sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Induktioliesi vs perinteinen sähköliesi


Tämä postaus on erityisesti sinulle, joka harkitset sähkölieden uusimista joko omaan keittiöön tai vaikka seniorihenkilön keittiöön. 

Meillä oli aikaisemmin tässä nykyisessä kodissa uudehko keraaminen liesi, jossa ei ole juuri muuta eroa ”perinteiseen” rautalevyiseen sähkölieteen kuin se, että sen pinta on tasainen lasi(?)levy ja niin ollen nätimpi ja helpompi puhdistaa. Se ei ehtinyt ihan elämänkaarensa loppuunkaan, kun päätimme vaihtaa sen induktiolieteen. Sen uuni oli koko ajan paistanut epätasaisesti, siinä suurin syy vaihtoon. 

Kodinkonekaupan myyjä sai meidät vakuuttuneiksi induktiolieden paremmuudesta keraamiseen lieteen verrattuna. Induktioliesi oli hänellä itsellään, (kuten yleensä myyjillä on juuri se esine itsellään, jota tarjoavat.) En silti epäillyt sitä. Myyjä sanoi, että pois ei enää induktioliettä antaisi. Niinpä induktioliesi lähti meille ja 15 vuotta vanha keraaminen liesi lähti kierrätykseen. 

Lieden käytössä on tietenkin oma opettelemisensa. Lähinnä siinä, että se on niin nopea kuumenemaan ja tehokas. Kun laittaa levyn päälle ja täysille, sen vierestä ei kyllä lähdetä mihinkään, vaan ruokaa voi alkaa valmistaa saman tien. Levyn lämpötilaa voi samalla pienennellä pikkuhiljaa. 

Keitän yleensä perunat, pastat, riisit yms. siten, että kuumennan keitinveden vedenkeittimessä ja kaadan kattilaan keitettävien tuotteiden päälle. Keitos alkaa kiehua melkein saman tien, kun levyn teho on täysillä. Vaikka kattilassa on kylmät perunat. Luultavasti olisi sama lopputulos ajankäytön ja sähkön käytön kannalta kuumentaa keitinvesi kattilassa eikä vedenkeittimessä, mutta toistaiseksi olen toiminut näin. 

Induktiolevyn hyvä puoli on myös se, että levy itsessään ei kuumene. Se saa lämpönsä siitä astiasta, joka sen päällä on kiehumassa/paistumassa. Niinpä levyn sammuttamisen jälkeen sen päällä voi lähes välittömästi pitää kämmentä (en kuitenkaan suosittele). Kun keitto/paistoastia otetaan pois levyltä ja virta jää päälle, liesi ilmoittaa siitä piipityksellä. Jos astiaa ei pian palauteta takaisin, levy sammuu itsekseen. Tämä on hyvä ominaisuus esimerkiksi senioreille ja meille muille muistamattomille. 

Monesti olemme huomanneet vasta seuraavana päivänä, että levyn nappula on siinä asennossa, että levy olisi päällä, mutta ei ole. Tietysti jos levy unohtuu päälle kattiloineen, ei se silloin itsekseen sammu. Joissain liesimalleissa saattaa olla silti maksimiaika tässäkin tapauksessa, jonka levy on päällä, ehkä esimerkiksi kaksi tuntia. Sen jälkeen levy sammuu ja jos vielä haluaa jatkaa keittämistä, pitää se kääntää uudelleen päälle. 

Hellannappulat ovat ainakin meidän liedessä sisäänpainettavat, mikä lisää lapsi- ja eläinturvallisuutta. Esimerkiksi suurikokoinen koira ei ihan helposti saa levyä päälle vahingossa. Sen täytyy tehdä se tahallaan. Oppia ensin painamaan nappulaa pohjaan tarpeeksi kovaa, jotta se pompahtaa ylös ja sitten vielä kääntämään sitä. Nappula kun on muodoltaan sileä ja pyöreä, on sitä tassuvoimin vaikea tai mahdoton kääntää päälle. Sama pätee luultavasti sen ikäisiin pikkulapsiin, jotka menisivät uteliaisuuttaan nappuloihin koskemaan. 

