maanantai 23. elokuuta 2021

Talon tytär

 

Anne B. Ragde: Talon tytär

Norjalaisen Anne B. Ragden kirjoittama Berliininpoppelit-trilogia riemastutti minua aikanaan kovasti. Muistan kuinka kolmannen osan ollessa loppusuoralla, aloin jo ikävöidä kirjan henkilöitä, joihin olin trilogian verran saanut tutustua ja elänyt mukana heidän iloissaan ja suruissaan. Sukutarina vertaansa vailla.

Ilon päivä koitti, kun joitakin vuosia myöhemmin trilogialle ilmestyi jatkoa. Laitoin kirjan välittömästi kirjaston varauslistalle ja odotin kuin kuuta nousevaa, että pääsen palaamaan Berliininpoppelien tunnelmaan, norjalaiselle sikatilalle, hautaustoimistoon ja Tanskaan. Vaan mitä oli tapahtunut. Taika oli rauennut, lumous haihtunut. Ei vetänyt tarina mukaansa, ei iskenyt kipinää eikä tulta. Voi hirveää mikä harmi! Niin tapahtui myös viidennen osan kanssa. Samaa kädenlämpöistä velliä kuin edeltäjänsäkin. Kuin uudelleenlämmitettyä kahvia ja eilistä pullaa. Tarina kulki kuin tienlaitaa pitkin, melkein ojan puolella. Siksipä en ollut niin kovin odottavalla kannalla, kun huomasin, että Berliininpoppelit-sarjan kuudes eli päätösosa on ilmestynyt. 

Kaikki edelliset osat olen lukenut kovakantisina, mutta tämän viimeisen, Talon tyttären, latasin kuunneltavaksi BookBeatista. Alussa meinasi käydä köpelösti, kun lukijan ääni alkoi ärsyttää minua syystä tai toisesta kovasti. Mutta eikö mitä - kun tarina alkoi viedä ja ääneenkin tottua, oli kuunteleminen yhtä juhlaa. Päätösosa kokosi tarinan, solmi kuin heinät paaliin ja paaleista rakentui jotakin valmista. Päätöstarina; onnellinen, henkilöitään ymmärtävä. 

Koko sarjan henkilöitä tuli ikävä matkan varrella, myös heitä, jotka olivat jo aiemmin poistuneet kuvioista. Mutta lopussa heille kaikille, eläville ja kuolleille pystyi heittämään hellät jäähyväiset. Onneksi kirjailija kirjoitti tarinalleen tämän päätösosan!


Alla olevassa kuvassa Berliininpoppelit-sarjan kaikki kirjat, uusin ylimmäisenä, ensimmäinen alimmaisena. Suosittelen lukemaan, vaikka 4. ja 5. osaa moitinkin! 




Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat (ei kaupallista yhteistyötä)

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

2 kommenttia:

 1. Huikeasti alkanut tarina lässähti minunkin mielestä keskikohdan jälkeen. Toivoin silloin, ettei jatkoa olisi tullutkaan. Mutta, kun on sinnitellyt edelliset kaksi osaa, täytyy antaa tälle mahdollisuus. Ehkä minäkin kuuntelen tämän, kun sadonkorjuu syö lukuaikaa.
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Sarjan lopetuksessa tarina palaa juurilleen. Lue tai kuuntele ihmeessä! 😊

   Poista

Kiitos kommentistasi!