lauantai 10. huhtikuuta 2021

Ruokaboksi

   Ei kaupallista yhteistyötä.

Nuoret rouvat, aikuiset tyttäremme, ovat jo pitkään käyttäneet Ruokaboksipalvelua. Päätimme sitten kokeilla myös, kun toiminta laajeni kotiseudullemme. Kaikkeahan pitää elämässään kokeilla, paitsi kansantanssia ja mikähänsetoinenoli. 

Valitsimme pienen ”tavallisen” boksin, jossa on ainekset ja ohjeet kolmen päivän päivälliseen tai lounaaseen, ilmeisesti tarkoitettu kahta syöjää/syöjätärtä varten. Määrät ovat kyllä runsaita. Niistä riittäisi varmasti pienelle lapsiperheellekin.



Kilometrin päässä on ruokakauppa, josta saisimme kyllä kaiken, emmekä ole millään lailla uusavuttomia. Eikä sellainen tarvitse ollakaan ryhtyäkseen Ruokaboksin tilaajaksi. Loppuupahan se ainainen miettiminen, että mitäs nyt taas laitettaisiin ruoaksi. Sitä saa tehdä kyllä viikonloppuisin ihan tarpeeksi.

Ruokaboksissa tulee siis aterioihin tarvittavat ainekset, lukuun ottamatta sellaisia aineksia, joita oletetaan jokaisella olevan kaapissaan. Esimerkiksi mausteet, vehnäjauhot, sinappi, ketsuppi, suola, valkoviinietikka.  

Eilen (29.3.) tuli meidän toinen ruokaboksimme ja tänään tehtiin sen aineksilla ja ohjeilla uunilohta, salaattia ja perunamuusia. Tässä kuva tämän päivän annoksesta.



Loppuviikosta on tulossa possuwokkia ja nuudelia sekä uunifetaa ja paahdettuja kasviksia.

Viime viikolla söimme jauhelihastroganoffia. Alla kuva siitä. 



Sen lisäksi oli paprikaista chorizopastaa ja kasvishalloumipihvejä. Niistä ei nyt tullut otettua kuvia. Chorizopastaa tuli niin paljon, että siitä riitti kahdeksi päiväksi kahdelle hengelle. 

”Tavallisessa” boksissa näyttäisi olevan aina yksi kasvisruoka mukana. Vegeboksi on sitten kokonaan erikseen sekä muksuboksi, joka sisältää ilmeisesti paremmin junioreille uppoavaa evästä. 

Kiirastorstaina tehtiin uunifetaa ja paahdettuja kasviksia. Oli kyllä melko hyvää! 

Keliaakikkona täytyy tietysti korvata gluteenia sisältävät ainekset jollain muulla. Esimerkiksi boksissa olleen bulgurin korvasin riisillä ja pastaruokaan käytin omia gluteenittomia pastoja. Nuudeli nyt vähän mietityttää, kun en viitsisi kaupasta lähteä pelkkiä gluteenittomia nuudeleita hakemaan. Ehkä riisi saa korvata sen taas. 

Kolmen aterian boksista syntyy kolmeksi päiväksi ateria kahdelle. Joskus neljäksikin päiväksi. Boksi maksaa 59€ eli yhden aterian hinnaksi tulee noin 10€. Kuulostaako äkkiseltään kalliilta. Mutta ratkaiseeko hinta aina kaiken? Nyt ei tarvitse miettiä mitä laittaisi, ei tarvitse itse käydä kaupassa koronalle altistumassa ja käyttää siihen aikaansa. Onhan sillä vapaa-ajallakin hintansa. 



Possuwokkia ja riisiä. Boksissa oli vehnänuudeleita, joita keitin Isännälle.

Ruokaboksi tuodaan kotiovelle ennalta ilmoitettuna aikana. Vielä hetkeä ennen sen saapumista siitä ilmoitetaan tekstiviestillä. Jos vastaanottaja ei ole kotona, kuljettaja jättää boksin oven taakse. Jos jollakin viikolla ei halua boksia, sen voi peruuttaa helposti nettisovelluksen kautta, kunhan tekee sen ajoissa.

Ainakin tähän asti kaikki ainekset ovat olleet laadultaan ensiluokkaisia. Välillä niitä jää ylikin, kun ei ihan kaikkea tarvitse. Esimerkiksi tomaattipyrettä meillä on nyt jääkaapissa korkkaamaton tuubi, kun viime viikon ruokiin sitä meni vain vähän ja sitä oli meillä ennestään. Reseptit on suunniteltu niin, että esimerkiksi tillipuntti tai sitruuna tulee käytettyä ruokiin kolmen päivän aikana ja siten mahdollisimman vähän mitään menee hukkaan. 

Se huono puoli ruokaboksissa on, että se lisää pakkausjätteen määrää. Energiajäteastia pursuilee, mitä se ei ole tehnyt kuin joskus vuosia sitten joulun jälkeen. Silloin kun vielä annettiin enemmän tavaralahjoja. No meneehän se energiajäte poltettavaksi lämpövoimalaan, mutta silti. Myös suolan käyttö on lisääntynyt, mutta se on selvä seuraus siitä, kun nyt kaikki arkenakin syötävä ruoka tehdään itse. Varmaan sitä kuluu silloinkin, kun ollaan ”ulkoruokinnassa”. Se suolan kulutus ei näy omassa suolapurkissa.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

3 kommenttia:

  1. Tuollaiset ruokaboksit ovat kyllä mainioita. Tulee varmaan kokeiltua sellaistakin mitä muuten ei laittaisi. Meillä tehtiin eilen niin, että yhdestä meille tulevasta lehdestä päätettiin kokeilla jotain siinä olleista resepteistä. Ja tulikin tosi hyvää!!! Ainekset eivät olleet mitään kalliita ja erikoisia ja annoksesta riittää useammallekin aterialle.

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea tuo, ja herkulliset ruuat,kala erikoisesti.Tuskin tilaisin mitään, kysyin ruoka kuljetuksesta k-kaupasta, niin 25e ottavat kuljetuksesta, matkaa on 7-8 km.
    Tuosta ruokabokista en ole kuullutkaan.

    VastaaPoista
  3. Nuo ovat kyllä käteviä. Meille tuli Lontoossa aikoinaan tuollainen boksi vähän aikaa, ja kolmen päivän boksista kahdelle riitti kyllä kuudeksi päiväksi. Ongelmana tosin oli se, että meistä kumpikaan ei oikein jaksanut seurata mukana tulleita ohjeita, joten se meni vähän säveltämiseksi, mutta eipä sekään ehkä mikään huono juttu ollut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!