maanantai 3. toukokuuta 2021

Ota sieluni mun

 

Susanne Schemper: Ota sieluni mun


Kuuntelin jo aiemmin BookBeatin valikoimista tämän Solinge-sarjan ensimmäisen osan nimeltä Sikolätti Jonna Järnefeltin lukemana, jolloin päätin, että hänen lukemiaan kirjoja en ainakaan enää kuuntele. Syy oli omaan korvaani hänen oudossa intonaatiossaan. Mutta vannomatta paras ja hyvä niin. Nimittäin tässäkin tarinan lukee Jonna ja lukemistyyli on parempaan päin. Ei enää hitokseen ärsyttävä, vain hieman, ja kun tietää mistä tähän on tultu, niin ääni itseasiassa ihan sopiikin tähän maaniseen tarinaan.

Lähtöasetelmana on leipiintynyt keski-ikäinen, tahtomattaan lapseton pariskunta, joiden parisuhde on ajautunut raiteille, joita kuljetaan ees taas. Ei nousuja, ei laskuja, samat maisemat, päivästä toiseen. Rouvalla on lapsen korvikkeena kaksi kissaa, jotka eivät juuri noteeraa perheen herrahenkilöä. 

Yksi asia johtaa toiseen, niin kuin tapana on, ja kohta on koossa kaikkien aikojen sotku, jossa ihmiset lupaavat tahoillaan ja astuvat silti omiin ansoihinsa. Houkutus johdattelee ihmistä, vaikka omatunto rummuttaa otsalohkolla. Sitten ihmistä seuraa syyllisyyden tumma varjo, askel askeleelta kiinni kirien ja pian kuristavat kourat tarraavat kiinni. Elämä on pälyilyä ja nuuhkimista puolin ja toisin. Kun sekasotkuun lisätään vielä rouvan vanhemmat ja muu perhe omine solmuineen, on epäonnisen kudelman langat täydellisesti koossa. Kaikki liittyy kaikkeen ja valheiden verkko vangitsee eikä vapauta sätkivää saalistaan.

Mitä tästä kirjasta voimme oppia? Älä harhaudu ulkopuolisiin suhteisiin - ainakaan mielenvikaisen kanssa. Toiseksi, perhe pitää lopulta aina yhtä. Kolmanneksi, jotkut tiikerit eivät koskaan pääse raidoistaan. Vielä neljänneksi: apu voi joskus tulla yllättävältä taholta. Yhden opetuksen vielä tiristän. Viimeisen, vaan ehkä tärkeimmän: kaiken ylitse käyvän armollisuuden.

Suosittelen lukemaan. Solinge-sarjaan on tulossa kolmaskin kirja. Ainakin nämä kaksi ensimmäistä ovat täysin itsenäisiä tarinoita eli ei ole väliä, kumman lukee ensin. 


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!