Ja tapahtui niinä päivinä, että Erikoinen Asiantuntija siirtyi elektroniikan käytössä nextille levelille. Ilahdutin tällä teolla myös jälkikasvua, jonka ei ehkä eniten kaikista tarvitse hävetä äitinsä ja anoppinsa käytäntöjä ja valintoja tietotekniikan suhteen, otaksun.
Karanteenitaidetta kellon näytöllä. Ukko ja muovijoutsen (Poika ja varis)
https://archinfo.fi/2020/05/poikkeusolojen-taide-syntyy-vessapaperista-ja-vihanneksista/
Niin paljon asioita jo pystyy hoitamaan netin ja puhelimen avulla. Joitain asioita ei enää muulla tavalla pystykään hoitamaan tai vaihtoehtoisesti se on paljon vaivattomampaa netissä kuin paikan päälle menemällä. Esimerkiksi vaikka reseptin uusiminen tai kirjan varaaminen kirjastosta. Veroilmoituksen tekeminen ja jättäminen. Puhumattakaan laskujen maksamisesta ja verkko-ostosten tekemisestä. Ja melkein minkä tahansa ajan varaaminen tai pääsylippujen ostaminen käy kätevimmin netin kautta. Ja kaikista nopeimmin älypuhelimella. Ikä sinällään ei ole este millekään. Iäkkäin työssäni kohtaamani netin käyttäjä (sujuvaa käyttöä) on ollut 96-vuotias.
Eräänä päivänä työpäivän jälkeen havaitsin, että olin hukannut vuosia palvelleen Garminin rannekkeen, joka mittasi unen laatua, askelten määrää, noustujen kerrosten määrää, kulutettuja kaloreita, sykettä ja leposykettä ja tietysti aikaa ja ties mitä vielä, mitä en edes käyttänyt. Rannekkeen sai bluetooth-yhteydellä synkronoida älypuhelimessa olevan Garmin-sovelluksen kanssa ja niin tiedot pysyivät tallessa. Ranneke oli jo niin pitkään ollut käytössä, että olin jo yhden vaihtorannekkeenkin tilannut, kun alkuperäinen kului poikki.
Kyllähän sen hukkaaminen harmitti. Olisi pitänyt kuitenkin odottaa pari päivää, että varmasti ehtii käydä läpi uudestaan kaikki paikat, missä olin päivän mittaan käynyt, josko se tulisi jossain vastaan. Olin aika varma siitä, että olin pudottanut sen pyöräillessäni töistä kotiin. Niinpä en malttanut odottaa, vaan tilasin samana iltana Gigantin verkkokaupasta Apple Watch 6:n, joka on yhteensopiva puhelimeni kanssa. Laitteilla on kova kysyntä ja heti ilmoitettiin, että ne ovat loppuneet varastosta ja seuraava erä on tulossa vasta 5.10. ja siitä 3-6 arkipäivän sisällä saisin uuden laitteeni. Vasta!
No, ylläri oli melkoinen, kun laite olikin jo varastopäivää seuraavana päivänä noudettavissa Matkahuollon lokerikosta ja vieläpä aamupäivällä. Sopivaa puuhaa syyslomaviikolle siis tiedossa. Garmin-rannekekin sitten löytyi pian sen jälkeen, kun olin tämän uuden puettavan elektronisen laitteen ehtinyt tilata. Mutta ei se mitään. Eteenpäin, sanoi mummo marketissa ja nyt mennään tällä vehkeellä, vaikka hinta vähän kirpaisikin. En aio siitä kuitenkaan huonoa omaa tuntoa kokea.
Monipuolisia ja uusia toimintoja ei laitteesta puutu. Se valvoo käsien pesuakin, olenko pessyt sen 20 sekuntia ja huomauttaa heti, jos en heti kotiin tultuani ole pessyt käsiäni. Jonkunlainen äidinkorvike siis kyseessä. Sehän vielä puuttuu, että se tarkistaisi, onko pylly pyyhitty ja nenä niistetty ja hampaat pesty kunnolla. Applen nörtit pyöräyttäisivät tämänkin ominaisuuden varmasti hetkessä käyntiin. Ai niin, mutta laitteessa ei ole kameraa... Sillä voi lukea puhelimen sähköpostit ja messenger-viestit sekä käyttää karttapalveluja. Hirveen kätevää, kun ei tarvitse autossa pelätä, että puhelin luiskahtaa penkin alle juuri kun olet ajamassa eksyksiin.
