sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Trendiruokavaliot voivat aiheuttaa suolisto-ongelmia


Trendiruokavaliot. Sattumalta uutisvirtaa selatessani törmäsin Ilta-Sanomien sivuilla Me Naiset -lehdestä lainattuun juttuun. 
Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professori Ulla Schwab sanoo Me Naiset -lehden haastattelussa näin: 

    ”Kun ruokavalio muuttuu, se vaikuttaa myös suoliston bakteeristoon. Tästä syystä syömistottumusten     vaihtamien trendien mukaan ei tee suolistolle hyvää”,  sanoo ravitsemustieteilijä.

    ”... siitä esimerkiksi on tutkimustietoa, että gluteeniton ruokavalio muuttaa paksusuolen bakteeristoa epäoptimaaliseen suuntaan. Bakteeristo siis muuttuu pitkäaikaisten ruokailutottumusten mukana, eli huvikseen ruokavaliotrendejä, kuten gluteenitonta ruokavaliota, ei kannata noudattaa. Keliakia ja muut sairaudet ovat tietenkin asia erikseen.”

”Karppaamista tutkiessa kävi ilmi, että karppauksen myötä ulostenäytteissä oli aineenvaihduntatuotteita, jotka on yhdistetty paksu- ja peräsuolisyöpään, Schwab kertoo.

Hän lisää, että tutkimusnäytön mukaan myös ketoilua muistuttava, vähäkuituinen ja runsaslihainen ruokavalio altistaa samoille syöville.

Kun puhutaan tavallisesta laihduttamisesta, jossa kaikkea terveellistä syödään, mutta vain hillitysti, en näe mitään ongelmaa. Ongelmat syntyvät todella rajoitetuista ja erikoisista ruokavalioista.

Ravitsemussuositusten mukaan mitään ruoka-ainetta ei ole syytä jättää pois, ellei se selkeästi aiheuta oireita. 

Esimerkiksi terveelliseksi mielletyt proteiinipatukat ja -lisät saattavat usein sisältää tunnettuja vatsavaivojen aiheuttajia.”


Ravitsemusterapian professori varoittaa myös niin sanottujen personal trainereiden laatimista dieeteistä, jotka ovat yleensä aivan liian tiukkoja. Personal trainereilla saattaa olla vain muutaman tunnin koulutus ravitsemusasioihin, jos sitäkään. Yliopistossa viisi vuotta ravitsemustiedettä opiskelleella ravitsemusterapeutilla on paljon perusteellisempi koulutus ja tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa. Suolistohan on tunnetusti ihmisen toiset aivot ja se mitä suolistossa tapahtuu ja millainen mikrobisto siellä pitää valta-asemaa, vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin eikä vähiten aivojen.Viisi vuotta keliakiaa ja melkein yhtä kauan fibromyalgiaa sairastaneena sanoisin, että syökää nyt hyvät ihmiset mitä (terveellistä) haluatte ja kohtuudella, tietenkin. Älkää alkako vapaaehtoisesti rajoittamaan ruokavaliotanne, ellei ole sairauden tai muun hyvinvoinnin vuoksi oikeasti pakko. Tai jokainenhan tekee niin kuin hyväksi näkee.Fibromyalgian vuoksi olen vähentänyt tiettyjä ruoka-aineita, mutta en ole ryhtynyt totaalikieltäytyjäksi missään. Esimerkiksi sokeria ja tietynlaisia hiilihydraatteja sekä maitotuotteita olen vähentänyt noin puolen vuoden ajan. Ja lisännyt joitain toisia, esimerkiksi kasviksia. Se on auttanut fibrokipuihin. Mielestäni tämä liittyy juuri siihen suolistomikrobiston koostumukseen. 

Tätä asiaa (ruokavaliomuutosten vaikutusta fibroon) ei joku uskonut, kun kerroin asiasta eräässä facebook-ryhmässä, johon kuuluu samaa oireyhtymää potevia ihmisiä. Omien ruokavaliomuutosten vaikutuksia saa odotella muutaman kuukauden verran. Ne eivät tapahdu yhden aterian jälkeen eikä vielä muutamassa viikossakaan. Fibro on kylläkin joidenkin lääkärien mielestä vaan yksi roskakoridiagnoosi. Kun ei mitään muuta syytä keksitä selittämättömille kivuille, se tuupataan helposti fibromyalgian piikkiin. 

Keliakian vuoksi gluteenin määrä ruokavaliossani täytyy olla tasan nolla. En voi käyttää edes kauraa, joka on tuotettu ”normaaleissa” tuotantoprosesseissa, jolloin samoissa tuotantotiloissa on käsitelty gluteenia sisältäviä viljoja. 

