tiistai 20. heinäkuuta 2021

Ikärasismista


Tuosta aiemmin postaamastani 40 vuoden autoilijan urastani tuli mieleen ikärasismi. Noin 20 vuotta sitten minulla oli esinainen, joka harrasti mielellään ikärasismia. Minusta hänen ei muutenkaan olisi pitänyt olla esimiestehtävissä. Jostain syystä hän eräänä päivänä taas koki tarvetta nujertaa nuorempaansa ja tokaisi kahvihuoneessa jonkun keskustelun päätteeksi, että: "Voi voi Nymma (oikea nimeni on siis jotain muuta). Silloin, kun MINÄ pääsin kauppaopistosta pois, niin sinä paskansit vielä housuun."  Laskin pikaisesti päässäni, että olin silloin noin nelivuotias, kun hän pääsi pois kauppaopistosta enkä varmaankaan enää paskantanut housuun. Mutta ehkä hän itse teki sitä vielä nelivuotiaana ja purki lapsuutensa traumaa minuun.



Olin suuresti hämmästynyt esinaiseni käytöksestä, mutta kerrankin sain oikeaan aikaan suuni auki yhtä brutaalilla tavalla ja vastasin: "Kuule Txxxx, oliskohan tässä sinunkin viisaampaa katsoa nyt vaan eteenpäin ja arvuutella mieluummin sitä, että kumpi meistä aiemmin saavuttaa sen iän, jolloin aletaan uudelleen paskantamaan housuun." Olihan se aika rumasti vastattu, mutta silmä silmästä, hammas hampaasta. 

Pahaanhan pitäisi tietysti pyrkiä vastaamaan hyvällä, mutta tämä oli niin järkyttävän törkeää ikärasismia, etten voinut jättää sitä vaille huomiota. Hänen esinaiselleen asiasta olisi ollut turha kertoa, koska hyväsisko -verkosto oli siinä työpisteessä niin vahva. Olisi varmaan nauranut minulle. Olen aika pitkävihaista tyyppiä, jos sille päälle satun. Hyvä, että sain sanottua samalla mitalla takaisin. Sen jälkeen hän ei enää ainakaan minuun kohdistanut ikärasistisia lausuntoja.

Nykyinen esimieheni on minua niin paljon nuorempi, että silloin kun minä sain ajokortin, hän oli vasta iloinen pilke isänsä silmäkulmassa. Tai ehkä vielä margariinipaketissa kaupan hyllyllä. Eikö ollutkin paljon kauniimmin sanottu, jos tällaista asiaa ylipäätään on tarpeellista ääneen pohtia?

Tähän loppuun lisään vielä linkin postaukseen, joka on yli seitsemästäsadasta julkaistusta postauksistamme ylivoimaisesti luetuin. Edellä mainittu esinainen ei liity alla linkitettyyn postaukseen mitenkään. Klikkaa alla olevaa linkkiä, niin linkki postaukseen aukeaa uuteen ikkunaan.

Jos esimies on pölvästi

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty

6 kommenttia:

  1. Hyvä, että sanoit tuolle esinaisellesi samalla mitalla takaisin. Erittäin hyvä lohkaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Jälkeenpäin olen itsekin ihmetellyt, että miten tulikin nopeasti mieleen hyvä vastine. Yleensä ne tulee mieleen vasta aikojen päästä, kun on jo myöhäistä.

      Poista
  2. Joskus on hyvä saada suunsa auki ja antaa samalla mitalla takaisin. Teit ehkä samalla palveluksen muillekin nuoremmille työntekijöille.
    Saman asian voi sanoa monella tapaa. Ja kaikkea ei tosiaan tarvitse sanoa lainkaan.
    Mukavaa ehtoota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Parempi olisi pitää suunsa kiinni, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa. Työpaikallakin. Enpä sitten tiedä, odottivatko vanhemmat työkaverit meiltä nuoremmilta jotain erityistä kunnioitusta tms., jota ilman jäivät vai mikä siinäkin tapauksessa oikein kismitti. Samanarvoisiahan me olemme ikään katsomatta. Yritän itse välttää sortumasta samanlaiseen mölliyteen kuin tuo postauksessa mainittu esinais, vaikka välillä tekisi mieli sanoa jotain....

      Poista
  3. Sitä on lähes joka työpaikassa varsinkin missä on nais ihmisiä töissä,
    en ole välttynyt minäkään siltä,
    lähellä oli etten olisi heittänyt sankollisen vettä sen ihmisen päälle.
    Mutta tuostapa tulikin mieleen, kun olimme molemmat vielä "lapsia" 19v. ja 22v. vuosi -73 muutettiin Turkuun vastaanotto asuntolaan aluksi, koko talo oli täynnä nuoria ympäri suomea muuttaneita, tehtiin vähän kiusaa alakerrosten ikkunoitten alla kulkijoille nuorille, me heitettiin sankolla vettä niiden niskaan, no nyt "vanhana" on kiva muistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. No huikea teko olisi kyllä ollut, jos olisit heittänyt ämpärillisen vettä, sehän luokiteltaisiin nykyään jo pahoinpitelyksi. Ellei sitä sitten saisi naamioitua vahingoksi. Niitähän sattuu aina... :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!