torstai 26. marraskuuta 2020

Syö oikein - sammuta tulehdus


Erikoinen Asiantuntija on nyt täysin hurahtanut näihin laillistetun ravitsemusterapeutti ja terveytieteiden maisteri Pirjo Saarnian kirjoittamiin kirjoihin. 

Ohessa linkit kahteen aikaisempaan postaukseen



Tämä on hänen kuudes kirjoittamansa kirja ja jukaistu vuonna 2019.

Kaikkihan me tiedämme, mitä tarkoittaa elimistön matala-asteinen tulehdus, joka ennakoi monia sairauksia ja johon voimme itse vaikuttaa omilla elintavoillamme. Saarnia avaa kirjassaan matala-asteisen tulehduksen syitä ja seurauksia ja kertoo, miten sitä voidaan mitata. 

Yhtenä suurimmista sen aiheuttajista on syömämme ravinto, joka taas on yhteydessä suolistomikrobistomme kuntoon. Aiheuttaako maito tulehdusta? Nujertaako viljaton ruokavalio tulehduksen? Mikä on ravintoaineiden yhteys tulehdukseen ja minkälaiset terveysvaikutukset on kauralla?



Moneen kertaan kirjassa esiin nouseva ruoka-aine, jolla on asian kannalta merkitystä, ovat kotimaiset marjat. Myös käytettyjen rasvojen laatu sekä ruoan oikea kuumennuslämpötila ovat olennaisia. Muun muassa kalaa ei saisi kypsentää yli 200C asteessa. Ravintolisistäkin voi olla apua oikein käytettyinä. Hyvä suu- ja hammashygienia ovat ensiarvoisen tärkeitä. Monella on suussaan ientulehdus niin ettei itse huomaakaan. Ientulehduksen bakteerit pääsevät verenkiertoon ja voivat olla osallisina sydän- ja verenkiertosairauksissa. Tästä hammasasiasta on kokemuksia itselläkin ihan lähipiirissä.

Painonhallinta ja kullekin sopiva liikunta ovat myös tärkeässä roolissa. Kirjan loppupuolella on esimerkkejä tulehdusta lisäävistä aterioista. Sellaisia me lähes jokainen popsimme hyvillä mielin tietämättämme, etteivät ne välttämättä niin terveellisiä olekaan, jos lautasella on ripaus salaattia ja muu tila on täytetty perunamuusilla ja lihamurekkeella. Myös tulehdusta hillitsevistä aterioista on esimerkkejä sekä ihan selkeitä ja helppoja reseptejä. Lisäksi muutaman kysymyksen testillä voi selvittää, onko itsellä mahdollisesti matala-asteista tulehdusta elimistössään.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


5 kommenttia:

  1. Varmasti hyödyllistä lukemista. Meillä isäntä aikoinaan kävi muutamilla luennoillakin näihin asioihin liittyen mutta myöskin sentakia kun meidän molemmat pojat urheili. Asiat on varmasti muuttuneet jonkinverran ja urheilijoiden ruoka on kuitenkin toinen juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Viralliset ravitsemussuositukset muuttuvat kirjan mukaan aika hitaasti. Ne perustuvat tieteellisiin tutkimuksiin. Toisin on kaikenlaisten muotihömppien kanssa. Ne muuttuvat useammin.

      Poista
  2. Minuakin kiinnostaa matala-asteinen tulehdus ja sen ehkäiseminen elintavoilla. Varmasti kirja on ihan paikallaan ja mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  3. Tässä myös kiinnostava kirja, joka paljastaa miten paljon vaikuttaa mitä syömme ja/tai juomme:https://leenalumi.blogspot.com/2012/03/syotko-riskiruokaa-syopalaakarin.html Asia ei aina ole yksi yhteen, sillä joku pieni muuttuja gtai geeniperimä tai vain sattumakortti voi muuttaa kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämän laitan kirjaston varauslistalle.

      Poista

Kiitos kommentistasi!