sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Kaikkia koskeva


Pan on kreikkalaisessa mytologiassa metsän, laidunten, paimenten, karjan ja hedelmällisyyden jumala. Panin on kerrottu olevan Hermeen ja nymfin jälkeläinen, joissain yhteyksissä hänen vanhemmikseen mainitaan myös Zeus ja Hybris. Vanhempien, ketkä he sitten olivatkaan, kerrotaan nimenneen lapsensa Paniksi, koska "hän ilahdutti heidän kaikkien sydäntä" erikoisesta ulkonäöstään huolimatta. Yleensä Panilla on kerrottu olevan pukinsarvet ja pukinsorkat.  Kreikaksi pantes tarkoittaa kaikki.

Pan aiheutti ulkonöllään paniikkia. Tarinoiden mukaan hänen hoitajansa pelästyi ja pakeni paikalta nähdessään Panin pelottavat, karvan peittämät kasvot. Paniikki eli pakokauhu on jonkin asian aiheuttama äkillinen ja voimakas, hallitsematon pelkotila. Paniikkioireisiin saa nykyisin hyvää apua terapialla ja/tai lääkehoidolla. Nimi paniikki juontuu Panin aiheuttamasta pelosta. 



Tarinoiden mukaan Pan oli sukupuolisesti kyvykäs ja hänellä oli hekumallisia suhteita kaikkien kanssa. Panseksuaalisuus tarkoittaakin juuri sitä, että seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta ja tarkemmin tällä tarkoitetaan aikuisten välistä yhteisymmärryksessä tapahtuvaa seksuaalista mielenkiintoa. Panseksuaalisuudella on oma pridelippu, jossa pinkki kertoo mielenkiinnosta naispuolisiin, sininen miespuolisiin ja keltainen kaikkiin tältä väliltä. Panseksuaalisuus ja biseksuaalisuus ovat ovat osittain päällekkäisiä, mutta panseksuaalisuus ei ikäänkuin ajattele sukupuolta lainkaan.



Pan tunnetaan myös musiikista. Tarun mukaan Pan tapasi virran nymfin, johon Pan ihastui. Nymfi pakeni Pania ja muutti itsensä rantakaislikon ruo'oksi jottei Pan löytäisi häntä. Etsiessään nymfiä Pan keräsi ruokoja, mutta turhaan - nymfi pysyi kateissa. Niinpä Pan sitoikin ruo'ot yhteen ja näin syntyi ruokopilli, jota edelleenkin kutsutaan panhuiluksi.

Pan "kaikki" sana on osana sanaa panteismi, joka lyhyesti tarkoittaa sitä, että Jumala on kaikessa ja kaikki on Jumalaa. Kaikki on Jumalan omaa. Vaikka Raamatussa puhutaan, että Jumala on läsnä kaikkialla, ei panteismi ole Raamatusta lähtöisin eikä perustu siihen. Panteismin voisi kuvailla olevan  luonnonuskonto, luontoäidin palvontaa, johon perustuu monia kultteja. Panteismi voi olla myös enemmän elämäntapa kuin uskonto, vaikka panteismin mukaan kaikki on pyhää. Jumala on persoonaton ja ääretön. Ihminen on osa luontoa ja Jumala on tällöin myös ihmisessä. Panteismi tulee Kreikan sanoista pan eli kaikki ja theos eli jumala. 

Panteisti uskoo yhteen jumalaan, joka on maailmankaikkeus.




Maapalloamme juuri kiertävä covid -19 julistettiin pandemiaksi 11.3.2020. Pandemia tarkoittaa yli maanosia ulottuvaa epidemiaa eli kulkutautia. Pan tarkoittaa kreikaksi kaikkia ja demos ihmistä. Pandemia koskee siis kaikkia ihmisiä. Pandemiaksi on julistettu lähihistoriassamme esimerkiksi sikainfluenssa 11.6.2009. Aikaisempia koko ihmiskuntaa koskevia pandemioita ovat olleet hongkongilainen influenssa vuosina 1968-1969, aasialainen influenssa vuosina 1957-1958, espanjantauti, joka raivosi vuosina 1918-1920, musta surma, joka tappoi Euroopan väestöstä 25 - 50 miljoonaa ja saman verran muualla maailmassa vuosina 1346-1353 ja AIDS. AIDS:n tartuntojen määrä on laskenut, mutta esimerkiksi vuonna 2018 yli 470.000 ihmistä kuoli AIDS:iin Afrikassa ja 25,7 miljoonalla on HIV eli HI-viruksen iheuttama infektio, joka pitkälle edetessään aiheuttaa kantajassaan tauteja, joiden ilmaantuessa infektiota kutsutaan AIDS:ksi. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, eikä virus poistu elimistöstä kerran sinne päästyään. Maailmalla ensimmäiset tartunnat tulivat tietoon 1981 ja sitä aiheuttava HI-virus tunnistettiin vuonna 1984. Ensimmäiset suomalaisten AIDS-tapaukset todettiin 1980-luvun alussa. Alkuun paikallinen epidemia on levinnyt pandemiaksi ja olemme eläneet sen kanssa tänä vuonna jo 40 vuotta.

Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Kaikkien sotien ja sairauksen keskellä ihmistä on vienyt eteenpäin toivo. Voimavara, joka saa jaksamaan ja yrittämään kerta toisensa jälkeen. Pandora on kreikkalaisen tarun mukaan maailman ensimmäinen nainen. Tarinassa on samankaltaisuutta Raamatun tarinaan maapallon ensimmäisistä ihmisistä, Aatamiin ja Eevaan. Kummassakin tarinassa nainen uhmaa saamaansa ohjetta: "Älä syö omenaa, älä avaa lipasta" - ja näinhän nämä naiset eivät malta mieltään ja uteliaisuus voittaa. Mitä tapahtuukaan? Karkotus paratiista ja kaikkien maailman vitsausten vapauttaminen lippaasta. Jää vain toivo, molemmissa tarinoissa, mielestäni. Kreikkalaisessa tarinassa Pandora lopulta vapautti toivon kaikkien muiden asioiden lomaan ja vaikka vitsaukset kiertävät maailmaa, meillä on aina olemassa toivomme. Kreikaksihan pan tarkoittaa kaikki ja doron lahjaa.



Panista tule mieleen myös Peter Pan, vaikken tiedä onko tällä leikkisällä hahmolla yhteyttä kreikan mytologiaan, vaikken voi olla sitä ajattelematta. Peter Pan on iättömältä vaikuttava, luonnonläheinen, rakastettava hahmo, joka soittaa panhuilua eikä koskaan halua kasvaa aikuiseksi. Peter Pan hahmon on luonut englantilainen J.M. Barrie ja esikuvana saattaa olla kirjailijan vanhempi veli David, joka kuoli 14-vuotiaana eikä koskaan kasvanut aikuiseksi.

Peter Pan -syndrooman omaaviksi kutsutaan lapsen lailla käyttäytyviä aikuisia. Ihmisiä, jotka eivät halua kasvaa eikä kypsyä aikuisiksi. He jäävät elämään itsekeskeiseen, epäkypsään ja narsistiseen lapsuuden vaiheeseen. He välttelevät vastuuta eivätkä voi sitoutua. He kokevat vastuun ja velvollisuuksien olevan vapauden täydellisiä vastakohtia ja pyrkivät kaikin keinoin ylläpitämään vapauttaan elää vastuutonta elämää. He ovat hyvinkin ajattelevaisia, mutta tavallisesti vain itseään kohtaan. He ovat ailahtelevaisia, ja toteuttavat usein lapsuuden unelmiaan. Tänään se on urheiluauto, huomenna moottoripyörä. Syndroomasta kärsivät useimmiten miehet. 

Muitakin pan-alkuisia sanoja ja sanayhdistelmiä löytyy. Näiden seuraavaksi mainittujen yhteyttä Paniin en tiedä, mutta saattaahan sellainen ollakin.

Pan-pan on radioliikenteessä käytettävä kansainvälinen kutsu, joka tarkoittaa pakkotilaa. Tutumpi mayday-termi tarkoittaa hätätilaa. Pakkotilassa laivan, lentokoneen tai muun kulkuvälineen matkustajiin kohdistuva uhka ei ole välitön, mutta kutsuun on syytä reagoida pian. Esimerkiksi Estonian turmaan liittyi mayday-viestin Helsingin radiosta jatkoviestiksi lähetetetty pan-pan viesti, vaikka olisi pitänyt lähettää eteenpäin uusi mayday. Pan-pan-viesti ei aiheuttanut siis hätätilaa, vaan pakkotilan "ei välitöntä uhkaa". Estonian turmassa kävi monia muitakin virheitä, mutta hätä ei lue lakia ja jälkiviisaana on aina helpompaa.

Pan American World Airways eli Pan Am oli vuonna 1927 perustettu yhdysvaltalainen lentoyhtiö. Pan Am oli kansainvälisten lentojen kaikkein merkittävin lentäjä alkaen 1930-luvulta vuoteen 1991 saakka. Lentoyhtiö kirvoitti myös samannimisen tv-sarjan. Pan Am kertoi yhtiön lentäjistä ja  lentoemännistä 1960-luvulla. Sarjaa esitettiin Yhdysvalloissa v. 2011 - 2012 ja Suomessa Ylellä keväällä 2012. Kaikkien Pan Amin lentokoneiden nimet alkoivat muuten sanalla Clipper.

Kun nykyisin käytetään turhan tai liian paljon suolaa, voisi vaihtaminen Pansuolaan auttaa asiassa. Pansuola on mineraalisuolaa, ja siinä on puolet vähemmän sydämelle haitallista natriumia kuin tavallisessa suolassa. Pansuola on mineraalisuolamerkki. Mineraalisuolassa osa natriumkloridista on korvattu kaliumkloridilla ja magnesiumkloridilla. Suomalaiset nauttivat suolaa jopa 10 grammaa suolaa päivässä, kun suositukset neuvovat käyttämään sitä vain viisi grammaa. Viisi grammaa suolaa on yksi teelusikallinen. Pansuolassa on elimistölle tärkeää jodia, monista muista mineraalisuoloista se puuttuu.

