torstai 14. huhtikuuta 2022

Siten sisustan


Kuva: Helsingin Sanomat 10.4.2022.

Jyväskyläläinen opiskelija oli esitellyt opiskelijan budjetilla sisustettua kotiaan somessa. Hän oli mielestään saanut näyttämään halvalla sisustamansa kodin ylelliseltä ja oli tarkoittanut jakamansa videon sisustusvinkeiksi ja oli saanut somessa vihat niskoilleen. Opiskelijabudjetilla sisustettu koti ei kuulemma saisi näyttää ylelliseltä. Miksei opiskelijakin saisi asua viihtyisässä ja mieleisellään tavalla sisustetussa kodissa? Ja mikä sitten on ylellisen tai tyylikkään näköistä? Onko tyylikästä, jos jokainen huone on varustettu Artekilla tai jollain muulla Avotakasta apinoidulla tyylillä? Onko Ikea tyylikästä? Tyylikkyys ainakin on katsojan silmässä ja varmaan niin sanottu ylellisyyskin. Aiheesta oli juttu Hesarissa 10.4.2022 Koti-osastolla.

En ole nähnyt kyseistä videota eikä edes kiinnosta etsiä sitä somesta. Ehkä sitä ei siellä enää olekaan. Omasta mielestäni videoiden jakaminen somessa omasta kodista on liian paljastavaa. Melkein somepornoa. Lähes sama kuin jakaisi videoita omista alusvaatteistaan. Koti on yksityinen ja pyhä paikka. 

Rauhaton ja täyteen ahdettu ympäristö ahdistaa jutun opiskelijaa. Sen vuoksi hän ei harrasta esimerkiksi sesonkisisustuksia. Koti on samanlainen sekä pääsiäisenä että jouluna. Hän tiivistää sisustusfilosofiaansa niin, että mitä yksinkertaisempi ja harmonisempi kokonaisuus, sen parempi. 

Onhan lukijan kannalta toki kiva nähdä ja ottaa vastaan vinkkejä sisustamiseen. Kyllä ei vaan kiinnosta toisten kodit ja valinnat suunnattoman paljon. Samaa mieltä opiskelijan kanssa olen siitä, että yksinkertainen ja harmoninen sekä käytännönläheinen sisustus on parasta. Koko kodin ja jokaisen huoneen ei silti tarvitse olla samalla värillä ja tyylillä sisustettu. Enkä lähde ihan äkkiä uusimaan jotain huonekalua vain sen takia, että se ei näytä hyvältä. Ellei se sitten ole liian kulunut tai rikki. 

Pääasia että itse viihtyy omassa kodissaan ja väri”maailma” on oman mielen mukainen. Ei sitä kotia sisusteta vieraita varten eikä some- tai lehtijuttuja varten. Hesarin jutun mukaan harmonisuus voisi tarkoittaa vaikka sitä, että keittiön kaappien ja kylpyhuoneen kaappien vetimet ovat samanlaiset. Ihan noin pitkälle ja tarkkoihin yksityiskohtiin en ole itse vielä päässyt uppoutumaan. 

Minusta harmonisuus voisi olla sitä, että värit eivät riitele keskenään ja että ainakin useimmat kalusteet ovat peräisin suht koht samalta aikakaudelta. Tai ovat edes jokseenkin saman värisiä. No, kenenkään telkkari ei varmaan ole 90-luvulta, vaikka huonekalut olisivatkin. Eikä haittaa, vaikka makuuhuoneessa olisi kristallikruunu, jos siltä tuntuu. 

Pidän itse tässä asiassa enemmän viileistä kuin lämpimistä väreistä. Meillä on sinistä ja harmaata olohuoneessa. Melkein kaikki puiset huonekalut ovat tumman ruskeita. Vaaleat puunväriset alkoivat jo tympäisemään, kun niitä oli aikaisemmissa asunnoissa. Lisäksi ne olivat jotakin melamiinia, koska olivat niin ikään enimmäkseen opiskelijan tai pienipalkkaisen konttorirotan budjetilla hankittuja. Niitä on pikku hiljaa vuosien mittaan vaihdettu tummempiin ja aitoon puuhun. 

Kahdessakin makuuhuoneessa on kattovalaisimena hiukan ”ylellisempi” valaisin kuin makuuhuoneessa tyypillisesti voisi kuvitella olevan. Niistäkin toinen on ostettu tämän talon edelliseltä asukkaalta. Ja tässä ollaan asuttu kohta 21 vuotta. 

Olohuoneen kattovalaisimen ostin eräästä Facebookin Osta ja myy -ryhmästä muutamalla eurolla. Taisin maksaa siitä 5 euroa. Myyjä myi sitä sen vuoksi kun ”se on niin kauhee”. Kyllä ei ollut minkäänlaisia markkinointitaitoja hänellä. Meille se sopi kaikin puolin olohuoneen kattoon erinomaisen hyvin eikä minulle ole ainakaan vielä selvinnyt, millä tavalla se on ”kauhee”. Ehkä minulla on sitten huono maku.

