torstai 28. huhtikuuta 2022

Helena


Luin netistä iltapäivälehden sivuilta Helena Lindgrenistä, joka täyttää vapun jälkeen 65 vuotta. Hän on niitä ihmisiä, jotka näyttävät iättömiltä tai toisin sanoen ikää on vaikea arvata. Iltapäivälehden jutun kuvissa hän näyttää vähintään 20-30 vuotta ikäistään nuoremmalta.

Ei hän ikäänsä häpeä ja miksi pitäisikään. Ihminen saa näyttää juuri sen ikäiseltä kuin on ja toisaalta, jos tahtoo tai voi näyttää nuoremmalta, niin siitä vaan. Ilmeisesti hän on käynyt läpi joitakin kauneusleikkauksia (tai sitten ei) ja pitänyt huomattavan tarkkaa huolta ihostaan ja terveydestään muutenkin. Mahdollisesti geeneilläkin on jotain tekemistä asian kanssa.

Moni tuntee hänet ehkä parhaiten Jorma Uotisen eksänä, mutta on hän paljon muutakin. Meikkitaitelijana hän lienee enimmän osan urastaan luonut ja osittain myös muotisuunnittelijana ja laulajanakin. Mutta missään lajissa hän ei ole pompannut valtakunnan ykköseksi tai sitten ei muuten vaan ole tehnyt suurta numeroa itsestään. Eikä aiheuttanut mitään kohu-uutisia. 

Helenasta tuli äiti alle kaksikymppisenä ja mummi vähän yli viisikymppisenä. Vaikuttaa siltä, että hän on aina ollut oman tiensä kulkija. Tässä kohtaa googletin sanalla oman tiensä kulkija, kun tavoittelin sitä saapasmainosta, jossa sanottiin, että "miehille, jotka kulkevat omia polkujaan". Tai jotain sinne päin. Löytyikin kirja nimeltään Hullun käsikirja: evästä oman tien kulkijalle. Tämä ei mitenkään liity nyt esillä olevaan henkilöön. En löytänyt saapasmainosta, mutta varasin tuon kirjan kirjastosta. Jos kirja on vähänkään tolkullinen, niin lupaan kirjoittaa siitä tänne blogiin.

Iltapäivälehden haastattelussa Lindgren kertoo, että hän "syö aina ulkona, koska se on yksineläjälle edullisinta". Toisessa kappaleessa todetaan, että hän "pärjää hätätilassa pienilläkin tuloilla, koska ylellistä elämää hän ei vietä". 

Joku tässä yhtälössä mättää. Uskallan väittää, että ulkona syöminen ei ole kenellekään edullisinta. Ellei sitten tarkoiteta ulkona syömisellä jotain roskisten dyykkaamista. Tuskin kuitenkaan tässä tapauksessa. Sen sijaan voi hyvinkin pitää paikkansa, että hän ei vietä ylellistä elämää. Jorma Uotisen kanssa yhdessä he olivat 90-luvun laman jälkeen päätyneet siihen, ettei kannata omistaa mitään. Kumpikin asuu edelleen vuokra-asunnossa. Ja Uotinen ilmeisesti aika hulppeassakin, yksin. Vaikka eihän "omistavaan luokkaan" kuuluminen tarkoitakaan mitään ylellistä elämää, päinvastoin. 

Äskettäin näkemäni elokuvankin mukaan "ikä on vain numero". Se pitää paikkansa ainakin Lindgrenin  kohdalla. Omasta mielestäni omat vanhempani olivat ihan ikäloppuja. Olivathan he ehkä hiukan tavanomaista iäkkäämpiä, mutta eivät nykyisen mittapuun mukaan mitenkään erikoisen iäkkäitä. Tällä hetkellä olen itse jo vanhempi kuin oma äitini oli silloin, kun pääsin ylioppilaaksi. Ei olisi mitenkään tavatonta, vaikka omassa perheessä olisi vielä abiturientti.

Ja entäpäs suuresti arvostamani UPIn johtaja Mika Aaltola, joka tuli ensimmäistä kertaa isäksi 53-vuotiaana? Huh, siinä iässä monet ovat jo isovanhempia. Nuorin isovanhemmaksi tullut tuntemani ihminen tuli mummiksi 38-vuotiaana. Terve vaan, Eeva-Liisa, jos luet tämän. Ja onhan niitä vieläkin nuorempia isovanhempia ihan varmasti.

Yhden kerran olen tavannut Helena Lindgrenin. Hänet oli värvätty paikalliseen optikkoliikkeeseen "syötiksi" ja kehysesittelijäksi. Ystävälläni oli uusien silmälasien hankkimisen tarvetta ja niinhän me tälläsimme itsemme kyseiseen putiikkiin. Helena oli sovitusta aikataulusta vähän myöhässä ja tuli paikalle tohkeissaan ja kiireisen oloisena. Minulle ei käynyt selväksi, millä kompetenssilla hän kehyksiä esitteli ja valitsi, mutta taisi käydä lopulta niin, että se olin minä, joka valitsin kehykset ystävälleni, jolla taitaa olla ne käytössä vieläkin, vai olisikohan vaihtanut jo uusiin? Miten on, Tarja?

Kuva: Wikipedia

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
4 kommenttia:

 1. Helenalla olisi ollut vaikka mihin mahdollisuuksia, en tiedä mitä kaikkea työtä hän on tehnyt,? mutta hän olisi menestynyt hyvin näyttelijänä,
  näöltään hän on kuin Marilyn Monroe, ja laulaa myös kuin Marilyn.
  Nuorekkaana säilyy kun elää kunnollista elämää, ja syö terveellisesti, tupakka ja alkoholi on niitä pahimpia näön ja terveyden turmelioita.
  Mutta jos joutuu lääkkeitä syömään joihinkin sairauksiin, niin niissäkin on omat haittavaikutuksensa, hiukset ohenee ja lähtee, silmät ja iho kuivuu.


  Keskimmäinen tyttäreni kun täytti 30v. niin hän kävi alkosta ostamassa jotain boolia varten, niin kassalla kysyttiin hänen henkkareita,
  MITÄ tytär sanoi, nyt hän on 41v. ja häntä voisi vieläkin pitää 25vuotiaana.
  Olen nähnyt 60 vuotaitakin aika ryppyisenä kasvoilta, mistä rypyt oikeesti tulee,? koska ei niitä kaikilla 65-70 vuotiailla ole, mm. yhdellä siskoistani ei ole rypyn ryppyä, hän on 65v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Totta muuten, Helena muistuttaa hyvin paljon Marilyniä. Ilmeisesti hän on ollut ainakin vaatesuunnittelijana ja meikkitaiteilijana. Ja kiertää laulukeikoilla jonkun verran.

   Poista
 2. Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen oli taas tämäkin kirjoitus. Tykkään monipuolisista aiheista. Kiitos sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Mukava kuulla, että pidit. Helena on mielestäni poikkeuksellisen kaunis ihminen paitsi ulkoisesti, myös sisäisesti.

   Poista

Kiitos kommentistasi!