tiistai 4. toukokuuta 2021

Maailman onnellisin mies


Maailman onnellisin mies, Eddie Jaku. Alkuteos The Happiest Man on Earth 2020. Kustannus Oy Aula & Co 2021.

Holokaustista kertovat kirjat ovat toinen toistaan ahdistavampia. Tämä kirja tekee poikkeuksen, koska sen kirjoittaja on täynnä toivoa eikä hän menettänyt toivoaan synkimmillä hetkilläänkään. Kirjoittaja on juuri täyttänyt 102 vuotta ja kirjoitti tämän esikoiskirjansa 100-vuotiaana. 

Eddie on niiden harvojen onnekkaiden joukossa, joka selvisi kolmelta eri keskitysleiriltä hengissä useamman pakoyrityksen jälkeen. Siihen vaadittiin paljon rohkeutta ja viisautta ja monta kertaa hänen henkiriepunsa oli hiuskarvan varassa. Kun hän lopulta oli päässyt turvaan ja sairaalahoitoon, hän painoi 28kg ja oli yltä päältä paiseiden peitossa. Eloonjäämisen todennäköisyys oli 35%, sanoi sairaanhoitaja, jolta Eddie oli puristanut tiedon todellisesta voinnistaan.  

Hengissä säilymistä keskitysleireillä edesauttoi hänen ammattitaitonsa hienomekaanikkona, jota natsit tarvitsivat milloin minkäkin vempeleen rakentamisessa ja korjaamisessa. Toinen tärkeä tekijä oli hänen ystävänsä Kurt. Miehet auttoivat toinen toistaan pahimmissa paikoissa. Kolmas tekijä selviytymisessä oli luja tahto ja toivon säilyttäminen. Siitäkin huolimatta, että hän oli menettänyt läheisimmät ihmisensä siskoaan lukuunottamatta kaasukammioihin. 

Eddie halusi vapautumisensa jälkeen pois Euroopasta ja matkusti laivalla Sydneyyn, jossa elää tiettävästi tänäkin päivänä perheensä ympäröimänä. Eddie kirjoittaa, ettei olisi 75 vuotta sitten voinut uskoa, että hän vielä kirjoittaisi kirjan ja että hänellä olisi vaimo, lapsia, lastenlapsia ja lastenlastenlapsia. 

”Elämä ei ole aina onnellista. Toisinaan on moniakin vaikeita päiviä. Mutta sinun täytyy muistaa, miten onnekas olet, kun olet elossa - olemme kaikki sillä tavalla onnekkaita. Jokainen hengenveto on lahja. Elämä on ihanaa, jos annat sen olla. Onni on omissa käsissäsi.”

”Haluan myös sanoa kaikille, ettei koskaan saa luopua toivosta. Koskaan ei ole liian myöhäistä olla ystävällinen, kohtelias ja rakastava ihminen. Yksin olemme voimattomia, mutta yhdessä olemme vahvoja.”

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 



3 kommenttia:

  1. Olen katsonut schindlerin listan ja kätköpaikka elokuvan, kirjakin on mulla kätköpaikka elokuvasta, myös selviytymis tarinoita
    olen joskus katsonut, tosikertomusta kaikki, vaikka minua oksettaa se julmuus ja raakuus, tuhat kertaa MIKSI se piti tapahtua.
    Tyttärenihän kävi Puolassa, kyllä pelkästään kuvat järkyttivät minua, juutalaisten muistoa pitää kunnioittaa.
    Lukisin kyllä tuonkin kirjan, ehkä joskus saan sen käsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tuota samaa kysymyssanaa siinä kirjassakin toistetaan. Luen parhaillaan Rutger Bregmanin kirjoittamaa kirjaa Hyvän historia, jossa sanotaan, että kuka tahansa ihminen pystyy vaikka millaisiin hirmutekoihin, kun pistetään univormu päälle ja käskytetään. On kuulemma tutkittu asia. Mutta en silti usko siihen.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!