keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Parhaat juhlat muistoissa



Pandemian vuoksi ei olla päästy hetkeen juhlimaan mitään entiseen tyyliin. Ohi ovat menneet monet lakkiaiset, häät, synttärit, polttarit, kastejuhlat, valmistujaiset ja mitä näitä nyt onkaan. Toivottavasti jo tulevana kesänä saamme juhlia sydämen kyllyydestä, kuka mitäkin. Itse ainakin uskomme ja toivomme niin. Näin pakkaspäivän ratoksi täytyy vain muistella menneitä parhaita juhlia. Ja niitähän ovat omien tytärten hääjuhlat, jotka onneksi ehdittiin pitää hyvissä ajoin ennen pandemian tuloa.



Näin äitinä ja anoppina iloitsen siitä, että kaikki oli tehty valmiiksi molempien tytärten hääjuhlissa. Asialla olivat hääparin lisäksi kaasot ja bestmanit, joita oli esikoisella yhteensä kolme ja kuopuksella viisi. Hyvässä yhteistyössä juhlapaikkojen kanssa he olivat saaneet aikaan kummankin hääparin näköiset ja tuntuiset juhlat. Ja ne ruoat ja muut tarjoilut… nam! Äitien/anoppien ei kai kuulukaan juuri osallistua käytännön järjestelyihin. Se on seuraavan sukupolven puuhaa ainakin minun mielestäni. Ja parempi niin.

 


Ensimmäiset häät olivat toukokuussa vajaa viisi vuotta sitten suuressa kirkossa pääkaupungissa. Hääjuhla oli järjestetty kävelymatkan päähän kirkosta kahvilaan, joka toimi myös tilausravintolana. En tiedä, minkä osuuden kukakin oli järjestänyt, mutta juhlatila oli tosi kauniisti koristeltu, pöydät katettu ja kukat noudattelivat samaa värimaailmaa kuin hääkimpussa oli. 



Juhlassa tarvittiin AV-laitteita. Siellä näytettiin nimittäin musiikkivideo sulhasen polttareista, jossa ainoana esiintyjänä oli sulhanen itse. Siis toden totta, hän lauloi ja tanssi laivan kannella ja esitti häihin sopivan ja silloin soittolistojen kärjessä olleen biisin. Se oli ihan hulvattoman hauskaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Eikä hän huonosti laulanut, vaan todella hyvin. Sulhasen asu ei tietenkään ollut mikään ihan hänen omasta garderobistaan napattu, mutta kuitenkin miehiselle miehelle sopiva. Ei siis mikään balettiasu. Lisäksi häävieraat kisailivat Kahoot-sovelluksella laaditun tietokilpailun, jonka kysymykset koskivat hääparia. Kisan voitti sulhasen veljen joukkue. Anopit ja apet joukkueineen eivät selviytyneet edes kolmen kärkeen.




Sekä kirkossa että juhlapaikassa valokuvaamisesta huolehti ammattikuvaaja, joten saimme huiman hyviä kuvia sekä tilanteista että varta vasten poseeraamalla. Kuvaaja oli taitava piileksimään, joten hänen olemassaoloaan ei edes huomannut sen kummemmin kirkossa kuin juhlapaikassakaan, puhumattakaan, että kuvaajasta olisi ollut haittaa. Näissä häissä puheiden pitämisestä huolehtivat anopit/äidit sekä bestman. Häämusiikista huolehti DJ, joka soitti hääparin toivomaa musiikkia ja tanssilattia sijaitsi kutsuvan hämyisästi salin takaosassa. Tanssimassa viihtyi hetken myös sulhasen yli kahdeksankymppinen mummo, mikä oli yllättävää ja niin suloista. Siinä vaiheessa menokin oli jo vähän nuorekkaampaa, viralliset valssit oli jo valssattu. Siellä se mummo jorasi menemään nuorten keskellä niin kuin ei mitään. 



Viimeksi pidetyt nuorimmaisen häät olivat pääkaupunkiseudulla pienessä, kauniissa ja tunnelmallisessa kirkossa. Kirkkoon olin itse värvännyt laulamaan entisen opiskelukaverini. Hän lauloi kappaleen nimeltään ”Kaikista sanoista suurin”. Hääparia ajatellen valittu kaunis musiikkikappale kirkossa yksinlauluna esitettynä oli hyvä lisä vihkimisessä. Ja kun piirit on pienet pääkaupunkiseudullakin, niin tilaisuudessa toimi suntiona toinen opiskelukaverini, jota olin pyytänyt jo yli vuotta aikaisemmin siihen tehtävään. Meillä kaikilla kolmella on muiden ammattien lisäksi yksi yhteinen ammatti. Tuntui vähän kuin olisi oltu jossakin ryhmätyössä, kun yksi lauloi, yksi toimi suntiona ja yksi istui äitinä/anoppina etupenkissä.



