Kolmeen vuoteen en ole käynyt tarkistuttamassa purukalustoani, koska uusia reikiä ei ole ollut vuosikymmeniin. Jostain syystä hammaslääkäriin meno ei ole ihan ykkösvaihtoehtona, kun vapaa-ajan toimintaansa suunnittelee. Mistähän sekin johtuu, että nuoremmalla iällä hampaat reikiintyivät enemmän, vaikka niitä silloinkin pestiin kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja koulussa purskuteltiin suussa pahanmakuista fluoriliuosta kerran viikossa? Tässä vasta vanhemmalla iällä on tullut varmasti syötyä karkkiakin enemmän kuin lapsena. Jo ihan siitä syystä, että sitä on niin paljon enemmän tarjolla nyt kuin joskus sata vuotta sitten ”lasna ollessa”.
Nyt hampaat tarkastettiin ja saldoksi tuli tarve uusia kaksi vanhaa poskihampaiden amalgaamipaikkaa, jotka olivat alkaneet vanhuuttaan irvistelemään ja niiden alle oli röntgenkuvien mukaan päässyt pöpö. Ainakin toinen paikoista on kulkenut mukanani elämän iloissa ja suruissa jo noin 45-50 vuotta ja kohdannut kaikki ne herkut, näkkileivät, porkkanat ja muut purtavat, joita se on päässyt pilkkomaan sulavampaan muotoon.
Lapsuuden ja nuoruuden hammashoitokokemukset olivat melko painajaismaisia. Käsittely oli kovakouraista. Paikkaamisen ja poraamisen vuoksi ei hampaita puudutettu. Varmaankin kustannusten vuoksi. Jouduin käymään myös oikomishoidossa noin kymmenvuotiaana, koska olin saanut niin kapeat leukaluut, ettei kaikki hampaat mahtuneet riviin, vaan sekä ylhäältä että alhaalta piti poistaa kaksi pysyvää hammasta. Onneksi hampaanpoistoa varten kuitenkin sain puudutuspiikin. Hammasrautoja en tarvinnut.
Ei ole montaakaan vuotta siitä, kun pelkkä hammastarkastus oli vielä hyvin epämiellyttävää. Ikeniä ja vanhoja paikkoja rassattiin oikein huolella. Tuntui, että hammaslääkäri yrittää väkisin työllistää itsensä ja hammashoitajansa. Esikoista odottaessani osui kohdalleni hammaslääkäri, jonka erityinen intohimo oli kuulemma viisaudenhampaiden poisto. Niinpä hän välttämättä halusi poistaa jäljellä olevat kaksi viisuriani, vaikka ne eivät edes mitenkään vaivanneet. Jälkeenpäin luin jostain, että sen aikaisilla puudutusaineilla oli lievä riski aiheuttaa keskenmeno. No, ehkä hammaslääkäri tiesi riskit paremmin tai sitten ei vaan voinut hillitä himoaan, kun oli mehukasta poistettavaa näköpiirissä.
Evoluutio on mennyt eteenpäin hammashoidossa jättiloikkauksin. Jo kolmen vuoden takainen tarkastus ja varsinkin tämänkertainen olivat huomattavan hellävaraisia. Olisin voinut nukahtaa tuoliin valmiiksi suu avoinna. Nuori hammaslääkäri vähän peilaili hampaitani ja puhalteli niihin ilmaa. Rassausvekottimen näin hänen kädessään ja kylmä hiki meinasi tulla, mutta ei hän sitä sitten juurikaan käyttänyt. Tummennettujen suojalasien läpi sain katsella hammaslääkärin irtoripsiä. Hän on hädin tuskin omien tytärteni ikäinen. Pidän siitä, että hammaslääkäri on nuori nainen. Työterveyslääkärini pitää olla itseäni vanhempi mies. Asenteellista tai ei, mutta näistä on parhaat kokemukset. Aiemmin olemme postanneet työterveyslääkäreistä Tri Kumma ja Tri Outo, jotka eivät täyttäneet edellä mainittua kriteeriä.
