tiistai 8. helmikuuta 2022

Kymmenentuhannen askeleen huijaus


Kuulutko sinäkin siihen porukkaan, jonka pitää kävellä 10000 askelta päivässä läpi tuulen ja tuiskun hampaat irvessä? Koska niin on sanottu, että niin monta askelta päivässä täytyy kävellä?

Nyt voit vähentää pakkoliikkeitäsi, sillä 10000 askelta päivässä on pelkkä markkinointikikka. Tapahtui nimittäin niin, että 1960-luvulla Japanissa keksittiin ensimmäinen askelmittarin kaltainen laite, jota myytiin nimellä man-po-kei. Suomennettuna se tarkoittaa suunnilleen ”10000 askeleen mittari”. Lisäksi japanilaisen kirjoituksen 10000:ta tarkoittava merkki muistuttaa hiukan kävelevää ihmistä. 


Onhan kävely kiistattomasti terveellistä, kuten mikä tahansa liikunta. Konttorirotan on vaikea arjessaan puolivahingossa saada sitä kymppitonnia täyteen. Päinvastainen tilanne on varmasti vaikkapa tarjoilijoilla, opettajilla tai sairaanhoitajilla, jotka ovat työssään enimmäkseen jalkojensa päällä. 

Epidemiologi I-Min-Lee Harvardin yliopistosta on tutkinut tätä ja todennut, että keskimäärin 4400 askelta päivässä kävelevillä naisilla oli pienempi todennäköisyys kuolla tiettynä ajanjaksona kuin niillä, jotka kävelivät alle 3000 askelta päivässä. Kuolevuus kutistui aina 7500 askeleeseen asti, minkä jälkeen hyötyä ei ollut enää havaittavissa. 

Kolme neljästä suomalaisesta kävelee alle 10000 askelta päivässä. Keskimäärin kävelemme noin 5200 askelta päivässä. 



Tuliko nyt vähän taskuun kustu olo? Japanilaiset ovat varmaan nauraneet meille kaikki nämä vuodet. No eihän me kävelemistä silti lopeteta.

Lähde: Tiede-lehti 2/2022 artikkeli / Amelia Tai

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

8 kommenttia:

  1. Onpa meitä taas viety kuin pässiä narussa.
    Monelle tuo 10 000 askelta on lähes pakkomielle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kaikki turhanpäiväinen mittaaminen pitäisi kieltää. Ihmiset vaan ahdistuu.

      Poista
  2. Helpottava tieto. Silloin kun vielä olin työelämässä. niin tuo kymppitonni tuli helposti täyteen työpäivän aikana ja siihen sitten vielä vapaa-ajan kävelyt päälle. Nyt parhaimpina päivinä voi tulla n. 7000 askelta ja olen ollutkin huolestunut askelten vähyydestä. Ei toki lopeteta kävelyä, varsinkaan sitten kun jäiset tienpinnat sulavat ja tuntuu taas turvalliselta askeltaa.
    Muuten, Suon villi laulu - kirja on minulla loppusuoralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu, kävely on hyvä ja helppo laji vai sitä voi tehdä missä vaan. Nyt olet jo varmaan lukenut Suon villin laulun loppuun. Mitä pidit?

      Poista
  3. Olen tiennyt tästä huijauksesta, enkä ole ottanut pakkomieltä 10 000 askeleesta. yritän joka päivä käydä lenkillä, mutta nyt on tullut tauko, kun täällä meillä on tien pinnat jäiset ja liukkaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Ei kannata riskeerata luitaan näillä keleillä. Hyvin ehtii kävellä sitten vasta, kun on taas paremmat kelit.

      Poista
  4. Kyllä helpotti. Askelia tulee normisti alle 10tonni, jos niitä ei kerää. Ja välillä olen kerännyt :D Kävely on kyllä ihan kivaa. Siis silloin, kun sää ei ole kurja. Vesisade ei haittaa, mutta änkeröinen tuuli ja viima saavat minut pysymään sisällä pirtissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Pienellä sateella ulkoilu on ihan mukavaakin, kunhan ei sada liikaa. On ainakin hapekasta ilmaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!