Juhlat olivat pienen ajomatkan päässä entisen kartanon pihapiirin rakennuksessa, joka on muunneltu juhlatilaksi. Siellä pidetään paljon muitakin tapahtumia, esimerkiksi konsertteja. Kun kävimme muutama kuukausi etukäteen kaasojen kanssa katsomassa paikkaa, oli siellä alkavan keikan sound-checkiä tekemässä eräs kotimainen tunnettu pop/rock -artisti. Hääjuhlaa varten myös siellä juhlatila oli koristeltu kauniisti ja pöydät aseteltu tilaan sopivasti. En tiedä, huomasiko kukaan häävieraista, mutta kutsukorttien värit ja kuvat noudattelivat samaa ideaa kuin juhlapaikan koristelussa oli. Hääpari oli käynyt hyvissä ajoin keväällä hääkakkutastingissa, missä saivat valita mieleisensä hääkakut ihan itse maistamalla.



Näissä juhlissa oli myös Kahoot-tietokilpailu, jonka voittajaksi selviytyi sulhasen siskon joukkue, jossa olivat hänen lisäkseen sulhasen molemmat mummot. Puheita pidettiin useita ja koskettavin oli sulhasen pitämä puhe, joka oli kaikille yllätys, paitsi bestmaneille. Ehkä hän oli heidän kanssaan sitä valmistellut ja harjoitellutkin. Perinteinen kenkäleikki oli myös ohjelmassa ja se oli todella hauska. Lisäksi ”pääbestman” oli laatinut oman arvoituksellisen kuvagallerian. AV-laitteita siis tarvittiin täälläkin ja ne toimivat moitteettomasti. Puheen pitämisessä niin isolle salille se on ihan ehdottoman tärkeää. 



Sama valokuvaaja otti kuvat näissä häissä kuin edellisissäkin. Hän otti aikoinaan myös esikoistyttären (ovat ennestään tuttuja keskenään) ylioppilaskuvat. Nyt hän oli hankkinut lisävarusteeksi dronen, jonka avulla sai otettua kuvia sekä kirkon pihalla vihkimisen jälkeen, että hääjuhlapaikan pihalla. 



DJ oli soittamassa musiikkia myös täällä. Hänet oli värvätty jostakin ohjelmatoimistosta ja muistaakseni hän oli amerikkalainen, nuori nainen. Hyvin sujui perinteisen suomalaisen häävalssin soittaminen häneltäkin. Hääpari oli harjoitellut tanssinopettajan opastuksella häävalssistaan ohjelmanumeron, jonka esittivät hääväelle. Se oli kyllä aika hienoa katseltavaa.



Tekijänoikeussääntöjen vuoksi en voi liittää tähän aitoja kuvia kummastakaan juhlasta. Oheisena olevat kuvat on valittu Pixabay-kuvapalvelusta ja eivät siis millään tavalla liity juhliin, joista edellä on kerrottu.  

Back link -yhteistyössä Happens Finland, katso oheinen linkki

https://happens.fi/haat?utm_source=influencer&utm_medium=blog&utm_campaign=erikoiset-asiantuntijat-BL


Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen on kielletty. 

Kaikista sanoista suurin - sanat Anna-Mari Kaskinen, sävel Pekka Simojoki

Ei kaupallista yhteistyötä. 





12 kommenttia:

  1. Ihanaa kun pääsitte lasten hääjuhlia viettämään ennen pandemiaa. Meillä pienensi tyttärentyttären lakkiaisjuhlien vierasmäärän, mutta saatiin onneksi sentään kotoisat, pienimuotoiset juhlat pidettyä. Tänä vuonna on tyttärenpojan vuoro kirjoittaa, joten saa nähdä miten käy niiden juhlien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Toivotaan, että kevään lakkiaiset saatte pidettyä. Oli todellakin Luojan lykky, että koko koronapandemiasta ei silloin häitä juhliessa ollut vielä mitään havaintoa ainakaan vielä täällä Suomessa.

      Poista
  2. Nythän noita rajoituksia aletaan purkamaan, oliko se Tanskassa niin kaikki rajoitukset puretaan, toivottavasti suomessakin?
    Mutta kun kevät koittaa lähdemme synnyinseuduille itä-suomeen anopin 92v.,tätini 90v., ja miehen tädin 90v.synttäreille,
    olipa rajoituksia tai ei, ne synttärit on ainutkertaisia, eikä anopin suku ole mikään pieni, eriasia on moniko on tulossa.
    Siellä päin on ihan eri tilanne kuin täällä turussa ja hesassa päin.
    Olenkin innoissani siitä että pääsee yhteen itä-suomen parhaaseen ruokaravintolaan syömään 1½ vuoden jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Kiitos kommentistasi. No, kunhan kevät etenee, niin eiköhän tilanne siltä osin helpota. Ruokaravintoloita kohtaan rajoitukset ovat olleetkin vähän liiankin tiukkoja.