Induktiolieden huono puoli on se, että kaikki vanhat kattilat eivät sen kanssa toimi. Tämän voi testata vaikka jääkaappimagneetilla. Jos magneetti tarttuu kattilan pohjaan, kattila toimii induktioliedellä. Joskus olen lukenut, että induktiolevyn lämpö on epätasainen. Että se keittäisi levyn eri kohdissa erilaisella teholla. Tämä ei pidä paikkaansa. Olen sen itse tutkinut. Silloin vika on keittoastiassa. Joku vanhempi kattila tai paistinpannu saattaa olla pohjastaan eri kohdista erilainen tai kuluneempi tms. jolloin induktion muodostama lämpö ei joka kohdasta siirry astiaan samalla tavalla. Sellainen astia kannattaa laittaa uusintaan, koska sehän kuluttaa turhaan sähkövirtaa. No, itsellänikin on muutama tällainen kattila, mutta käytössä ovat vielä. Eli se väite, että ”kaikki kattilat menee uusiksi”, pitää ainakin osittain paikkansa.

Toinen asia mikä kannattaa pitää mielessä on se, että lieden pinta naarmuuntuu ja voi rikkoutuakin helposti. Kypsennysastiaa sen päällä ei pidä raahata lieden pintaa pitkin esimerkiksi levyltä toiselle. Ja pitää varoa pudottamasta lieden pinnalle mitään painavaa. Esimerkiksi lasista maustepurkkia maustekaapista, joka useasti sijaitsee lieden yläpuolella. Jos sieltä putoaa maustepurkki liedelle, voi käydä sama ilmiö kuin wc:n käsienpesualtaan kanssa, jos pudottaa siihen yläpuolella olevasta peilikaapista vaikka kynsilakkapurkin. 

Tässä nykyisessä liedessämme on kiertoilmauuni, joka on myös tosi hyvä lisä silloin, kun valmistaa isomman satsin ruokaa. Tai vaikka kahta eri ruokaa, jotka kuitenkin voi paistaa samassa lämpötilassa. Ja leivonnassahan se olisi myös kätevä, mutta meillä ei paisteta pullaa eikä sämpylöitä tai muuta sellaista, minkä voisi paistaa kahdella tasolla. No, voihan toki kakkuja tai kakkupohjiakin paistaa kahdella tasolla, mutta harvemmin niitä tarvitaan niin paljon. 

Uuni on itsepuhdistuva, mutta ei kuitenkaan mikään pyrolyysiuuni. Ne ovat todella kalliita, hinta taitaa olla reilusti tonnin paremmalla puolella. Joku sen kaltainen toiminto tässäkin on, mutta en ole sitä vielä kokeillut. Se ominaisuus ei koske uunin pohjaa ja sinnehän se kaikki ryönä enimmäkseen päätyy. Se pitää puhdistaa perinteisin menetelmin. Mitään teräsvillaa en ole siihen uskaltanut kuitenkaan käyttää. 

Uunin lasinen luukku ei kuumene ja uuni jäähdyttää itsensä paistamisen aikana ja sen jälkeen ulkopuolelta niin, ettei ulkopuoleltakaan pääse polttamaan näppejään. Luukussa on tietenkin lapsilukko, mutta sen käytölle ei ainakaan tällä hetkellä ole tarvetta. Uunin luukku likaantuu aika nopeasti sisältä ja välistä, mutta se on helppo purkaa puhdistusta varten melkeinpä ilman käyttöohjetta (niin kuin yleensä tehdään, sitten vasta katsotaan käyttöohjetta, kun jotain menee pieleen.)Induktioliesi on siis sekä lieden että uunin osalta kätevä ja helppohoitoinen. Ehkä vähän hinnakkaampi kuin keraaminen liesi tai se perinteisempi malli. Varsinkin kiertoilmauunilla. On niitä saatavilla varmasti ilman kiertoilmaakin. En antaisi induktioliettäni pois minäkään.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 
2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Meilläkin on tämä ihanuus ja lisäksi pyrö uuni. Se on kyllä tosi kätevää kun on vielä sellaiset tummat reunaritilät niin voi pitää ne paikallaan ja laittaa pellit puhdistukseen ja itse ei tarvitse tehdä kun senjälkeen pyyhkiä pinnat ja uuni ja pellit on kuin uudet. Minä olen myös tosi tyytyväinen ja mökille tulee kyllä samanlainen mutta silloin menee kyllä kattiloita uusiksi kun täältä kotoa aikoinaan vietiin keraaminen liesi ja kattilat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu ei ole iso investointi pulittaa pikkusen enemmän induktioliedestä verrattuna tavalliseen keraamiseen lieteen, jos lieden vaihto on edessä. Kun ottaa huomioon nämä induktiolieden hyödyt.

      Poista

Kiitos kommentistasi!