ja työterveyslääkäri neuvoi opettelemaan hiiren käytön vasemmalla kädellä. Niinpä sitten opettelin. Oppimiseen meni noin viikko aikaa. Sen jälkeen käyttö alkoi olla aika sujuvaa. Nykyään käytän hiirtä töissä vasemmalla kädellä ja kotona oikealla. Kun kirjoitan oikealla kädellä, niin se on hiirestä vapaana käyttämään kynää. Kauppaopistossa aikanaan opittu kymmensormijärjestelmä on kirjoittamisessa jäänyt ja unohtunut jo aikoja sitten. Nykyään käytän noin nelisormijärjestelmää ja sillä pärjään hyvin sen mikä tarvitseekin kirjoittaa. 

Koulussa aikanaan meillä oli biologian ja maantiedon opettaja, joka tietääkseni oli syntynyt vasenkätisenä, mutta oli opetettu oikeakätiseksi vähemmän tai enemmän väkisin, kuten siihen aikaan oli tapana. Hän oli säilyttänyt myös vasemman käden taidot ja niinpä kirjoitti ja piirsi molemmilla käsillä. Hän kirjoittikin taululle asioita hirmuista vauhtia. Siihen aikaan kopioitiin vihkoon muistiinpanot, mitkä opettaja oli kirjoittanut taululle. Tosi työlästä opettajan kannalta. Ja luulisi, että se aiheutti vaikka mitä niska- ja hartiavaivoja. Nyt olen alkanut harjoitella hampaiden harjaamista myös vasemmalla kädellä. Siihen on kaksi syytä. Jos nimittäin aina harjaa oikealla kädellä, voi purukalustoon jäädä ”katvealueita”, joihin sitten helpommin syntyy hammaskiveä. Kun harjan asento väkisinkin muuttuu vasempaan käteen siirtyessä, voi olla, että hampaat puhdistuvat paremmin. Ei ole muuten kovin helppoa. Vielä tarvitaan runsaasti harjoitusta, ennen kuin se alkaa sujumaan edes joten kuten. Toinen syy on se, että tämmöinenkin molemmilla käsillä tekeminen on hyväksi aivoille. Kuten esimerkiksi pianonsoitto molemmilla käsillä on hyvää aivojumppaa.

Vasemmalla kädellä tehtäviä asioita voi ideoida lisää. Esimerkiksi avaimen kääntäminen lukossa. Tai vessapaperin ottaminen rullasta vasemmalla kädellä. Ja sitten se, mitä sen jälkeen tapahtuu. Se voikin olla yllättävän vaikeaa. Sen tietävät parhaiten ne, joilla on ”ykköskäsi” ollut kipsissä. 

Sukan laittaminen jalkaan vasemmalla kädellä voisi olla yksi harjoittelun kohde. Kananmunan vatkaaminen lettutaikinaan ja leivän leikkaaminen. Meikkaaminen vasemmalla kädellä. Hiustenkuivaajan käyttäminen välillä toisella kädellä kuin on tottunut. Marjojen poimiminen molemmilla käsillä. Appelsiinin kuoriminen. Löytyyhän näitä. 

Poliisilaitoksella otetaan sormenjälkinäytteet passihakemusta varten molempien käsien etusormista. Ja siihen on selvä syy. Siihen samaan syyhyn perustuen voi ja kannattaa opetella molempien käsien käyttöä edes jossain toiminnoissa.

Jostain luin hyvän konstin, millä hyttysenpuremien kutinan saa loppumaan. Laittaa paukamaan hammastahnaa. Oli muuten pätevä juttu. Kokeilin eikä ole sen jälkeen puremat kutisseet. Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

2 kommenttia:

 1. Putsasin valkoiset nahkakengät valkaisevalla hammastahnalla, hyvin toimi. Jyväskylä yliopistolla oli aikoinaan hieman hajamielinen professori, saattoi kampuksella pysäyttää opiskelijan ja kysyä mistä päin hän tulee ja kuultuaan vastauksen: - Jaa, no sitten kävin varmaan syömässä.. . ;) Mutta kun oli oman alan jutuista kiinni niin eri tahti. Kirjoitti, huom! yhtäaikaa!! sekä vasemmalla että oikealla kädellä, eri juttuja, liitutaululle ja puhui kolmatta juttu ääneen. Ja tätä piti seurata ja kirjoittaa ylös kaikki se mitä hän kirjoitti että puhui ,DD
  Kaikkeen ne aivot pystyy.. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas oli melkoinen käsien ja aivojen käyttäjä! Ehkä oli kuluttanut aivokapasiteettiaan, ettei muistanut enää muuta kuin oman alan juttuja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!