lauantai 2. toukokuuta 2020

Siivousvinkit korona-aikana



Erikoiset Asiantuntijat ammentavat osaamistaan myös puhtaanapidon vaativassa lajissa.

Ohessa yle.fi:n linkki kotisiivoukseen koronaviruksen jyllätessä ympärillä. Ota vinkit haltuun.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/27/nain-siivoat-kotisi-oikein-koronan-aikaan-ota-haltuun-viisi-siivoustohtorin-ja?fbclid=IwAR0aLPjXljTERkFc_OFuNu4eCj0EoPUxqBhbdsDgfZDm842H5-86yUfA9hE


Kuvassa oleva lankamoppi ja vesiämpäri ovat jo ihan "last season" kotisiivouksessakin. Nyt siivotaan kotonakin ammattimaisin ottein. Vettä käytetään mahdollisimman vähän ja varsinkaan mitään likavesiä ei käsitellä ollenkaan. Likavedessä lotrattavalla mopilla siirretään vaan likaa ja bakteereita paikasta toiseen. Kotonakin pitäisi käyttää yllä olevan kuvan mukaista lattiapesintä. Sen ympärille kietaistaan puhdas mikrokuituinen siivousliina, joka on kasteltu puhtaassa laimeassa pesuainevedessä ja puristettu sopivan kuivaksi.

Liinaa ei pestä välillä, vaan otetaan aina puhdas kostea liina, jolla jatketaan lattian pyyhkimistä. Kaikki liinat kastellaan yhdellä kertaa ennen käyttöä samassa pesuainevedessä. Vettä ja pesuainetta kuluu näin todella vähän. Pesuainetta ei saa käyttää liikaa, koska se aiheuttaa pesuaineen kertymistä lattian pintaan ja lika kiinnittyy siihen entistä pahemmin. Voi käyttää pelkkää puhdasta vettäkin, jos lattia ei ole kovin likainen. Mikrokuituliina poistaa likaa tehokkaasti ilman pesuainettakin. Liinoja pitää olla niin monta, että yhdellä liinalla voi pyyhkiä yhden huoneen lattian ja toiseen huoneeseen siirryttäessä otetaan uusi liina käyttöön. Käytön jälkeen liinat pestään pesukoneessa 60C asteessa. Laadukas mikrokuituliina kestää käytössä useita vuosia. EAn huushollissa on ollut nyt samat mikrokuituliinat käytössä 2,5 vuotta ja vähintään toiset on edessä.


Kuvat: Sinituote.fi, Pixabay / muokkaus Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kiellettyä.
Blogin ja postauksen linkkiä saa jakaa.



10 kommenttia:

  1. Hui, miten tehokkaita siivousvinkkejä juuri kun yritän vältellä kevätsiivousta. Mutta sitä ei taida nyt tulla näillä näkymin. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Meillä on tehty kevätsiivousta pienin askelin. Isäntä on intoutunut siivoamaan keittiön kaappeja. En sekaannu siihen... :D Ikkunoiden pesu on se joka häämöttää taas yhtenä "kauhuskenaariona", kunhan ilmat vähän lämpenee. Mutta kun sen saa tehtyä, niin huusholli tuntuu paljon kirkkaammalta. Koronan takia on täytynyt pyyhkiä kahvoja ja painikkeita tavallista enemmän. Mukavaa viikonloppua myös!

      Poista
  2. Meillä varmaan jo 10 vuotta vanhat mikroliinat. Ja niitä on paljon.

    VastaaPoista
  3. Olipas hyvä vinkki ja kiva että vettäkin kuluu vähemmän. Liinoja pitää kylläkin olla monta tuossa tapauksessa. Itse tykkään siivota joten tämä koronan ajan siivoilu ei ole haitannut yhtään.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteistanne Mentaalimatkaaja ja Lassila. Mikrokuituliina on siivouksessa kyllä ihan "must have". En ymmärrä, miksi kaupoissa lankamoppeja ja perkettimoppeja enää edes myydään.

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvistä vinkeistä siivoukseen, eipä ole itselle tullut aikasemmin tällaisia vastaan. Vaikka tuo veden määrän rajoittaminenhan kuulostaa todella fiksulta, että bakteerit eivät leviä. Itse aina lotraan sen sangon täyteen ja vähän ehkä unohdan välillä vaihtaa sen veden tarpeeksi usein. Ajattelin tosin nyt meidän juhannusjuhlia varten kutsua siivousfirman tekemään samalla kesäsiivous. Kiitos hyvien vinkkien jaosta!

    VastaaPoista
  6. Ystävien kanssa jutellessa olen huomannut, että yhä useampi nykyään siivoaa kotiaan ihan ammattiottein. Ja nyt monen siirryttyä kotitoimistoon on siivouksen määrä kasvanut kun koko ajan ollaan kotosalla. Itse täytyy myöntää, että olen aiemmin käyttänyt liinoja ihan liian moneen otteeseen ennen pesuun laittoa.

    VastaaPoista
  7. Käteviä vinkkejä korona-aikaan. Itsekin tuntuu, että kotona on paljon enemmän siivottavaa nyt kun kaikki ovat jatkuvasti kotosalla sotkemassa. Välillä tekisi mieli ihan käyttää siivouspalvelua. Pakko myöntää, että itseltäni löytyy vielä tuollainen lankamoppi, pitänee laittaa heti vaihtoon!

    VastaaPoista
  8. Kiitos hyvistä vinkeistä! Itselläkin on siivoustottumukset hieman muuttuneet ja olen pyrkinyt tekemään koronavirus siivouksen muutaman kerran viikossa. Varsinkin kun työn vuoksi joudun liikkumaan jonkun verran täällä Helsingissä. Itselläkin on käytössä paljon eri mikrokuituliinoja ja olen ne värikoodannut eri tarkoituksiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!