      Poista
  3. Aivan upea hääjuhla kummallakin tyttärellä. En tiennyt, että sinulla on monta ammattia. Voisitko kertoa mitä ne ovat? Kiinnostaa kovasti. Minä en ole tiennyt noista tekijänoikeus jutuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juhlat olivat todellakin upeat ja juhlien suhteen on aina sääli, kun se juhlahetki on niin lyhyt ja nopeasti ohi, muutaman tunnin. Meillä kahdella bloggarilla, Nyttellä ja minulla on sama koulutus ja "pääammatti", josta olemme sopineet, että muutamien muiden asioiden ohelle emme paljasta sitä kuten emme myöskään oikeita nimiämme ja asuinpaikkojamme. Mutta ne kaksi muuta ammattia minulle ovat siunaantuneet siten, että nuoruuden kirkasotsaisina päivinä sain hiukan hetken mielijohteesta idean opiskella tarjoilijaksi. Niitä töitä en ole paljoa tehnyt enkä aikonut hankkiutua sille alalle. Nykyistä pääasiallista ammattiani lähes 30 vuotta tehtyäni koin uupumuksen ja sairausloman jälkeen pidin vielä opintovapaata yhden lukukauden jälkeen ja opiskelin sen aikana suntioksi. Niitä töitä ei nyt seurakuntien säästöjen ja korona vuoksi oikein ole ollut. Valmistumisen jälkeen ehdin muutaman hetken tehdä keikkahommia. Lähinnä messuja, konfirmaatiomessuja ja kastetilaisuuksia sekä pari vihkimistä. Nuoruuden päivinä ehdin myös muutaman kuukauden ajan tehdä töitä hoitoapulaisena hoitoalalla. Tuon opintovapaan jälkeen palasin tähän samaan ammattiin, jota teemme yhdessä Nytten kanssa saman työnantajan palveluksessa jo yli 25 vuotta. Toimenkuvat ovat vähän erilaiset, mutta osittain samojen asiakkaiden kimpussa työskennellään. Ne kaksi muuta siellä kirkossa olivat suntio-opiskelukavereitani, joista toinen on lisäksi kanttori. Hän siis esitti sen yksinlaulun. Ja se toinen sai paikan opintojen loppuvaiheessa siitä seurakunnasta, jossa nuorempi pari vihittiin. Pyysin häntä heti tulemaan suntioksi vihkitilaisuuteen ja niinpä hän oli sitten siellä sovitusti. Hän on aikaisemmin toiminut kuljetusalalla moninaisissa tehtävissä. Suntio-opinnoissa melkein kaikki kaverit olivat alanvaihtajia tai useamman ammatin hankkineita. "Eksoottisin" oli varmaankin egyptiläinen asianajaja.

      Poista
    2. Niistä tekijänoikeusjutuista puheen ollen. Valokuvaajalla on aina yksinoikeus ottamiinsa valokuviin. Niitä ei saa julkaista ilman lupaa. Näiden häistä otettujen kuvien suhteen on kuvaajan kanssa sovittu, että niitä voi käyttää yksityisiin tarkoituksiin, mutta ei kaupallisiin tarkoituksiin. Nyt kun meillä on blogin ja Happens Finlandin kanssa Back link -yhteistyö, niin emme hääparien kanssa keskusteltuamme katsoneet voivamme käyttää niitä kuvia tässä yhteydessä, vaikka yhteistyö ei suoranaisesti olekaan kaupallinen (rahaa ei liiku). Mutta kun kuvat on tarkoitettu yksityiskäyttöön, niin en sitten muutenkaan jaa niitä tänne. Vaikka ihanahan nitä olisi ollut näyttää edes siltä osin kuin niissä ei näkynyt ketään ihmisiä. Omassa kamerassa on joitakin samankaltaisia kuvia, mutta en laita niitäkään, kun en ole täysin varma, onko ne lopulta minun vai sen ammattikuvaajan ottamia. No, laadustahan sen toki heti erottaisi, mutta silti.;)

      Poista
  4. Kauniit muistosi herkistivät minutkin muistelemaan lastemme juhlia ennen pandemiaa ja tuoreempia, tämän kurimuksen aikana juhlittuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Ihania juhlahetkiä on mukava muistella. ne ovat niin ainutkertaisia, ettei niistä saa vangittua valokuviinkaan kuin pienen murto-osan.

      Poista
  5. Kiitos tarinasi jakamisesta. Se inspiroi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mukava kuulla, että sait inspiraatiota postauksestani. Aurinkoista kevättä ja kesää!

      Poista

Kiitos kommentistasi!