Näistä kun kerroin eräälle lääkärille, hän ihmetteli, että ”Mitäs te enää sitten syötte?” No se onkin hyvä kysymys. Niiiiin söisin oikeaa ruisleipää, jos voisin, kaksin käsin vetäisin. Paksusti voita päälle. Söisin mämmiä ja laittaisin vaniljakastiketta päälle. Söisin kalakukkoa ja lihakukkoa. Mannapuuroa. Jätskitötteröitä. Joisin sahtia ja tavallista olutta. Söisin tavallista täytekakkua enkä niitä iänikuisia juustokakkuja. Täytekakku on tehtävä itse, jos gluteenittoman haluaa. Monista edellä mainituista voi hyvin luopua ja korvata ne jollain toisella, mutta ruisleivän ja mämmin voittanutta vaan ei ole. Mutta edelleen, kohtuus kaikessa. En silti söisi mämmiä ”neljäkymmentä ropehellista” pääsiäisen aikaan, kuten eräs isokokoinen ex-urheilija Kurikasta. 

 


Keliakian ainoa tiedossa oleva "lääke" ja hoitokeino on loppuelämän mittainen gluteeniton ruokavalio. Gluteenittomat tuotteet ovat tunnetusti kalliimpia kuin tavalliset. Lisäksi gluteenittoman ruokavalion noudattaminen vaikuttaa koko perheen ruokahuoltoon ja vapaa-ajan viettoon. Esimerkiksi matkoilla, juhlissa ja uusissa paikoissa ruokaillessa on aina varmistettava etukäteen, että saa edes jotain syödäkseen. 

Tämän vuoksi menee yli tukan niiden wannabe-keliaakikkojen logiikka, jotka huvikseen tekeytyvät välillä sopivalla hetkellä keliaakikoiksi. Tai milloin millekin ruoka-aineelle allergisiksi, mikä kulloinkin sattuu sopimaan omaan mielentilaan tai tarjolla oleviin tuotteisiin tai niiden puuttumiseen. Näen ja koen sen tietämättömyydestä, tyhmyydestä ja itsekkyydestä johtuvana halveksimisena niitä ihmisiä kohtaan, joilla on oikeita, terveydestä johtuvia ruoka-ainerajoitteita. Keliakiaankin voi kuolla, jos tarpeeksi kauan syö gluteenia. Mutta tämä asia on taas kokonaan toisen messun väärti ja menee ohi alkuperäisestä otsikosta. Ohessa pari linkkiä aikaisempiin postauksiimme, jotka liittyvät ravitsemusaiheeseen:

Suuri ravintohuijaus

Syö oikein, sammuta tulehdus

Taas yksi hyvä syy ostaa lähiruokaa


Lähde: Me Naiset -lehti 24.2.2021 / Ilta-Sanomat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

10 kommenttia:

 1. Ihan järkeenkäyvää on ruokavalion muuttumisen muuttavan suoliston bakteerikantaa. Sen huomaa helposti matkoilla.
  Kun joutuu noudattamaan jotain ruokavaliota terveydellisistä syistä, on vaikea ymmärtää jonkun haluavan noudattaa tiukkaa ruokavaliota ihan vaan huvin vuoksi tai siksi, että se on muotia. Monen monta leikkausta läpikäyneenä en myöskään ymmärrä kosmeettisia leikkauksia.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle! En myöskään ymmärrä noita kosmeettisia leikkauksia, jos ei niihin ole terveydellistä syytä. Vieläpä, jos ja kun niiden vuoksi joudutaan nukuttamaan. Nukuttaminen on aina aivoille pahaksi ja ainoita aivojaan pitää varjella.

   Poista
 2. Suolistomikrobiston vaikutuksia tutkitaan nyt tiiviisti. Esimerkiksi masentuneella mirobisto ei ole kunnossa. 90 prosenttia masennukseenkin liittyvästä välittäjäaine serotoniinista syntyy suolistossa. Se on tosiaankin kuin toiset aivot. Nyt mietitään voisiko masennuksen hoitaa ulosteensiirrolla tai ruokavaliolla. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta ja sunnuntain rauhaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa alkavaa viikkoa myös sinulle! Se on tosiaan yllättävää, että serotoniini valmistuukin suurelta osin suolistossa. Tuo ulosteensiirto kuulostaa todella ällöttävältä. En kyllä ihan äkkiä haluaisi osallistua.