Olohuoneen verhot teetin 12 vuotta sitten Eurokankaan verhosuunnittelijalla ja ne ovat siitä saakka roikkuneet paikoillaan. En todellakaan vaihda kesäksi tai jouluksi toisia verhoja. Keittiöön joskus vaihdan kesäisemmän kapan tai jouluisemman. Nämä olkkarin verhot maksoivat silloin aikanaan tasan 1000 euroa ja ovat vieläkin kuin uudet. Korkeaa hintaa selittää suureksi osaksi se, että verhosysteemiä on yhteensä noin kymmenen metriä. Sivuverhoja, jotka koostuvat kahdesta kankaasta, on kolme kappaletta ja noita poimutettuja kappoja yhdeksän. 

Jos vaihtaisin ne kesäksi pois, niin niiden varastoimiseen tarvittaisiin melkein oma huone, no kaappi tai hyllykkö vähintään. Noihin pellavanvärisen kankaan ”kurveihin” ei muuten jostain syystä kerry pölyä lainkaan, vaikka niin voisi luulla. Ne ovat ilmeisesti jotakin antistaattista kangasta.
Kun tähän taloon muutettiin silloin 21 vuotta sitten, ei vaihdettu tapetteja eikä maalattu mitään. Muutama vuosi sitten vasta maalattiin keittiön seinät ja takan taustalla oleva seinä. Lisäksi hankittiin kodinhoitohuoneeseen lisää säilytys- ja laskutilaa. 

Takkaseinästä piti tulla vaaleanharmaa, mutta käytännössä se on vaalean sininen. Makuuhuoneet ovat täysin entisellään. Ne olisivat kyllä jo uudelleen tapetoimisen tai maalaamisen tarpeessa. Välillä sitä suunnitellaan ja touhotetaan ja sitten se taas jää, kun ”focus” siirtyy johonkin toisaalle.

No, sen verran sisustin omaa huonettani (joka on esikoistyttären entinen huone ja ehti olla yli kymmenen vuotta vajaakäytöllä), että ostin verkkokaupasta sinnekin pimennysverhon. Oheisessa kuvassa se on juuri paikoilleen ripustettuna ja vähän ryppyisenäkin. Silittämällä se ei nimittäin tule yhtään miksikään. Sivuverhot ovat tässäkin huoneessa Eurokankaasta ja siellä ne on ommeltukin ja lähes 20 vuotta vanhat. Eivät kerää pölyä pahasti nekään ja näyttävät vielä uusilta. Pimennysverhossa olevien tähtien pitäisi hohtaa pimeässä, mutta aika heikkoa se on. Hyvällä mielikuvituksella ja sopivasta kulmasta katsoen voisi ehkä nähdä, että ne hohtavat. 

Ei ole niin sanotusti Avotakasta tämäkään verho kokonsa eikä näkönsä puolesta, mutta juuri tuohon paikkaan tarkoituksenmukainen. Vähän leveämpi se oli voinut olla. Se nimittäin vähän ”fuskaa” reunoista. Ja pitempikin. Jos siinä olisi kaksi verhoa se olisi taas liikaa. Hyvät yöunet ovat minulle paljon tärkeämmät kuin se, näyttääkö huushollissa jokin ylelliseltä tai kalliilta.


Ja kerrotaan vielä, että muutin Isännän kanssa yhteisestä makuuhuoneesta pois univammaisuuteni vuoksi. Minkäänlaisesta rypystä rakkaudessa ei siis ole kysymys. Nyt nukutaan kumpikin paremmin, kun ei toinen pyöri vieressä kuin poran terä. Ja silloin muuttaessani oli se kotikadun vesihuoltoremontti käynnissä, joka aiheutti meluhaittaa. Yöunien parantamiseksi olen nyt siis tehnyt kaiken mahdollisen, muuta en enää keksi.

Nyt on suunnitteilla kosteiden tilojen ja toisen wc:n uusiminen. Tilat ovat paikoitellen kulahtaneita, vessan lavuaarissa on halkeama (ollut siinä jo vuosia) ja kylppärin vedeneristys saattaa olla jo tiensä päässä. Myös saunan seinästä kiukaan takaa alkaa maali paikoitellen irtoilemaan ihan vanhuuttaan. 

Sen jälkeen kun remontti on tehty, ei ainakaan kaappien vetimien osalta harmonian vaatimus toteudu. Tällä hetkellä vessoissa ja kodinhoitohuoneessa on keskenään samanlaiset kaapin vetimet ja se on riittänyt minulle. Keittiössä on alusta saakka ollut erilaiset, koska edelliset asukkaat (aikajärjestyksessä nro 2 tässä talossa) olivat uusineet koko keittiön ostaessaan vuoden vanhan talon. Nyt tulee remontoitavaan vessaan kolmannenlaiset kaapin vetimet. Onkohan harmonia ja fengshui sitten ihan pilalla?

