sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Erikoisten Asiantuntijoiden koekeittiöstä kajahtaa

Jostakin someryhmästä luin, kuinka kyssäkaalia ylistettiin. Niinpä päätin kokeilla kyseistä vihannesta EA:n koekeittiössä. En ole koskaan ainakaan tietoisesti syönyt kyssäkaalia.Toinen ei niin jokapäiväisessä käytössä ollut kasvis on fenkoli, jota olen kyllä käyttänyt ehkä jossain wokissa tai keitossa, mutta ei sitäkään kovin usein. Fenkoli on aika voimakkaan makuista, mutta hyvää. 


Niinpä sitten päätin kokeilla tehdä näistä kahdesta kasviksesta gratiinia. Vähän kenties enemmän makua verrattuna siihen iänikuiseen kukkakaali-parsakaaligratiiniin. 

Pilkoin molemmat kasvikset tulitikkumaisiksi paloiksi. Kyssäkaalin tietysti kuorin ensin. Oli muuten aika kovaa. Sen sesonkihan onkin elokuussa, jonka jälkeen se muuttuu kovemmaksi. Yhden palan maistoin raakana ja sen maku muistutti hyvin pitkälti lanttua, mutta oli miedompi ja makeampi. Rakenne ei ollut yhtä tiivis ja väri oli melkein valkoinen. Fenkolista leikkaan aina pois nuo tillin näköiset varret. Voisihan nekin tietysti käyttää yhtä lailla kuin purjosipulinkin voi käyttää kokonaan, ainakin niin pitkälle, kuin vihreäkin osa on hyväkuntoista. Kunhan huuhtelee mullat pois kerrosten väleistä. 

 


Molemmat kasvikset freesasin pannulla oliiviöljyssä, noin 10 minuuttia kumpaakin. Sen jälkeen uunivuokaan kahteen kerrokseen ja väliin sekä päälle mausteita: yrttisekoitusta, mustapippuria ja suolaa. Sekoitin yhden kananmunan kahteen desilitraan ruokakermaa ja lusikoin sen vihannesten päälle. Lopuksi peitin koko komeuden emmental-juustoraasteella (punainen). Tässä vaiheessa en enää muistanutkaan ottaa valokuvaa. Sitten uuniin paistumaan. Se oli lihamakaronilaatikon kanssa kiertoilmassa yläritilällä 15 minuuttia 175 asteessa ja kun makaronilaatikko valmistui, siirsin gratiinin alaritilälle vielä vartiksi ja kiertoilman pois. 


Tämä Pixabayn kuva kyssäkaaleista halusi jämähtää juuri tähän paikkaan, niin olkoon sitten siinä. 

Gratiini oli uunissa siis puolisen tuntia 175 asteessa. Paistoksen maku oli ihan hyvä, mutta ehkä siihen olisi purjosipuli vielä sopinut. Kananmunan jättäisin seuraavalla kerralla pois (en halua mitään munakokkelia) ja sen tilalle lisää jotain juustoa. Vaikka Koskenlaskijaa tai Koskenlaskija Ruoka Cheddaria. 

Kyssäkaali näyttää lantulta ja maistuukin siltä raakana. Kypsänä se maistuu enemmän kaalilta. Ja kaalin maku on aika voimakas. Siitä voisi kokeilla tehdä myös kaalilaatikkoa siten, että ottaisi siitä ohuita siivuja vaikka juustohöylällä. Tai osan valkokaalista korvaisi kyssäkaalilla, se voisi olla paras ratkaisu. 

Äijäversion tästä gratiinista saisi helposti, kun lisäisi siihen pekonia. Mieluummin gourmetpekonia. Pekonihan kuulemma sopii ihan kaikkeen. ;)

P.S. Tänään tehtiin pitkästä aikaa lounaaksi lohilaatikkoa, johon ainekset löytyivät jääkaapista ja pakastimesta. Kaupasta ei tarvittu mitään. Ohessa linkki: https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/07/kaikkien-aikojen-lohilaatikko.html

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay
Ei kaupallista yhteistyötä. 

8 kommenttia:

 1. Eipä ole tullut koskaan ostettua kyssäkaalia eikä fenkolia. Varmaan ihan hyvän makuinen lisuke. Pakastealtaassa on nykyisin laiskalle kokille niin helppoja sekoituksia, että niitä tulee ostettua. Lähikaupan tarjonta on myös niukka tuoreista vihanneksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Hyviä ne pakastevihanneksetkin ovat. Käytän niitäkin usein.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Kastan itse kumpaakin näistä, mutten ole kokeillut yhdessä mihinkään ruokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Tuo kyssäkaali oli tosi ylläri, kun raakana maistui lantulta ja kypsänä kaalilta. Seuraavan kerran kun teen kaalilaatikkoa, niin laitan siihen kyllä yhden kyssäkaalin mukaan. Koska kaalilaatikon minun mielestäni pitää maistua ennen kaikkea kaalilta eikä esimerkiksi siirapilta.

   Poista
 3. Vallan mainio resepti. Kyssäkaalista en ole laittanut pitkään aikaan ruokaa. Viimeksi silloin kun kasvatin niitä avomaalla. Fenkolia olen kyllä käyttänyt, se sopii hyvin kalan kanssa. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kiitos samoin! Kyllä aion tehdä tätä toistekin ja tosiaan vähän muokata sitä vielä. Hyvä lisuke melkein minkä kanssa vaan.

   Poista
 4. Kyssäkaali sopii muuten mainiosti uunijuuresten (tai -kasvisten...) yhdeksi osaksi! Kokeilin ennen joulua ja hyviä tuli, lohkoin aika pieniksi siivuiksi enkä esikeittänyt tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Tuota pitää kokeilla myös. Kiitos vinkistä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!