Kellotaulun voi valita itse useista (kymmenistä?, en ole jaksanut laskea) eri vaihtoehdoista ja niitäkin voi vielä "kustomoida" oman näköisikseen ihan itse. Ja voi laatia useammanlaisen kellotaulun ja vaihtaa sen uuteen vaikka kerran minuutissa. Tai useamminkin.
Valitsin vaihtehdoista sellaisen, johon saa valita taustakuvaksi 24 eri vaihtoehtoa omista valokuvista. Valokuva vaihtuu aina, kun nostaa kättä vähän ylös ja/tai muuten vaan muutaman sekunnin välein. Lisäksi olen valinnut näytölle oman maun ja tarpeen mukaisia lisätietoja kellonajan lisäksi.
Tällä hetkellä kellotaulu näyttää vaihtuvien valokuvien lisäksi paitsi kellonajan, myös säätilan (pilvistä, 14 C) ja ympäristön melutason 36dB. Kello vahtii liikkumistani myös niin, että se huomauttaa, jos en välillä nouse kävelemään. Kahtenatoista tuntina vuorokaudessa se käskee nousta kävelemään. Tai miten nyt itse on asetuksissa valinnut. Lisäksi se kerryttää aktiivisuustasoa arkiliikunnassa ja muussa liikunnassa. Se kerää kaikista näistä värillistä kiekkoa itse asetetun tavoitteen mukaan. Ehkä se patistaa tällä tavalla liikkumaan enemmän, saa nähdä.
Laite tunnistaa myös rajun kaatumisen. Jos en hetkeen reagoi sen jälkeen, se soittaa automaattisesti hätäkeskukseen ja samalla puhelimen ICE-etuliitteellä luettelossa oleville henkilöille. Se kysyy vointia tietysti ensin, jolloin on mahdollista vielä perua puhelu. Poikkeuksellisen matalan sekä korkean sydämen sykkeen ja epäsäännöllisen rytmin se huomaa. Saan myös ilmoituksen siitä, jos lähistön melutaso ylittää 90dB:n rajan. Niin korkea melutaso voi jatkuessaan vaurioittaa kuuloa.
Laite valvoo pyydettäessä sydämen toimintaa EKG:tä mittaamalla, mutta ei tetenkään voi ennustaa tai todeta mitään sairautta tai tulevaa sydänkohtausta. Äskettäinhän uutisoitiin, että älykello on teettänyt lisätöitä hoitolaitoksissa, kun käyttäjät arvelevat olevansa sairaalahoidon tarpeessa älykellon tietojen perusteella.
Kello mittaa myös veren happisaturaatiota, eli onko tyyppi ihan konkreettisesti huonossa hapessa. Vielä en ole itseltäni onnistunut sitä mittaamaan, käsi on ollut jotenkin väärässä asennossa ja kello liian ylhäällä tai alhaalla tai mitä onkaan ollut. Varmaankin koko muija on todellisuudessa niin huonossa hapessa, ettei kellokaan enää tunnista....
Mitä näillä kaikilla hienoilla ominaisuuksilla sitten oikeasti tekee, vaatii vähän totuttelua. Ja kaikkiahan ei ole pakko käyttää vain sen takia, että ne sattuu kellossa olemaan. Toivon ainakin, ettei niin paljoa tarvitsisi käyttää puhelinta, kun esimerkiksi tärkeimmät uutiset voi nähdä heti ranteessa. Voi lukea yhdellä vilkaisulla mitä se ameriikanpresidentti on taas valeh... eikun siis twiitannut. Toimintoja voi käyttää myös puheohjauksella. Voi sanoa kellolle vaikka että ”Hei Siri, aloita ulkokävely” ja niin Treeni-ohjelma alkaa mitata aikaa, matkaa, keskinopeutta, keskisykettä jajajaja.....
