maanantai 6. syyskuuta 2021

Eka umamini
Perusmakuja ovat makea, suolainen, hapan ja karvas. Nyt kohkataan ”uudesta” perusmausta, umamista. Löysin sitä purkissa sekä pienessä pussissa Citymarketin hyllystä. Purkki oli aika iso, mutta mieluummin ostin sen kuin pienen pussin, josta jauhe valuu kuitenkin jossain vaiheessa lattialle tai menee kadoksiin koko pussi.  


Umamin maku muistuttaa sienen makua, olen jostain lukenut. Ja sitä käytetään liharuokiin. Ensimmäiseksi liharuoaksi osui pippurikastikkeessa olevat jauhelihapihvit, mutta pippurikastikkeen maku oli niin voimakas, ettei siinä teelusikallinen umamia tuntunut missään tai ehkä soosi olisi maistunut toisenlaiselta ilman sitä umamia.

Voisin kuvitella, että joku miedon makuinen liharuoka miedosta lihasta, esimerkiksi kanasta, voisi saada uutta makua umamista. Tämä ylläolevassa kuvassa näkyvä umami ei sisällä vehnää ja niin ollen se sopii myös keliaakikolle. Mainoksessa näkemäni umami taisi olla Meiran ja siinä sanottiin olevan 10% vehnää, mikä on minusta mausteessa muutenkin aika paljon eikä tulisi kysymykseenkään keliaakikon lautaselle.

Oletko käyttänyt tai kokeillut umamia ruoanlaitossa? Minkälaisia havaintoja on ja piditkö mausta?

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.  2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen juttu tuo umami. Sopii siis liharuokiin. Ei taida olla käyttöä minulle. Esimerkiksi thaimaalaisessa ruoassa on käytetty umamia satoja vuosia muun muassa kalakastikkeen muodossa. Tai en ole varma, onko se sittenkään umami. Mutta ruokaan halutaan saada kaikki nuo makuluokat. Kaunista alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. En ole käyttänyt. Käytän mausteina yleensä itsekasvatettuja yrttejä, valkosipulia, chilejä, piparjuurta tms. Luulen noiden kaikkien peittävän umamin maun. Peukkua jauhottomuudelle.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!