tiistai 10. elokuuta 2021

Joku tolkku paapomiseen


Nyt sitä koronapassia sitten ollaan suunnittelemassa. Käyttöön se voitaisiin saada aikaisintaan lokakuussa. Hyvä sekin. Postasin samasta aiheesta jo aikaisemmin otsikolla Venäjän malli. (Ei sisällä mitään poliittista.) Ohessa linkki kyseiseen postaukseen.

Venäjän malli

Ehdotus koronapassin kehittelystä on ollut hallituksessa esillä jo aikaisemmin, mutta kuinka ollakaan, nykyinen hallitus ei tarttunut silloin heti tähän loistavaan ideaan. Koronapassi olisi voinut olla käytössä jo kesällä ja monia kulttuuritapahtumia olisi voitu turvallisesti järjestää.


Kuva: Silja Viitala/Yle

Ja syykin taitaa olla tässä: koronapassi voisi johtaa syrjintätapauksiin.

"Poliitikkojen olisi nyt ratkaistava, kumpi on tärkeämpää, yhteiskunnan kokonaisetu vai yksittäisten ihmisten mahdolliset syrjintäkokemukset." ESS pääkirjoitus 8.8.2021

Niin, kun joku jättää ilmaisen nallekarkin ottamatta ja sitten tulee paha mieli. Tai toisena vertauksena: nuorisoporukalle jaetaan kioskilla ilmaisia elokuvalippuja ja yksi ei halua ottaa sitä vastaan. Sitten hän marisee, että tuli syrjityksi, kun ei päässyt elokuviin.

Ruokakauppaan ja julkisiin tiloihin pääsyyn koronapassia ei voitaisi vaatia. Mutta ne festarit ja kaljateltat ja baarit eivät liene julkisia tiloja. 

Festareillekin vaaditaan pääsymaksua, sekään ei ole julkinen tila. Ei sinne voi kuka tahansa kävellä portista sisään. Myöskään lentokoneeseen tuskin pääsisi ilman koronapassia. Silloin koronapassi pienentäisi tartuntojen määrää jo paljon. 


Kuva:Alain Rolland

Hyvin vähän on niitä ihmisiä, jotka ihan oikeasti eivät voi koronarokotetta ottaa jonkun sairauden perusteella. Heitä varten voisi olla oma passi tai todistus siitä Omakanta.fi:ssä. Nämä harvat tapaukset tuskin muodostavat riskiä laumasuojan suhteen.

Elinkeinoministeri Lintilän mukaan koronapassi tarkoittaisi sitä, että koronatestiin pitäisi päästä maksutta. No pääseehän siihen nytkin maksutta. Tosin vain oireiden perusteella. Tämä on niin tärkeä asia kansantalouden ja ihmisten henkisen hyvinvoinnin kannalta, että testikapasiteetin lisääminen maksaisi itsensä varmasti takaisin ennen pitkää.

Koronapassi vaikuttaisi poliitikkojen ja oikeusoppineiden mukaan myös liikkumisvapauteen ja yksityiselämän suojaan. Liikkumisvapauteen se vaikuttaa tietenkin, mutta tämä asia nyt täytyy vaan hyväksyä, jos koronapassia ei suostu hankkimaan. Kaikkea kun ei voi saada ja kyseessä sen luokan kansanterveydellinen ongelma, ettei sen kanssa pidä kuunnella kaikkia märisijöitä. Miksi enemmistön perusturvaa pitäisi voida järkyttää taipumalla vähemmistön päähänpinttymiin? Tämä yhteiskunta on menossa koko ajan vaan hullumpaan suuntaan. 

Millä tavalla koronapassi vaikuttaisi yksityiselämän suojaan? Eikö jokaisen sen haltijan tulisi esitellä sitä ylpeänä omasta vastuullisuudestaan kanssaihmisiään ja itseään kohtaan? Koronapassi olisi todennäköisesti sähköisessä muodossa Omakanta-fi:ssä. Se on melko turvallinen säilytyspaikka, koska sinne kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Jos ei ole vieläkään tullut hankkineeksi pankkitunnuksia, vaikka siihen olisi tekniset mahdollisuudet, niin siitä voi vaan syyttää itseään. 