   Poista
 3. Oi mitkä herkut, tänä aamuna tv.ssä oli juttua väärennetyistä ruuista, saatetaan myydä ulkolaista lihaa suomalaisena, espanjalaisia mansikoita on myyty suomalaisena..., muuten nyt vasta tiesin että pirkan kaurakerma sisältää palmuöljyä, ja kun ostin 10kpl. vadelma munkkeja, niin tuoteselosteessa mainitaan palmuöljy, sitä en tiedä onko se epäterveellistä vaikka sanovat, joskus sitä ostin pullossakin, mut jos on epäterveellistä, niin miksi sitä käytetään?
  no ei kahvikaan terveellistä ole, ja sitä suomalaiset juo eniten, entä voi, joskus olen laittanut kaurapuuron silmäksi, ja onpa se hyvää, kohtuus kaikessa. Mä pystyisin syömään vaikka mitä, mutta kun ei ole pakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä palmuöljy on epäterveellistä ja sitä käytetään elintarviketeollisuudessa tosi paljon juuri leivonnaisissa, koska se on halpaa. Lisäksi sen valmistus tuhoaa ilmaston kannalta tärkeitä metsiä. Mutta vadelmamunkit on ihania, syö pois vaan, ei maailma niiden vuoksi tuhoudu. Ravintoloissa käytetään tietääkseni rypsiöljyä ja oliiviöljyä paistamisessa. Ja jonkin verran auringonkukkaöljyä. Voin terveellisyydestä on kahta eri "koulukuntaa". Itse käytän voita hiukan leivän päällä ja ruoanlaitossa enimmäkseen oliiviöljyä ja rypsiöljyä.

   Poista
 4. Täysinäinen palmuöljypullo on kayttämättä ollut siitä lähtien kun tiesin että se ei ole terveellistä, käytän nyt samoja kuin sinä.
  Munkki pussissa oli yht.tiedot, niin laitoin postia siitä että miksi munkkitaikinaan on laitettu palmuöljyä? niin sain vastauksen että se poistetaan jossain vaiheessa, sitä ihmettelin myös että munkit on tarjouksessa yhtenään, syy voi olla että ihmiset on vähentäneet niiden ostoa juuri tuon öljyn takia.
  Onhan niitä munkkeja tullut itsekkin tehtyä, mutta vain vapuksi, nyt ajattelin tehdä pääsiäisiksi, jossain mainittiin mämmi, se on mun herkkua, yksi rove voi mennä yhdellä kertaa, sitä onneksi saa sokerittomanakin.

  VastaaPoista
 5. Olen ajatellut että mitähän minun suolistoon vaikuttaa nuo lääkkeet,
  kun niitä pitää joka päivä ottaa 6-7 kpl ne on sokeri ja verenpaine lääkkeet + lisäksi hormooni ja primaspan,(tarpeelliset tietysti) on melkein pakko syödä jotain aina,vaikka en haluaisi, sillä nuo myrkyt polttaa suolistossa, niin että joskus taju meinaa mennä kun ne tulee ulos. Niitä vain pitää loppu elämä syödä, ja niitä on lisättykin jonkin verran.
  Nuo sairaudet ei ole perinnöllisyyttä?, sillä uskon että ne tuli yö työstäni, jota tein 10vuotta, lisäksi 3-vuorotyötä 10vuotta, loput oli aamuvuorot, työ,stressi ja epäsäännöllinen ravinto ja nukkuminen,
  kela ei enää korvaa niin paljoa, kun sanotaan että 2tyypin diabetes on itse aiheutettu, no syy kai se on sekin.
  Että tämmöistä vielä tuli kirjoitettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteistasi. Mikäpä sen lopulta tietää, kuinka paljon perimä vaikuttaa sairauksien syntyyn ja kuinka paljon esim. stressi, jonka mainitsit. Kaikki vaikuttaa varmaan kaikkeen. Lääkkeet voivat hyvinkin ärsyttää suolistoa, mutta lienee kuitenkin parempi ottaa ne kuin jättää ottamatta. Oletko huomannut, onko sillä merkitystä, otatko ne ruokailun yhteydessä vai muulloin?

   Poista
 6. Selasin näitä kirjoituksiani,olittekin vastannut tähän, voinen tuon vielä mainita että 5 taplettia otan aina heti aamukahvilla, on pakko syödä kun on tuollaiset myrkyt, niin jo aamulla on kohta polttava vessa tarve, aamut on ne pahimmat, mihinkään ei voi lähteä ennenkuin tuo operaatio on ohi, iltapäivällä on vielä yksi sokerilääke, ja sitten vielä ihan illalla sokeri ja primaspan.
  Lääkkeitten avulla sokerit ja verenpaineet on olleet hyvät,
  ilman niitä elinikäni lyhenisi luulisin,
  itse myös seuraan niitä kotona, kontrollien lisäksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!