keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Joulutortut muffinsivuoassa


Jostakin Facebookin ryhmästä löysin pätevän niksin joulutorttujen leipomiseen. Tai lähinnä niiden paistamiseen. 

Käytän joulutorttuihin valmista lehtitaikinaa kahden joulutortun kokoisina levyinä. 

Muffinsivuoassa on 12 koloa. Piparimuotilla painoin valmiista levyistä piparin muotoiset palat torttutaikinaa ja asettelin ne oliiviöljyllä voideltuihin muffinsivuoan koloihin. Sitten vaan luumuhilloa pohjalle ja uuniin. 

Piparimuotti oli ihan pikkuisen liian iso, joistakin kohdista jäi vähän reunoista puuttumaan, niin kuin kuvistakin näkyy. Mutta ei se haitannut. ”Uuni kaunistaa”, sirkutti entinen kotitalousopettajani Katri, kun jollain oli köksän tunnilla leipomuksen muotoilu vähän jäänyt vajaaksi. Siihen luotin nytkin. 

Ohessa linkki postaukseen, jossa kerroin Katrista ja muutamasta muustakin opettajastani. 

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2021/10/kiitos-opettaja.html

Ja kas, uuni todellakin kaunisti. Vähän isohkosta muotista oli se hyöty, että taikinaa meni hukkaan mahdollisimman vähän.

Arvaan, että joku tosileipuri on tehnyt torttunsa näin jo vuosien ajan, mutta minä havaitsin tämän konstin vasta nyt. Keliakian vuoksi ei ole tuntosarvet joulutorttujen suhteen olleet pystyssä vuosiin. Nyt oli pakko täyttää leivontavaje jollakin, kun taatelikakun leipominen siirtyi myöhempiin aikoihin. 

Joku tarkka siivooja oli nimittäin heittänyt pois päiväysvanhoja mausteita, kuten esimerkiksi neilikan, jota olisi taatelikakkuun tarvittu. Kuivaelintarvikkeisiin ja mausteisiinkin liittyy terveysriski, jos ne ehtivät mennä vanhoiksi, vaikka toisin voisi luulla. Ihan älyttömän kätevää ja siistiä ja nopeaa. Ja hillot pysyy siellä missä niiden pitääkin. Eikä tortun sakaroita tarvitse liimailla (vedellä) eikä painella otsansa hiessä, jotta pysyisivät kiinni.  

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

8 kommenttia:

 1. Ihania. Näitä laitankin täksi jouluksi. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Näistä tuli tosi kivan näköisiä kukan muotoisia.

   Poista
 2. Samoin kiva idea, ja helpompi kuin tähtitorttujen teko, aion tehdä myös pellillisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Minä teen myös jatkossa aina tällä tavalla, en jaksa näpertää tähtitorttujen kanssa.

   Poista
 3. Sinä olet kätevä emäntä. Kauniita torttuja tuli. Ehkä kokeilen tätä, mutta inhoan rasvata kakkuvuokia ja kaikenlaisia vuokia. Piti nyt rasvata ja jauhottaa taatelikakulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Jos muffinsivuoka on teflonia, niin tarviikohan sitä edes rasvata. Näitä torttuja voi myös paremmin laittaa päällekkäin, jos niitä tarvitsee säilyttää. Meillä tehdään perinteisesti torttuja vaan sen verran, kun kerralla syödään, vaikkei se kovin ilmastoystävällistä olekaan.

   Poista
  2. Torttutaikina on itsessään rasvaista. En usko, että tortut tarttuvat varsinkaan teflonisiin muffinivuokiin.

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi. Olet oikeassa. Nämäkin olivat niin irtonaisia, että varmaan tuuli olisi vienyt ne, jos oisin vienyt pellillisen niitä ulos. Eli ei tarvi turhaan rasvata teflonista peltiä ainakaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!