torstai 4. maaliskuuta 2021

Tukkiiko hääriisi linnun vatsan?






Monissa seurakunnissa on kiellettyä heittää riisiä vastavihityn parin päälle. Perusteluna on ilmoitettu, että hääriisi on vaarallista linnuille, jotka tulevat sitä maasta jälkikäteen syömään. Riisi tukkii linnun vatsan.

Kentuckyn yliopiston biologian professori James Krupa on tutkinut vuonna 2002 väitettä hääriisin haitoista linnuille. Hän selvitti miten paljon erityyppiset lintujen ruoka-aineet turpoavat vedessä. Tavallinen riisi laajeni 33 prosenttia. Undulaateille normaalistikin ravinnoksi käytetty siemensekoitus laajeni 40 prosenttia.

Esikypsennetty ja kuivattu pikariisi laajeni niin paljon, että se olisi voinut olla linnuille haitallista. Tutkija oli syöttänyt linnuille pelkkää pikariisiä ja yhdellekään linnulle ei ollut tullut oireita.

Riisin heittelyn perinne on lähtöisin antiikin Roomasta. Sen symbolinen tarkoitus on toivottaa nuorelle parille lapsionnea. Samaan tarkoitukseen on käytetty myös taateleita, pähkinöitä tai jopa kolikoita.

Lähde: Tieteen Kuvalehti nro 5/2020. 

Erikoinen Asiantuntija ottaa tähän asiaan toisenlaisen näkökulman. Riisinjyvien aiheuttama terveysriski linnuille saattaa toki olla mahdollinen, todennäköinenkin. Toisaalta, syöväthän linnut myös pieniä kiviä ruoansulatuksensa edistämiseksi. On myös annettu kieltoja heittää esimerkiksi ruusun terälehtiä. Eihän niitä linnut edes syö ja jos vaikka söisivät, tuskin ne olisivat vaarallisia. 



Todennäköisempi todellinen syy riisinheittelykiellolle liittyy siivousongelmaan.

Sekä riisinjyviä että ruusun terälehtiä on mahdotonta siivota pois minkä tahansa kirkkorakennuksen edustalta tarpeeksi huolellisesti ja tehokkaasti. Usein näiden rakennusten sisäänkäynnin edessä on hiekkaa, sepeliä tai jonkinlainen laatoitus. Hiekan ja sepelin seasta riisinjyvät pitäisi nyppiä pois yksitellen. Ei voi siis käyttää apuna minkäänlaista imuroimista tai harjaamista. Samoin laatoituksen ollessa kyseessä, riisinjyvät painuisivat laatoituksen rakoihin ja niitä olisi sieltä hankala saada pois. 

Ihmisillä on yleisesti ottaen ymmärrettävä ja luonnollinen mutta toisaalta ärsyttävä tapa ajatella vain itseään ja omaa mukavuuttaan, oli asia mikä tahansa. Omat häät ovat tietenkin ainutkertainen ja ihana tapahtuma ja ketä ne yhdet vähäiset riisit siinä kirkkotien hiekan seassa oman vihkitilaisuuden jälkeen voisi haitata? Mutta ne omat häät eivät ole ainoat häät.



Vihittäviä pareja on vuoden mittaan vieläkin melkoinen määrä yhtä kirkkorakennusta kohti, vaikka kirkosta eroaminen onkin lisääntynyt. Miltähän maisema näyttäisi esimerkiksi loppukesästä, kun kymmeniä pareja on vihitty ja jos linnut eivät söisikään niitä riisinjyviä? 

Olisiko mukava astella kirkkoon vihittäväksi edes ohuen riisikerroksen yli? Totta kai jokainen tykkää siististä ympäristöstä ja siitä, että edellisten sotkut on siivottu ja oma vihkiseremonia on ainutkertainen ympäristön siisteyttä myöten. Olen kuullut tarinan hääparista, joka oli pyytänyt kirkon käytävän siivoamista ennen hääparin saapumista ja sen jälkeen, kun vieraat olivat saapuneet paikoilleen istumaan. Sehän olisikin näky, kun suntio tai muu kirkonpalvelija heiluisi käytävällä imurin ja mopin kanssa kun häämarssin alkutahdit pian kaikuisivat.

Riisin puhdistamiseksi ulkokäytäviltä sepelit pitäisi kärrätä muualle seulottavaksi jokaisen vihkimisen jälkeen ja tuoda puhdistettuna takaisin ja levittää paikoilleen. Sitä varten pitäisi olla kalusto ja henkilökunta. Laattojen koloista riisit eivät varmasti lähde vain harjaamalla ja edelleen, siihenkin tarkoitukseen tarvitaan kalustoa ja henkilökuntaa. Hääbudjettiinsa ei monikaan pari varmasti halua sisällyttää riisinsiivouskustannuksia. 