Muokattu 12.10.: tulin juuri pyörällä töistä ja niiskautin nenääni kellon ”kuullen”, niin jo se kysyi: ”Kuinka voin auttaa?” Siri siis luuli, että puhuin sille jotain.
Nyt ollaan tultu siihen, että kello on jo kaikkea muuta kuin kello. Kyllä sieltä se kellokin löytyy, kun vähän kaivellaan. Niin kuin älypuhelimien aikanaan tullessa markkinoille, ne sisälsivät vaikka jos mitä äppejä, mutta olihan siellä puhelinkin ja tekstiviestit.
Kävin ruokakaupassa ja maksoin ostokset tietysti heti älykellolla. Olipa helppoa. Ei tarvinnut koskea koronaviruksia kuhisevaan maksupäätteeseen ollenkaan. Samaan tapaan olen aikaisemminkin maksanut puhelimella, joten siinä ei sinänsä ollut mitään uutta.
Jaahas, nyt kello jo ilmoittaakin, että on aika nousta ja liikkua. Ystävä kallehin.
Ohessa linkki samaan aihepiiriin liittyvään postauksemme muutaman päivän takaa.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/10/nomo-vs-fomo.html
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Ihmisten ymmärrys ja viisaus senkun lisääntyy, johan ne avaruuden kappaleihin jotain värkkäävät, siellä sitä riittää, eikö kaikkea ole vielä keksitty, minä tietysti vastustan kaikkea nyky tekniikkaa, onhan mulla pöytäkone (vanha) sit mulla on äitini vanha puhelin, jolla ei voi edes kuvia ottaa, eikä nettiä tietenkään, eikä mitään, mutta se on kestävyydeltään parempi kuin nämä nykyiset älylaitteet.
VastaaPoistaEn oikeesti jaksais enää opetellakkaan esim. tuota esittelemääsi laitetta, pojallani taitaa olla ehkä samanlainen kello, eiköhän tää loppu elämä mene vanhoilla systeemeillä.
Kiitos kommentistasi! Juu eikös Nokia ole jo rakentamassa jotakin verkkoa kuuhun. Sekin kuulostaa taas ihan aprillipäivän jutulta. Kukahan sitä siellä kuussa käyttää? :DD Nokian kännykät (ne vanhat), ovat muuten lujaa tekoa. Vävyllä sellainen jäi auton yliajamaksi ja sen jälkeen oli vielä toimiva. Mukavaa loppuviikkoa!
PoistaJos joku olisi vaikka kymmenen vuotta sitten kertonut, että ensi vuosikymmenellä voi kellolla tehdä kaikkia näitä asioita, olisin epäillyt. Niin se vaan tekniikka kehittyy.
VastaaPoistaOlen ollut huono panostamaan itseeni ja olen yrittänyt sinnitellä muksujen hylkäämillä vempeleillä. Selitän itselleni säästäväni luontoa. Voi mennä vielä hetki, että muksuni vaihtavat älykellojaan uudempiin, kun kaikilla ei ole vielä sitä ensimmäistäkään.
Moni vanhempi ystävä, jolla ei ole (vielä) edes älypuhelinta, tuskailee näkönsä kanssa. Kellotaulusta eri asioiden tiiraaminen tuskin helpottaa siinä suhteessa.
Kiitos kommentistasi. Tekniikan kehittyminen on todella huikeaa eikä se vielä lopu. Parin vuoden kuluttua tämäkin vekotin on jo varmaan "last season" ja kello käy jo varmaan töissäkin puolesta, mikä sopisi minulle kyllä hyvin. Luonnon säästäminen on tässä ihan hyvä "selitys", koska ilmankin pärjää ja ainahan näistä tulee lopulta jotakin jätettä. Onneksi paljon jo osataan kierrättääkin. Mukavaa loppuviikkoa!