 

Pukinsarvista aloitettiin ja suolaan päädyttiin. Tuleeko sinulle mieleen lisää pan-alkuisia sanoja tai muita Paniin liittyviä asioita?


Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Panini eikös se ole jokin pikaruoka,tai pikaruokapaikka? tuli just nyt mieleen. Pitkä juttu mutta mielenkiintoinen.
    Muistan kun Estonia upposi, olin silloin yö vuorossa töissä, voin sanoa että olin ensimmäisiä joka kuuli tuosta uutisesta silloin yöllä, suurin osa kuuli sitten aamulla.
    Kaikki nuo pandemiat on samalla lailla vitsaus, kuin oli faaraon aikaan, Jumala lähetti vitsaukset jotta faarao nöyrtyisi ja päästäisi Israelilaiset omaan maahansa orjuudesta, tälläkin pandemialla on sama tarkoitus, että ihmiset nöyrtyisivät ja kääntyisivät synnin orjuudesta elävän Jumalan puoleen,
    korona ei ole mainittu Raamatussa, mutta siellä mainitaan rutto ja kulkutauti, joka nykyisin on eri nimillä, korona, sikainfulenssa, sars...periaatteessa kaikki sairaudet tuli syntiin lankeemuksen jälkeen.
    Minä uskon tuohon kaikkivaltiaaseen äärettömään Jumalaan, joka on kaiken luonut, joka ei ole kaukana yhdestäkään meistä, ja että hän loi ihmisen omaksi kuvakseen, jokaiselle hän on antanut iankaikkisuuden kaipuun, siksi ihminen haluaa tehdä itselleen jumalan jostain, joku palvonta kohde täytyy olla, jos se ei ole se Jumala joka meidät on luonut.
    Turun kaduille ilmestyi vuosia sitten "epäjumala" hevonen tai olisiko nuori ori, se on kävely kadulla, no ei siinä lue että se on epäjumala, mutta mikä muukaan tarkoitusta sillä on.
    Ehkä se omena oli(metsäviikunapuun hedelmä?),
    aikamoinen koetus, siinä nähdään miten heikko ihminen on, ei kestä pienintäkään koetusta, tietysti jos hedelmä näyttää herkulliselta (synnin hedelmä) jonkun aikaa nautittuaan sitä, tulee sen jälkeen karvas maku.Eräs tuttava kuoli v.70 lopulla Aidsiin, hän oli homoseksuaali, olisiko tauti itse aiheutettu ?
    Tämmöistä mielipidettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja ajatuksistasi asian tiimoilta. Uskon, että monilla ihmisillä on kaipuu johonkin itseä suurempaan ja viisaampaan. Tämä tarve on varmasti ollut olemassa yhtä kauan kuin ihminen itsekin. Uskonnot ovat saattaneet syntyä tästä tarpeesta. Tai sitten Jumala on olemassa. Tai jumala on jokaisessa ihmisessä. Totuuksia voi olla monia eikä tarvitse ajatella, että toisen usko olisi huonompi kuin omani. Sekin, ettei usko jumalaan on perustuu tavallaan uskoon, siis uskoon, ettei häntä ole.
      Minäkin muista Estonian turman tosi hyvin. Odotin silloin esikoistani. Työpaikalla radiosta kuunneltiin, kun pelastuneita vielä löytyi ja sitten ei enää löytynyt.
      Niin, panini - en muistanut sitä, vaikka yritin saada mieleeni kaikki pan-alkuiset sanat. Se on se grillattu leipä ja samanniminen pikaruokaketju tms. on olemassa (googlesta löytyi). Omalla paikkakunnalla ei sitä olekaan.

      Poista
  2. Olipas kattava kirjoitus Panista. Itselle ei tule mieleen lisää pan-alkuisia sanoja. Rauhallista sunnuntaita sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Rauhallista pian alkavaa viikkoa sinulle ❄❄❄

      Poista
  3. Olipa hauska ja perinpohjainen juttu! Mayday tulee muuten alunperin ranskasta "M'aidez" =auttakaa minua, kuulostaa jotakuinkin "medee", siitä sitten muotoutunut tuo Mayday. Pan-pan lienee myös ranskalaista alkuperää "panne"=moottorivika, epäkunnossa. En keksinyt muita kuin tuotemerkin Panasonic.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! En tiennytkään tuota maydayn alkuperää - ja pan-pan voisi hyvinkin tulla tuosta panne-sanasta.
      Eipä tullut itselle Panasonic mieleen, vaikka meillä on ollut sen merkkinen televisio!

      Poista

Kiitos kommentistasi!