Paljon parempi idea olisi tuo edellä mainittu antiikin roomalaisten tapa heitellä nuoren parin päälle kolikoita. Rahaahan kaikki tarvitsevat ja ottavat mielellään vastaan. Ei kai se haittaisi, vaikka muutama kolikko löytyisi vihkimisen jälkeen morsiamen hääkampauksesta tai sulhasen puvuntaskusta. 

Maahan pudonneille kolikoille olisi aivan varmasti poimijoita ja nyppijöitä ilman, että niitä tarvitsee kenenkään lakaista pois. Sitä paitsi riisiä saa kaikista ruokakaupoista, mutta pikkukolikoiden hankkimiseen täytyy nähdä jo vähän vaivaa.

Voihan sitä miettiä, onko rahan viskely fiksua toimintaa, mutta onko ruoan (=riisin) viskely sen fiksumpaa? Varsinkin, jos se aiheuttaa linnuille tai jollekin muulle haittaa.

Omien lasteni häissä asia oli ratkaistu siten, että ensimmäisissä häissä hääriisiä sai heittää kauempana kirkon ovesta ihan luvan kanssa. Nuorimmaisen häissä riisin heittely oli kielletty ja sen tilalla häävieraat puhaltelivat saippuakuplia.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

7 kommenttia:

  1. Meidän häissä ei viskelty riisiä, eikä muitakaan ryynejä.
    Muuten kokemusta on tuosta ilmöstä, kerran ryynejä söivät harakat, siitä on jonkin verran aikaa, niin yksi harakka oli kuolleena, ryynejä oli tullut suusta turvonneena.
    Sitten oli ehkä oravan tilanne sama, orava oli kuollut, epäilen että ryynit oli turvonneet sen vatsassa, yksistään riisi ei tee tuota vahinkoa, vaan myös kauraryynit, joku ei tiedä sitä, jos ei niitä heitetäkkään niskaan, niin vanhemmat ihmiset saattavat syöttää linnuille kauraryynejä, ne ei siis ole linnun ruokaa.
    Kolikot on hyvä idea, mutta parempi on saippuakuplat.
    Nyt kun ei käteistä tartte käyttää, niin 5,10,20 centtisiä on jäänyt iso kasa, pitäis viedä pankkiin, ennenkuin käteisraha menee käytöstä pois, periaatteessa sitä ei tarvii enää missään, mutta tässä kerran menin yhteen ekotoriin, en voinutkaan ostaa mitään, kun siellä oli vain käteismaksu, enkä viitsinyt etsiä ottomattia sit enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harakkaa ja oravaa. Pienet syyttömät raukat! Kauraryynit myöskin helposti homehtuu, jos niitä laitetaan linnunruokintalaitteeseen. Juu toi kolikkojen heittely tuntuisi toisaalta aika brutaalilta. Kun toisilla on oikeasti pulaa rahasta. Vaikka eihän niitä kourakaupalla tarvisi heitellä.

      Poista
  2. Meidän häät oli hyvin pienet ja sukulaisille ei ilmoitettu vain parhaat kaverit olivat paikalla. Riisiä ei heitelty eikä mitään. Jos eläimet kärsivät riisin syömisestä, tapa pitäisi lopettaa. Kukkien terälehtien heittäminen olisi ehkä riisin sijaan parasta. Hempeää puuhaa. Toisin kuin arkiset kolikot. Jos käytetään kolikoita, saattaa käydä niin, että ihmiset alkaa arvostella sitä, joka kahmi paljon kolikoita. Onko hän oikeasti köyhä? Onko hän ahne rikas? Onko hän täysi tollo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolikoiden heittely ei ehkä sittenkään ole asiallista. Itse tykkäisin tuosta kukkien terälehtivaihtoehdosta. Sekin kyllä tuntuu vähän tuhlaukselta. Ne pitäisi repiä kukista irti ensin. Mieluummin kukat kukkina.

      Poista
  3. Olen samoilla linjoilla kanssasi riisin kieltämisen syistä.
    Luulin meidän nuorten olleen ainoita, joiden häissä on puhallettu saippuakuplia. Vähänpä minä tiesin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kai nykyään jo aika yleistä, saippuakuplien puhaltelu häissä. Se oli jotenkin kovin suloista. Kaasot jakoivat kirkon ovella koreista saippuakuplavekottimia. Niitä samoja puhalleltiin sitten juhlapaikallakin. Mulle kävi sen kanssa niin, että kuplat lähti koko ajan pystysuoraan ylöspäin. En jotenkin osannut. :DD

      Poista
  4. Hei! Haastan sinut hymy huulille - haasteeseen mukaan! ☀️ Hymy huulille - haasteen idea on kommentoida muiden bloggaajien postauksia tai kehua blogia.

    Toivottavasti otat haasteen vastaan!

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!