Digitalisaatio tulee ja se on opittava aina vaan kovemman kautta. Se joukko, jolle sähköinen käyttö ei ole syystä tai toisesta oikeasti mahdollista, saisi varmasti oman passinsa paperisessa muodossa. Sekin joukko tulee harvenemaan tulevaisuudessa, koska nykyinen nuori polvi on jo syntynyt kännykkä kädessä.

Koronapandemian päättyminen ei ole minkäänlaisessa näköpiirissä, ennen kuin köyhienkin maiden miljardit asukkaat ovat saaneet rokotteensa. Sen tilanteen saavuttamiseksi pitäisi ponnistella enemmän. Ei voida olettaa, että rokotevalmistajat lahjoittaisivat rokoteannoksia ilmaiseksi, vaan rikkaampien maiden on kustannettava se yhdessä. Koska se on kaikkien etu. Korona ei kokonaan häviä maapallolta, mutta ehkä varianttien muodostuminen hidastuisi, jos rokotekattavuus tai laumasuoja olisi parempi kuin nyt. 

Vaikuttaa siltä, että poliitikot eivät uskalla tehdä tarpeeksi radikaaleja asioita oman hillotolpan menettämisen pelossa. Niin juuri, hillotolpan takiahan siellä Arkadianmäellä moni taitaa istua, eikä yhteisiä asioita hoitamassa ja kansakunnan parasta edistämässä.

Samanlaisia vellihousuja on Tokion olympialaisten tuomaristossa. Viisiottelija piiskasi esteestä kieltäytynyttä hevostaan raakalaismaisesti ja tuomaristo "ei uskaltanut" puuttua asiaan. Mitä virkaa sellaisella tuomaristolla on? Kilpailijahan olisi pitänyt diskata koko kisasta aivan välittömästi. Myöhemmin kilpailija ilmeisesti sai lähtöpassit Tokiosta ja hevosta nyrkillä lyönyt valmentaja myös. Kilpailija oli taitamaton hevosen käsittelijä. 

Piiskatun hevosen kuva Tokion olympialaisissa poistettu tästä kohdasta. / Erikoiset Asiantuntijat


Paniikissa oleva hevonen ei nyt ainakaan toimi ratsastajan toivomalla tavalla. Sen tajuan jopa minäkin, vaikka olen ratsastanut vain yhden kerran issikalla. Toistan saman minkä edellä jo kirjoitin: tämä yhteiskunta on menossa koko ajan vain hullumpaan suuntaan.

Kuvat: Pixabay ja erikseen mainitut.

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kiellot ja rajoitukset ja ohjeet koronaan liittyen ovat kieltämättä olleet välillä sekavia.
   Suomalaisenkin kouluratsastajan hevonen kieltäytyi kun säikähti televisiokameraa, joka oli peitelty sadeviitalla. Ratsastaja silti taputteli sitä, eikä piiskannut.

   Poista
 2. Olisitte voineet jättää tuon eläinrääkkäyskuvan pois. Jokainen tietää, miten huonosti hevosia kohdellaan niin ratsastuksessa kuin raveissa. oijoi, mikä parku, jos kuolaimet ja piiska kiellettäisiin. Olen ratastanut 10 vuotta teininä (40 kg minä!) ja nyt myöhemmin joskus issikoilla. Otin issikan, jolla sain ratsastaa ilman kuolaimia. Kouluratsastuksen puolella ollut teinirakkaani poika, piti hevostaan hyvänä, vaikka epäonnistui totaalisesti. Syy oli järjestäjien! Hevonen on ns. pakoeläin ja pelästyy yksin ollessaan kaikkea. Mitä tulee koronapassiin, tietysti haluamme koronapassin. Esim. Itävalta voi vaatia koronapassia ja jos minulla ei sitä ole, en pääse onnelaani. Ja tuo juttu, että passin omistajat pitäisivät yhteiskunnan rattaat eli elinkeinon pyörimässä, on vahva ajatus. En ymmärrä, mistä tuo omituinen syrjintäkortti aina otetaan esille!

  Hyvä kirjoitus!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Poistinkin sitten sen hevosenpiiskauskuvan. Se teki itsellekin niin pahaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!