tiistai 15. helmikuuta 2022

Eläinten asema evlut kirkossa


Voiko rakkaan lemmikkieläimen haudalle laittaa ristin? Onko oikein, että seurakunta ammuttaa peuroja, jotka syövät hautausmaan kukkia? Saako pappi esittää mielipiteitä eläintuotannosta?

Näitä kysymyksiä on viime vuosina esitetty kirkolle kanttorien ja pappien sekä muiden teologien ammattiliiton Crux-lehden viime joulukuun numeron mukaan. 

Kysyin lähipiiriin kuuluvalta papilta tuon ensimmäisen kysymyksen. Hänen mielestään lemmikin haudalle voi laittaa ristin. 



Eläimet ovat osa luomakuntaa ja Raamatussa ne rinnastetaan yhteiskunnan vähäosaisimpiin, joista huolehtiminen kuvataan ihmisen tehtäväksi. Kyllä yhteiskunta niistä huolehtiikin, mutta saarnastuolista ei kovin usein muistuteta asiasta. 



Jeesus-vauva syntyi heinille härkien kaukalon ja ratsasti muutamankin kerran aasilla. Häntä on myös verrattu hyvään paimeneen, joka huolehtii lampaistaan. 

Kuinka hyvä paimen ihminen mahtaa olla broilereille, joita kasvatuskanaloissa saa olla kymmeniä kappaleita neliömetriä kohti? Tai emakkosikaloissa porsaitaan imettäville emakoille, jotka eivät mahdu kylkeään kääntämään imetyskarsinassaan?



Läntisessä kristikunnassa käsitys eläinten arvosta ihmiselle on muodostunut Tuomas Akvinolaisen mukaan, joka oli 1200-luvulla elänyt filosofi ja teologi. Jumala oli luonut hänen mukaansa eläimet ihmiselle alisteisiksi ja pelkiksi hyötyolennoiksi.

Raamatun mukaan karjallekin kuuluu lepopäivä ja ihmisen kuuluu huolehtia sen tarpeista. Löytöeläimestä on huolehdittava ja se on palautettava omistajalleen sen arvosta riippumatta.



Armo ja läheisyys kuuluvat yhtä lailla eläimille kuin ihmisillekin. Lemmikkieläimet ovat monelle perheenjäseniä ja usein tärkeämpiä kuin ihmiset. Niiden puolesta ei silti kirjoiteta esirukouspyyntöjä. Eläimen sielunhoidollinen merkitys sen omalle ihmiselle on suuri. Omistajan huoli ja menettämisen pelko on valtava esimerkiksi eläimen sairastaessa. 



Eläinsairaaloissa ja -klinikoilla suhtaudutaan sairastavaan eläimeen ja sen tuskan lievittämiseen yhtä suurella huolellisuudella kuin ihmisiä hoitavissa sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa. Erona on vain se, että Kelan hyvitykset eivät ole käytössä eläinpuolella ja eutanasia ei ole käytössä ihmisten puolella. 

Pelastuslaitos lähtee eläinpelastustehtävälle siinä missä tulipaloakin sammuttamaan ja pelastaa eläimiä milloin mistäkin pinteestä ja hädästä. Kissoja puusta ja lintuja savupiipuista sekä tuotantoeläimiä ja villieläimiä maalaistalojen lietealtaista ja suohon tai ojaan uponneita hevosia ja lehmiä. 



Jonain päivänä vielä käyn kirjoittamassa eläimen/eläinten puolesta esirukouspyynnön jonkun seurakunnan esirukouspyyntöjen laatikkoon ja uteliaana menen messuun kuuntelemaan, miten se otettiin huomioon. 

Kuvat: Pixabay, Crux-lehti

Lähde: Crux/Aki-liitot ry nro 4/2021, teemana eläimet. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.