Hampaiden ja suun terveys on hyvin tärkeää muun terveyden kannalta. Hampaissa tai ikenissä piilevä tulehdus voi aiheuttaa kipuja tai tulehduksia muualla kropassa tai hidastaa tai jopa estää hoitoon pääsyn kokonaan jossain muussa vaivassa. Näistä on lähipiirissä tai -ympäristössä havaintoja neljän olennon osalta, joista yksi on koira.
Erityisen tärkeää on hoidattaa hampaat kuntoon ennen leikkaukseen tai muuhun isompaan toimenpiteeseen joutumista, koska huono hammasterveys voi siirtää välttämätöntä toimenpidettä hamaan tulevaisuuteen ja sitä odotellessa voi aika ajaa ohi kokonaan. Tai sitten voi olla toisaalla kropassa kolotus, jonka todellista syytä ei löydy ja kaikki lopulta johtuukin tulehtuneesta hampaasta. Paras keino on tietysti käydä tarkastuttamassa hampaansa vuosittain. Julkisessa terveydenhoidossa lienee kuitenkin niin pitkät jonot, että voi joutua asettumaan jonon hännille uudelleen heti kun on edellisestä tarkastuksesta tai hoidosta päässyt.
Käytin tällä kertaa yksityistä hammaslääkäripalvelua ja pääsin tarkastukseen alle viikossa. Nopeamminkin olisin päässyt, jos aikataulu olisi sopinut ja jos olisin kelpuuttanut jonkun muun hammaslääkärin kuin Millan.
Itse paikan uusimiseen sain puudutuksen jo ennestään sovitun mukaisesti. Vanhan, ison poskihampaan amalgaamipaikan purkaminen ja uuden paikan tekeminen olikin aika iso urakka. Meni siinä reilu puoli tuntia.
Toisen amalgaamipaikan purku tehtiin viikon kuluttua ensimmäisestä ja se osoittautuikin vähintään yhtä suureksi hommaksi kuin ensimmäinen, vaikka piti olla pienempi. Reikä oli paikan alla päässyt etenemään yllättävän syvälle ja pian olisi hammas kuulemma ollut juurihoidon tarpeessa.
Kuvat: Pixabay
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Hampaiden hoito on tosiaan tärkeää. Olen koko ikäni käynyt vuoden, kahden välein hammaslääkärillä. Näin vanhempana vaan harmittaa se kun lapsuudessani ei hammaslääkärille menty heti "vauvana" vaan vasta ensimmäisen kerran kun aloitettiin koulunkäynti. Mitään fluoreja tai vastaavia ei minun kouluaikanani vielä käytetty ja hammaslääkärikäynnit olivatkin painajaismaisia ja jo se hammaslääkärin haju ällötti.
VastaaPoistaTäällä Ahvenanmaalla on käytävä yksityisellä hammaslääkärillä sillä yleiseen hammashoitoon pääsevät ainoastaan nuoret ja sitten vanhukset jotka asuvat hoitolaitoksissa, joten kalliiksi tulee hampaiden hoidattaminen.
Kiitos kommentistasi. Kallista se on yksityisellä. Nämä kaksi paikkausta tarkastuksen kanssa ja kaksilla röntgenkuvilla tuli maksamaan jotain yli neljäsataa euroa. Vielä on hammaskiven poisto edessä. Mahtaa kustantaa satasen verran sekin, arvelen.
