torstai 29. huhtikuuta 2021

Teräviä esineitä

Gillian Flynn: Teräviä esineitä

 

Teräviä esineitä on Gillian Flynnin esikoisromaani, psykologinen trilleri, joka porautuu monella tasolla ihmismielen syövereihin. Sen nurjiin puoliin ja nyrjähdyksiin. Nitkahduksille on syynsä ja tarinalla on taustanaan monta selittävää tarinaa. Mikä osa on kasvuympäristöllä ja sukupolvelta seuraavalle siirretyllä mallilla. Mistä ihmiselle syntyy loputon omistamisen halu. Pakkomielle saada huomiota enemmän kuin se on tarpeen. Miten sama psyykkinen sairaus ottaa eri ihmisissä erilaiset ilmenemismuodot. Kuka lopulta on niin sanotusti terve ja miten se määritellään.

Miksi kukaan haluaa tai voi satuttaa toista ihmistä. Miksi ihminen satuttaa itseään ja saa siitä lohtua. Tai yrittää kivulla taltuttaa pinnan alla sykkivän suuremman kivun.

Kirjan tarina on rankka ja mahdollinen oikeassa elämässä. Se juuri tekeekin siitä niin pelottavan. Valtataistelut ja manipulointi, halu hallita ja omistaa. 
Jossakin kohtaa tarinassa oli ehkä hieman liikaa "sälää", ja oli lähellä ettei se mennyt överiksi, mutta juttu pysyi kuitenkin aisoissa. 

Mielenkiintoiseksi kirjan tarinan, niin tämän kuin monen muun saman tyyppisen, tekee juuri se lähtökohta, jossa päähenkilö lähtee selvittämään jotakin tapahtumaa ja samalla hän on pakotettu kohtaamaan omia menneisyytensä traumoja. Tässäkin tarinassa se paisutti tarinan tarinoiden vyyhdiksi, jossa punaisia lankoja kuljetettiin rinnakkain ja lomittain.

Lauseet "Mistä on pienet tytöt tehty" ja "Teräviä esineitä" saavat kirjassa monia merkityksiä ja karmaisivimmat vasta ihan loppumetreillä, kuten kunnon jysäyttelytarinassa kuuluukin.

Pidän tarinoista, jotka jäävät mieleen nostattaen ajatuksia ja saavat pohtimaan. Tämän kirjan luettuani mietin erityisesti sitä, kuinka sairaat tai oudot elinolosuhteet jättävät jälkensä ihmisiin. Näennäisesti selvinnytkin kipuilee aina jollain tavalla. 

Kirjailijalta on julkaistu kaksi muuta romaania, Paha paikka ja Kiltti tyttö, jotka aion tämän perusteella lukea. Aiemmin olen jo lukenut häneltä novelliteoksen Auttava käsi, josta myös pidin.


Suosittelen kirjaa luettavaksi vain niille, jotka pitävät piinaavasta jännityksestä, joka saa aineksensa ihmismielen pimeästä puolesta.



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.






2 kommenttia:

  1. Täytyypä painaa Gillian Flynnin nimi mieleen Kiitos sinulle!
    'Hyvää vappua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!