torstai 24. maaliskuuta 2022

Kaikkien aikojen maksakastike


Tein pitkästä aikaa maksakastiketta ja ohjeen raapaisin omasta päästäni. Olin hankkinut 450g pakkauksen Atrian viipaloitua naudan maksaa. Muut ainekset löytyivät kaapeista. Ylläoleva kuva ei liity tapaukseen. 

450g naudan maksaa

2 keskikokoista/pientä sipulia

2 valkosipulin kynttä

3 porkkanaa

1 pkt gourmetpekonia

1 rkl jauhoja, vehnä- tai gluteenittomia

2-4 dl kuumaa vettä

1 rkl härkäfondia tai 1/2 lihaliemikuutio

valkopippuria

meiramia

yrttisekoitusta

suolaa

rasvaa paistamiseen

Paloittele maksaviipaleet pienemmiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat sekä valkosipulin kynnet.

Viipaloi pekoni tulitikkumaisiksi suikaleiksi. 

Paista kasviksia pannulla pekonin rasvassa, lisää tarvittaessa paistamiseen voita tai öljyä. Gourmetpekoni on aika vähärasvaista. Paista toisella pannulla maksan palat voissa tai öljyssä pinnasta ruskeiksi. 

Ripottele kasvisten päälle jauhot tasaisesti joka puolelle. Kaada päälle kuumaa vettä samalla sekoitellen, ettei jauhot paakkuunnu. Lisää mausteet ja fondi. Kippaa päällimmäiseksi maksapalat ja anna hautua noin 15 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Halutessasi voit lisätä vielä tilkan kermaa. 

Gourmetpekonin tilalla voi käyttää myös tavallista pekonia. Silloin laittaisin sitä vain puoli pakettia. G-pekoni on nimittäin aika kuivahkoa. Suutuntuma maksakastikkeen seassa oli vähän kuin olisi paperinpalasia ollut joukossa.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja muiden mieleistesi lisukkeiden kanssa. 

Meistä kahdesta bloginpitäjästä toinen ei lainkaan pidä maksaruoista. Tässä pari linkkiä maksavastaisiin postauksiin:

Elli-mummo ja muisto maksasta. Mummo-trilogia osa 3

Makumuisto

Ja kolmas linkki maksaruokaohjeeseen:

Maksaa Eino Leinon tapaan

Kuva: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä.


2 kommenttia:

  1. Me teimme jo toisen kerran maksakastiketta ja hyvää oli. Saimme peuran maksaa yhdeltä kaverilta ja liotimme sitä yön yli ensin maidossa .
    Sinulla vähän erilainen maksakastike mutta varmasti todella hyvää. Söimme itse muusin ja puolukkasurvoksen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mikä tarkoitus on sillä maidossa liottamisella? Varmaan hyvää. Täytyykin selvittää, saisiko paikallisesta kauppahallista peuran tai jonkun muun riistaeläimen maksaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!