lauantai 18. syyskuuta 2021

Storyn granola itse tehtynä ja gluteenittomana


Sain lapseltani joululahjaksi ison lasipurkillisen itsetehtyä granolaa ja sen reseptin. Sen jälkeen olen tehnyt sitä itse ja syönyt vähintään kerran päivässä. Resepti on netissä, joten eipä se taida mikään Storyn liikesalaisuus olla.  




Granolan ansiosta tulee syötyä se suositeltu kourallinen pähkinöitä ja siemeniä ja siten hyviä rasvoja ja vitamiineja ja mitä kaikkea niissä onkaan. Reseptiä voi tietysti muunnella mielensä mukaan ja vaihdella aina välillä eri pähkinälajeja. Olen välillä käyttänyt esimerkiksi cashew-pähkinöitä, koska niissä on paljon rautaa.

 


Mantelilastujen sijasta käytän mantelirouhetta, koska se antaa mukavan suutuntuman. Pähkinät murskaan puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä lihanuijalla. 



Aikaisemmin laitoin pähkinät blenderiin, missä ne menivät ihan jauhoiksi ja tukkivat sen niin, että jouduin veitsen kanssa sohimaan, että kaikki pähkinät tulivat rikottua. Se alkoi olla jo työturvallisuuden kannalta arveluttavaa. Paitsi etten tietenkään sohinut veitsellä blenderin käynnissä ollessa. 😱

Granolaa paahtaessa saa olla tarkkana, ettei vahingossa käräytä sitä. Valmiiseen granolaan olen lisännyt kuivattuja marjoja. Viimeksi siinä oli kuivattuja karpaloita ja nyt tämänkertaiseen, joka on juuri uunissa, tulee marjasekoitusta, jossa on mustikkaa, mansikkaa, karpaloita ja vadelmaa. Sitä edellisessä oli mustikoita.



Tämän marjapussin hinta/laatusuhde oli surkea. Marjoja oli hädin tuskin kourallinen ja hinta 1,85euroa. 

Ja kun kaurahiutaleet ovat puhtaasta kaurasta, niin ne ovat gluteenittomia. Aamupalaksi en yleensä muuta syökään kuin 200g soijajugurttia ja muutaman ruokalusikallisen tätä granolaa ja kupillisen teetä.

Tässä granolan alkuperäinen ohje:

75 g voita

75 g ruokosokeria

100 g hunajaa

10 g suolaa

Kuumenna edellä mainitut hiljalleen kattilassa ja kiehauta. 


225 g gluteenittomia kaurahiutaleita

150 g auringonkukansiemeniä

150 g kurpitsansiemeniä

150 g hasselpähkinää

150 g mantelilastuja (rouhetta)

75 g saksanpähkinää

Sekoita kattilan keitos kuivien aineiden kanssa ja levitä seos tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda uunissa 160 asteessa noin 25-30 minuuttia. Sekoittele pariin-kolmeen otteeseen paahtamisen aikana. 

Anna jäähtyä ja sekoita jäähtyneeseen granolaan kuivattuja marjoja. 


Tässä juuri valmistunut erä granolaa. Lasipurkin vetoisuus on 1,5 litraa. Lisäksi pakastusrasiassa on 0,75 litraa.

Divertikuloosia sairastaville tätä ei välttämättä voi suositella. Itsellänikin oli kesällä vatsakipukohtaus, jonka syyksi arveltiin divertikuliittia. Se parani antibiooteilla muutamassa päivässä. Sen jälkeen en ole granolaa ihan kaksin käsin vetänyt, mutta en siitä aio luopuakaan, jos vaan vatsa kestää.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Blogiin ja postauksiin johtavia linkkejä saa jakaa mielin määrin. 








2 kommenttia:

  1. No, nyt ymmärrän miksi minun granolani ei ole oikein onnistunut. En ole kiehuttanut aineksia, enkä ole käyttänyt lainkaan ruokosokeria tai hunajaa. Tälle reseptillesi on käyttöä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Tässä voi ruokosokerin vaikka vaihtaa kokonaan hunajaan, mutta sitten sitä hunajaa ehkä tarvitaan vähän vähemmän, luulisin, koska hunaja on niin makeaa. Ja suolaakin voi laittaa vähemmän, tuo 10g tuntuu äkkiseltään aika paljolta. Tämä on niin hyvää, että sitä voisi vetää vaikka pelkästään suoraan purkista. Ja jos "huonohampaiselle tai -vatsaiselle" tekee, niin ainakin ne pähkinät kannattaa käyttää blenderissä ja ehkä siemenetkin. Eilen piti tehdä granolaa, mutta laiskotti ja ostin kaupasta valmista. Ei se ollut lähellekään niin hyvää kuin tämä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!