PoistaMinä käy vuosittain käynyt hammaslääkärissä ja käyn aina yksityisellä juurikin sen ajan saamisen kanssa. Samoin mies käy yksityisellä kun ne ajat on usein päivällä ja töiden takia ei ole siihen mahdollisuus. Minua ja miestä ei juurikaan tarvitse puuduttaa kuin ihan pakosta. Minä sanon aina jos en ihan kattoon asti hyppää niin sitten ilman puudutusta. Mutta onneksi meillä ei ole juurikaan muuta ollut kuin jokavuotisen tarkastus ja hammaskiven poisto mitä tulee kummallista vain ainakin meillä molemmilla aina vuosittain. Se minusta on kyllä ihan hirveää kun minulla on ikeniä noussut ylös, mutta hyvin sen kestää kuitenkin ja puudutusta pitäisi olla enemmän kuin yksi piikki niin en niitä halua. Mutta hyvillä mielin taas mennään ainakin kevääseen asti ja jos korona ei vielä ole helpottunut odotan vielä jonkin kuukauden kun ei ole mitään kummempaa pitkään aikaan ollut.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Minä olen aina pyytänyt puudutuksen silloin harvoin kun on paikattu. Tällä kertaa laitettiin myös jotain lääkeainetta paikan alle, joka ilmeisesti piti mahdollista kipua poissa senkin jälkeen, kun puudutusaine lakkasi.
PoistaOnneksi sait hampaasi kuntoon. Nykyisin hammaslääkärit ova tosiaankin hellempikätisiä. Minä inhoan puolestaan kovasti puudutusaineen vaikutusta hammaslääkärin jälkeen. Siksi en ole aikuisiällä ottanut puudutusta paikkaukseen ja juurihoitoon. Olen saanut ihmetyksiä hammaslääkäreiltä. Minulla on korkea kipukynnys tai sitten olen masokisti.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Puudutusaine onkin tosi järeää ainetta ja vaikutus kestää pitkään. Minulla meni joku viitisen tuntia, ennen kuin naama oli ennallaan puudutuksen jälkeen. Hammaslääkäri varoitteli syömästä mitään, mitä täytyy pureskella. Tämä sen vuoksi, etten purisi huuleen. Ja niinhän sitten neuvosta huolimatta menin syömään jotain pureskeltavaa ja purin huuleen molempien paikkausten jälkeen. Siinähän oli sitten oma messunsa, että sain sen puraisujäljen paranemaan.
PoistaHampaiden ja suun terveys on todella tärkeää ja vaikuttaa tosiaan muuhunkin terveyteen. Välillä tosiaan tulee unohdettua hampaiden tarkistuksessa käynti, varsinkin, jos mitään ongelmaa ei tunnu olevan. Onneksi myös ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. https://www.hammaskeiju.fi/ksylitolipastillit-c-8.html
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Hammasvälien lankaus on myös tosi tärkeää ikenien terveyden kannalta. Se on yksi parhaista asioista, minkä olen omaksunut. Alkaa äkkiä tulla ientulehdusta, jos muutamaksi päiväksi (muka) kiireisenä jättää sen tekemättä. Aikaisemmin koin sen kauhean vaivalloisena, kunnes löysin kaupasta hammasLANKAIMIA. Nyt kun olen niitä totutellut käyttämään, niin hampaat ei edes tunnu puhtailta, jos ei hammasvälejä ole langannut samalla kertaa. Tulehtuneista ikenistä voi päästä bakteereita verenkiertoon ja ne voivat päätyä johonkin muualle kroppaan.
PoistaHikikarpalot helmeilevät otsalla aina ennen hammaslääkäriin menoa. Siinä tuolissa on niin avuton olo. Kun suu on täynnä putkea ja metallia, niin ei voi edes huutaa apua. Mutta hellää ja ammattitaitoista hoitoa olen kuitenkin aina saanut. Kuten kirjoitit, hampaiden hoito on todella tärkeää.
VastaaPoistaOmat kokemukseni hammaslääkäristi nuoruusvuosina ovat myös melko huonoja. Olenkin yrittänyt etsiä nyt osaavaa ja rauhallista hammaslääkäriä täältä Kymenlaaksosta, jonne me juuri muutimme pari kuukautta sitten. Hyvä tietää, että hampaat on hoidettava kuntoon esimerkiksi ennen leikkausta. Minulla nimitäin on polvileikkaus tulossa, joten täytyykin hoitaa tämä pois alta ennen sitä.
VastaaPoista