5 kommenttia:

  1. Kyllä ristin voi laittaa eläimenkin haudalle, Turussa on pieneläin hautausmaa, se on katsomisen arvoinen paikka.
    Psalmi sanoo että;"ihmistä ja eläintä sinä autat"ja tottakai kotieläimen puolesta voi rukoilla, on rukoilukkin, eläimet on luotu meille iloksi, monen yksinäisen ihmisen kannattaisi hankkia pieni koira tai kissa, eläimet tykkäävät olla ihmisten seurassa.
    Keskimmäisellä tyttärellä on ollut Itämaisia kissoja 3, kaksi niistä on kuollut, tytär tuhkautti kissat ja laittoi pieneen uurnaan ja kirjahyllylle, itse en sellaiseen tuhlaisi rahaa.
    Toista oli ennen, voi kauheata mitä kaikkea annettiin minunkin nähdä lapsena, vieläkin tuntuu niin pahalta, en viitsi edes kertoa, eläin kuin eläin siitä ei välitetty, ei huolehdittu, koirat, kissat oli vapaana, ne teki pentuja mistä sattuivat löytämään paikan.
    Ikävä kyllä tänä päivänäkin löytyy ihmisiä jotka eivät huolehdi kotieläimistään.
    Eikä kauankaan kun entisen asuntomme ulkorakennukseen oli kissa tehnyt pennut, tiedettiin sitten vasta kun pentuja alkoi tulla liiteristä ulos, kaikki saatiin eläinsuojeluun, myös talvella siellä kun hiihtelin, löysin tyhjän talon, ulkona vilisi kissan pentuja ja aikuisia kissoja, ehkä joku näki suksieni jäljet, kun seuraavan kerran menin, ei näkynyt yhtäkään kissaa.

    Tuo vertaus hyvästä paimenesta ja lampaista, lampaat olemme me ihmiset, monessakin kohtaa Raamattu puhuu ihmisiä lampaina, myös Raamatussa vertauksena susi on myös ihminen.
    Myös Jeesusta verrataan lampaaseen joka ei suutansa avannut kun häntä kidutettiin, myös Jeesusta sanotaan Juudan Leijonaksi.

    Vanhan testamentin puolella on luettelo mitä eläimiä saa syödä ja mitä ei, niinpä esim.lepakot ei ole syötäviä, ja niitä kuitenkin syödään, ne on myrkyllisiä ja levittävät viruksia, ihmiset eivät noudata näitä säädöksiä, joita ei turhaan ole kirjoitettu neuvoksi.

    VastaaPoista
  2. Hyvin tärkeä asia tuo ev.lut kirkon kantaa eläimiin. Minusta Raamatussa ei kiduteta eläimiä. Kauniisti sanotaan, että ihmisen kuuluu viljellä ja VARJELLA luontoa. Minä en kestä eläinten huonoa kohtelua. Osaltaan siksi olen ollut kasvissyöjä 38 vuotta. On niin kauheita esimerkkejä olemassa teholihantuotannosta. Muuten nuo broilerit ja kalkkunat saavat elää vain kolme kuukautta niissä kamalissa olosuhteissa. Voisin paasata eläinoikeusasioita pitkään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu se oli ilmeisesti sen Tuomas Akvinolaisen ajatus, että eläin on ihmiselle alisteinen. Kaikki eläinten julma kohtelu vaikkapa tehotuotannon näkökulmasta on väärin. Tai tiettyjen uskonnollisten ryhmien teurastukset ilman tainnutusta ensin.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Etsin tämänotsikon "eläimet perheenjäseninä" luin yx päivä IS sivulta että kimi räikkönen teki hienon eleen, kun antoi koiralle vettä, joka oli jätetty kuumaan autoon, avonaisesta ikkunasta ei ole hyötyä, jos ulkonakin on helle, kimiä ylistettiin siitä teosta,
    mutta minä sanon että hän oli tyhmä, kun ei soittanut poliisia paikalle, sillä se on rikos jättää koira kuumaan autoon, eipä ollut järkeä tehdä ilmoitusta, teko ei ollut suomessa, mitä lämpötilat on olleet muualla maailmassa, ne on lähes +40 , missä on myös niiden ihmisten järki, jotka jättää koiran kuumaan autoon.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!