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 
13 kommenttia:

 1. Asiaa.

  Pesässä kun herää, potää tulla tunne että se tapahtuu mielellään, ettei sieltä ensimmäisenä halua pois. Tämä liittyy itsellä siisteyteen ja järjestykseen, mutta myös siihen että seinillä on kuvaa, ja hyllyillä krääsää, pikkuesinetä joista jokainen on siellä syystä. Jos ei muusta niin näyttää hienolta.

  Muovinen suklaamunalelu;D

  VastaaPoista
 2. Ai ai, paha virhe jos keittiön ja kylpyhuoneen vetimet eivät ole samanlaiset :)) Eipä ole meilläkään, sillä kylpyhuoneen kaapeissa ja laatikoissa ei ole vetimiä lainkaan. Ja jos ne olisivatkin samanlaiset, niin mietin, että josko keittiö alkaisikin tuntua vessalta, tai päinvastoin.
  Kukin tehköön niin kuin omaan silmään ja mieleen parhaalta tuntuu. Eikä kaikkia kiinnosta sisustaminen pätkääkään. Itse muuttelisin kaikkea ripeään tahtiin, mutta kun joka muutos vaatii yleensä rahaa, niin pitää tyytyä siihen mitä on.
  Mukavaa pääsiäistä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Meillä ei ollut yhteen aikaan toisessa jääkaappi-pakastimessa vetimiä, kun ne lähtivät irti ajan mittaan. Nyt se onkin autotallissa kakkosjääkaappina, mutta käy ja kukkuu ihan hyvin ilman vetimiäkin! Hyvää pääsiäistä myös!

   Poista
 3. Kyllä kotia kannattaa laittaa ja suunnitella jotta siellä on mukava olla. Kukin tyylillään... itse arvostan siisteyttä ja kodikkuutta enkä kaipaa ylellisyyttä. Hyvä sana tuo käyttämäsi tarkoituksenmukainen! 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Samaa mieltä kanssasi. Totta on, että on hyvä laittaa kotinsa kuten hyväksi näkee. Siisteys ja viihtyisyys on minustakin tärkeintä, mutta en lähde mihinkään muotihömppään ekä ylellisyystuotteiden hankintaan.

   Poista
 4. Jos kodissaan viihtyy ja tilat tuntuvat toimivilta, se riittää. Harmonia on jokaiselle henkilökohtainen asia eikä vetimien yhteensopivuudella tai sopimattomuudella ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa. Tunnelma ratkaisee. Ainakin vanhoissa rakennuksissa kerroksellisuus saa näkyä vapaasti. Näkyy se meilläkin ja tulee näkymään, koska vanhaa taloa rempataan pala kerrallaan ja matkan varrella maku muuttuu, samoin tarjolla oleva materiaali. Käytännöllisyys edellä mennään ja trendeistä vähät välitän. Sisustaminen on ihan sama kuin vaikka pukeutuminen: jokainen menee omalla tyylillään, eikä se kuulu muille. Mutta jos joku kaipaa apua sisustusasioissa, niin sisustussuunnittelijana mielelläni autan. Omalla tyylilläni, joka ei välttämättä kaikkia miellytä, eikä sen tarvitsekaan miellyttää. Meitä kun on niin moneksi. Hyvää pääsiäistä! :)

  VastaaPoista
 5. Univammaisuus - niin tuttua juttua. Tosin viime yön nukuin tosi hyvin. Mikä lie, mutta ihan huippua näin. Me ei olla muutettu eri makuuhuoneisiin, vaan ostettiin isompi sänky. Nukuttiin aiemmin 140 cm leveässä sängyssä :D Sisustaminen on minusta kivaa ja kiinnostavaa. En ole yhden tyylisuunnan sisustaja ja se meidän kodissa näkyy. Tiedä onko fengshui,mutta tunnelma on ollut kohdillaan <3 Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. otin puolet pois, koska loppu osa ei ole tarpeellinen olla.


  Minä tykkään sisustaa viherkasveilla,+valoilla, aikaisemmassa kodissa minulla oli kuin viidakko olohuoneessa, kun olohuone oli iso, mutta muutettua tänne olohuone on vähä pienempi, annoin tyttärille paljon kasvejani, nyt n.vuoden asuneena täällä kasvit on kasvaneet vauhdilla jo ennestään isot kiinanruusut,vehkat..., posliinikukka innostui tekemään jo kolmannen kerran kukkia, nyt viimeksi 5 kukkaa kerralla.
  Oman huoneeni sisustin vaalean vihreällä ja valkoisella, turhaa roinaa ei ole seinillä ja hyllyissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kasvit selvästikin viihtyvät uudessa kodissanne. Vihreä ja valkoinen ovat varmaan raikas väriyhdistelmä sisustuksessa. Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!