PoistaNo nyt! Hymyillen nyökytellen ihastuneena päätäni ja koen hienoista ylpeyden tunnetta blogaaja kollegaa kohtaan. Upeaa! Hitsit! TODELLA UPEAA!! *sydämet silmissä*
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Trendin aallonharjalla tässä mennään... Jälkikasvua on kiittäminen tästäkin asiasta kuten aikanaan uskalluksesta älypuhelimen hankintaan. Esikoisvävyn kanssa meillä on välillä hienoista "varustelukilpailua". Taidan olla hienoisessa johdossa just nyt, mutta en varmaan kovin kauaa... ;))
PoistaEdelliseen lisäyksenä: Ja tuota edellistä kommenttia seuraavana päivänä vävy oli sitten mennyt minun edelle meidän hiljaisessa "varustelukilpailussa" :D
PoistaOlen ollut noin 25 vuotta lääkkeiden kliinisessä tutkimuksissa aloittaen laadunvarmistuksesta ja tutkimusten johtamisesta, nykyään päätyneenä tutkimusten resurssointiin ja sekin on viime vuosina hiukan kallistunut kaikenlaisiin hilavitkuttimiin, joita nykyään käytetään mm. vitaalien (elintoiminnot) monitoroinnista kaikkeen muuhun. Eli nuo aktigrafit ovat tuttuja.
VastaaPoistaToinen juttu ovat esimerkiksi artroosilääkkeiden tehoa tutkittaessa käytetyt biosensorit. Näitä ovat esimerkiksi kenkien pohjalliset, jotka tuottavat dataa bluetoothin välityksellä. Askellus kun muuttuu, jos nivelrikko tms. paranee. Raavin sitten päätäni miettien, että millaisia kenkiä pitäisi tutkimushenkilöille hommata, koska tilanne pitää standardisoida, eikä tulos ole sama korkokengillä ja lenkkareilla. Kuten jokainen voi päätellä.
Tämä nyt vaan oli yksi esimerkki :)
Kuvittelin jo kirjoittaneeni kommentin tähän postaukseen, mutta ilmeisimmin se jäi suunnitteluasteelle...
VastaaPoistaKliinisissä tutkimuksissa on yhä enenevässä määrässä käytetty erilaisia digitaalisia vimpaimia. Ihan defaulttina ainakin meillä on käytössä erilaiset tabletit, kännykät sun muut erilaisten validoitujen kyselyiden vastaamiseen. Ala kehityy kaiken aikaa, ja uusiin sovelluksiin törmää jatkuvasti.
Resurssointia suunnitellessani törmäsin esimerkiksi biosensoreihin, joiden avulla tutkitaan ihmisen liikkuvuutta. Nämä ovat hyödyllisiä esimerkiksi artroositutkimuksissa ja ne voivat olla esimerkiksi kenkien biosensoripohjallisia, jotka lähettävät dataa ja mittaavat siis tosiaankin liikkuvuutta. Tutkimusta suunnitellessa tulikin mietittäväksi sitten se, miten standardisoituja tutkimushenkilöiden kenkien pitäisi olla, sillä onhan jalan painopiste eri lenkkareissa verrattuna korkkareihin. Ja mitä eri kokoa kenkiä pitäisi ehkä heille hankkia.
Toinen uusi juttu minulle oli boxi joka muistuttaa injektiolääkityksellä olevien potilaiden ja tutkimushenkilöiden lääkkeenotosta ja kirjaa ajan, jolloin injektio on otettu, plus säilöö turvallisesti käytetyt neulat.
Kehitys menee eteenpäin!
Kiitos Dzinni kommenteistasi. Ei se ensimmäinenkään kommenti jäänyt suunnitteluasteelle. Emme vaan olleet ehtineet vielä sitä julkaista. Kiitos kun kirjoitit ihan uutta tietoa lääketieteellisistä laitteista. Sitä jäin vaan miettimään, että paraneeko nivelrikko? Minä olena iankin luullut, ettei se paremmaksi tule, voi vaan kenties lakata etenemästä.
PoistaItsekin olen miettinyt äidilleni tuollaista älykelloa, se voisi luoda turvaa juurikin esimerkiksi jos hän sattuu kaatumaan yksin kotona ollessaan. Hän on ihmeen hyvä teknologian kanssa ja omistaa jo iphone puhelimenkin. Mitenköhän noiden kellojen näytöt kestävät jos kaatuessa osuu johonkin, onkohan niissä panssarilasi?
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Ei se lasi taida ihan panssarilasia olla. Jos kellotaulun pitää ranteen sisäpuolella niin se voi olla paremmin kolhuilta suojassa. Käyttöönotto oli melko helppoa.
Poista