lauantai 12. helmikuuta 2022

Kuinka usein ja miten kauan?


Suomalaisista miehistä vain noin puolet pesee hampaansa kahdesti päivässä, naisista 80 prosenttia. Mitähän ne loput sitten tekee? Pesevät yhdesti vai ei ollenkaan? Meillä pestään koirankin hampaat yhtä usein kuin suomalaisista miehistä puolet, eli kerran päivässä.

Mistä on tullut ohje pestä hampaat nimenomaan kahden minuutin ajan ja kaksi kertaa päivässä? Kukaan ei taida tietää.

Amsterdamin akateeminen hammaslääketieteen keskus tutki vuonna 2012 eri pituisia harjausaikoja. Kaksi minuuttia hampaitaan harjaavat ihmiset saivat irti noin 41 prosenttia hampaiden pintaa peittävästä bakteeriplakista. Minuutin harjaavat saivat irti noin 27 prosenttia. Ei haittaa, vaikka hampaita harjaisi vielä pitempäänkin, sillä 41 prosenttia on aika vähän. Tai vaikka useamman kerran päivässä.

Kovaa tai medium-harjaa ei silti pitäisi käyttää, koska kovat harjakset kuluttavat hampaan pintaa ja saattavat saada aikaan ikenien vetäytymistä, jolloin hampaan vähemmän suojattu kaula paljastuu.

Miten hammaslääkärit itse pesevät hampaansa? Me Naiset -lehden jutussa oli haastateltu neljää hammaslääkäriä ja kaikki käyttävät sähköhammasharjaa. Harjan liikkeen pitäisi olla sekä pyörivä että sykkivä, jotta se olisi tehokas.



Kaikki suosittelevat hammasväliharjan tai hammaslankaimen käyttöä hammasvälien puhdistamiseen. Hammasväliharja soveltuu parhaiten ”harvahampaiselle”, jonka hammasväleihin pulloharjaa muistuttava pikkuharja mahtuu. 

Kahta mieltä oltiin siitä, missä vaiheessa hampaiden pesua hammaslankainta tulisi käyttää. Jos sitä käyttää lopuksi, se kuljettaa hammastahnan sisältämän fluorin pois hammasväleistä. 

Toinen tapa, jota itsekin käytän, on harjata hampaat ensin kertaalleen ja sitten käyttää hammaslankainta ja aina välillä myös hammasväliharjaa, jolloin tahnaa kulkeutuu langan mukana myös hammasväleihin ja ientaskuihin. Siinä hinkatessa tahna viipyy suussa pitempään ja fluori ehtii siten tehdä oman tehtävänsä. Hammaslankainta pitäisi käyttää vähintään kerran päivässä. Lankain on huomattavasti helpompi ja miellyttävämpi käyttää kuin pelkkä hammaslanka.



Jos ientaskut pääsevät tulehtumaan huonon puhdistuksen seurauksena, se voi altistaa parondontiitille eli hampaiden kiinnityskudossairaudelle, mikä taas lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Tulehtuneista hampaista tai ikenistä voivat bakteerit kulkeutua verenkierron mukana muuallekin elimistöön ja aiheuttaa mitä erilaisimpia vaivoja, joita ei aina osata yhdistää tulehtuneisiin ikeniin. Lähipiirissä oli joitakin vuosia sitten tällainen tapaus, joka parani itsekseen, kun hampaassa ollut tulehduspesäke hoidettiin.  

Ohessa pari linkkiä aikaisempiin postauksiimme samasta aiheesta: 

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/12/suun-ja-hampaiden-terveys-voi-pelastaa.html

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2021/05/varo-ettei-hampaat-tipu-suusta.html

Lähteet: menaiset.fi, Tiede-lehti 2/2022, terveyskirjasto.fi

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 



4 kommenttia:

  1. Hammaslankain on minulle aivan tuntematon esine. Käytän hammaslankaa. Kiltisti pesen hampaat aamulla ja illalla. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja samoin sinulle! Hammaslankain on sellainen muutaman sentin mittainen "työkalu", jossa on ehkä 1,5 sentin mittainen pätkä hammaslankaa. Se on paljon kätevämpi käyttää kuin hammaslanka. Suosittelen. Tosin muoviroskaa siitä tulee paljon enemmän, mutta voihan sen käytetyn laittaa energiaroskiin, jos mahdollista, jolloin se menee poltettavaksi. Tai ehkä muovin keräykseenkin se käy. Niitä on monen hintaisia ja merkkisiä, ihan halvinta ei ehlä kannata ostaa, koska se on rimpula. Itse käytän Plackers-merkkisiä, eikä lanka ole kertaakaan katkennut. Samasta hyllystä niitä löytyy kuin hammaslankaakin yms. tarvikkeita. Ei kaupallista yhteistyötä.

      Poista
  2. Tämä kun on pieni kaupunki, niin pääsin heti kunnalliseen hammas tarkastukseen, ja myös 3 pientä reikää paikattiin, eikä paljoa edes maksanut, Turussa kävin yksityisellä, mutta siitä olikin kulunut jo 2-3 vuotta.
    Käytin myös silkki koiraani hammaskiven poistossa, samalla leikkasivat kynnet, kynsien leikkuu ei maksanut mitään, hammaskiven poisto olisi Turussa maksanut puolet enempi, olen iloinen siitä että kaikki tuo palvelu on niin lähellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sait hampaat kuntoon. Minulla ei ole uusia reikiä ollut vuosikymmeniin. Vuosi itten uusittiin yksi ikivanha amalgaamipaikka. Sinne oli alle päässyt pöpö ja hammaslääkäri sanoi, että nyt oli viimeinen hetki korjata se, pian siitä olisi tullut juurihoidettava. Tämäkin operaatio vaikutti niin, että hammas oli pitkään tosi arka eri lämpötiloille, varsinkin kylmälle. Mutta se meni sitten aikanaan ohi. Piti jo kerran käydä uudelleen näyttämässä, että onko siin ä jotain vikaa. Kylmän veden juominen oli muutaman kuukauden ajan täysin mahdoton ajatus.

      Poista

Kiitos kommentistasi!