maanantai 14. helmikuuta 2022

Paljonko vettä pitää juoda?


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee, että vettä pitäisi juoda 1 - 1,5 litraa päivässä. Toinen mokoma pitäisi saada ruoan mukana. Litra vettä on noin neljä lasillista. Sen nyt ehkä jaksaa päivän mittaan kiskoa. 

Jatkuva veden lipittäminen esimerkiksi toimistotöissä tai kuntosalilla on vain muoti-ilmiö. Tietenkin, jos olet isokokoinen, liikut aktiivisesti tai ilma on kuuma, vettä tarvitsee enemmän. Tunnin liikuntahetkeen vaikkapa ryhmäliikunnassa ei tarvitse kuljettaa vettä mukana, vaan juoda riittävästi vettä ennen ja jälkeen liikunnan. Erikseen ovat taas esimerkiksi maratoonarit, jotka juovat suorituksen aikana urheilujuomaa, ettei veren sokeri laskisi liian alas. Munuaiskivistä tai virtsatietulehduksista kärsivien kannattaa juoda tavallista enemmän. Veden juominen auttaa myös ummetukseen. 



Runsas veden juominen ei myöskään ”puhdista elimistöä”, kuten yleisesti luullaan. Se vain huuhtoo elimistöstä pois tärkeää natriumia, jonka seurauksena voi olla hyponatremia, eli veren liian alhainen natriumpitoisuus. Se voi johtaa pahimmillaan tajuttomuuteen ja jopa kuolemaan. Näin voi käydä, jos suuria määriä vettä tai esimerkiksi olutta nautitaan lyhyessä ajassa. Jotkut lääkkeetkin voivat saada aikaan hyponatremiaa. 



Terve ihminen voi juoda päivässä jopa 5-20 litraa vettä, mutta sellaisesta ei ole mitään hyötyä. Tiettyjä sairauksia sairastavien pitää olla tarkkana veden juonnin kanssa. Turvallisin mittari juodun veden määrän suhteen on janon tunne ja virtsan väri. 



Minäkin olen joskus haksahtanut tähän muoti-ilmiöön ja luullut, että runsaalla veden juomisella olisi jotain erityisiä terveysvaikutuksia. Joku 1,5 litraa päivässä vielä menee joten kuten, mutta sitten alkaa jo tehdä tiukkaa. Lisäksi pitää rampata ”kaikkein pyhimmässä” jatkuvasti ja se keskeyttää sen, mitä oli tekemässä, vaikkapa työhön keskittymisen. 



Suurin päiväkohtainen määrä vettä tuli juotua eräänä kesänä lomamatkalla Kreetalla. Päivälämpötila hipoi jatkuvasti neljääkymmentä astetta. Hanavettä emme yleensä juo missään ulkomailla ja Kreetalla sitä sai kantaa kaupasta jatkuvasti. Laskin, että kahdestaan joimme lomaviikon aikana 23 litraa pullovettä, mistä kertyy vajaa kaksi litraa päivässä nokkaa kohti, jos lomakohteessa perilläolopäiviä oli kuusi. Se määrä vettä ei niissä olosuhteissa tuntunut olevan yhtään liikaa. Tämän lisäksi tuli tietysti vielä kaikki muut nesteet, mitkä nautittiin ruokailujen yhteydessä. Vesi, viini, olut, kahvi ja tuoremehu.

Lähteet: Hyväterveys.fi, Terveyskirjasto.fi, Wikipedia, Tiedelehti 2/2022

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty





2 kommenttia:

  1. Kuka jaksaa yksistään juoda vettä paljon, eikö se ole pääasia että juo jotain nestettä, kahvi ei ole sopiva nesteyttäjä, se enempi kuivattaa, mä olen ostanut kaupasta lähdevettä kanisteri tolkulla, myös näitä Ahvenanmaan omenamehuja,jossa ei ole kuin hedelmäsokeri, en juo koskaan limpsoja enkä erik.makeita mehuja, käytän ruuassa hanavettä.
    Nyt olen alkanut syömään marjoja paljon, pitää saada tilaa ensikesälle, marjat on hyviä nesteyttäjiä.
    Odotan kesän tuloa, jolloin päästään karjalaan, siellä on kaksi lähdevesi paikkaa luonnossa,se on niin hyvää vettä, tuon sitä tänne kotiin asti, toivon ettei niitä lähteitä hävitettäisi,vaan arvostettais sitä luonnon ilmiötä, yksi lähde siellä korvessa oli liian avonainen, sinne oli pudonnut eläin, joten se ei ole käytössä, siitä tätini kävi vettä monien vuosien ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu pääasiassahan meillä on hyvä vesijohtovesi melkein joka paikassa eikä ostovettä tarvita. Paitsi ehkä jossain kesämökeillä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!