sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Sukupuoliasioita


Nyt liikutaan vaarallisilla ja vierailla vesillä Erikoisten Asiantuntijoiden blogissa. Tämä kuuluu tavallaan etäisesti siihen aihealueeseen, josta emme kirjoita. 

On vaan viime aikoina alkanut kyllästyttää tuo julkisuudessa jatkuva vatuloiminen milloin kenenkin sukupuolesta ja sukupuolisesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta ja kaikesta mitä niihin liittyy. Ei päivää, ettei jossain uutislähetyksessä, somessa tai nettisivuilla näistä asioista kirjoitettaisi tai uutisoitaisi. Siitä on tullut jonkinlainen uusi normaali. 


Tänään osui silmään netissä Potilaan Lääkärilehden äskettäin julkaistu artikkeli, jossa käsiteltiin asiaa lääketieteen näkökulmasta. Artikkelin oli kirjoittanut Porvoossa asuva tiedetoimittaja ja tietokirjailija Jani Kaaro.

Juttu on aikaisemmin julkaistu Lääkärilehdessä, joka on lääkäreiden ammattilehti eikä edes tavallisen pulliaisen saatavilla. Jälkimmäisiä varten on olemassa tämä Potilaan Lääkärilehti, johon kootaan oletettavasti kansantajuisempia artikkeleita Lääkärilehdestä. Kaaro kirjoittaa muun muassa seuraavaa:

”Oletteko nimittäin viime aikoina törmänneet väitteeseen, että sukupuoli ei ole binäärinen, vaan jatkumo? Että ihmiset voivat sijoittua tällä jatkumolla eri kohtiin ja moninaiset lopputulemat ovat mahdollisia. Niinpä nainen voi syntyä miehen kehoon ja mies naisen kehoon – ja joidenkin lopputulema on ”jokin muu sukupuoli” ”.

”….ajatus sukupuolen jatkumosta tarjoillaan usein biologisena faktana, mitä se ei ole. Biologinen sukupuoli on binäärinen yhtä lailla kuin evoluutio on totta. Nisäkkäillä koiraat tuottavat siittiösoluja ja naaraat munasoluja ­eikä tästä ole mitään välimuotoja.”

 Jos joku haluaa ajatella, että erilaiset sukupuolen kehityshäiriöt ovat omia biologisia sukupuoliaan, näin voi toki omassa mielessään ajatella.”

 Olen hämmästynyt siitä, miten helposti väite sukupuolen ei-­binäärisyydestä menee läpi monilta akateemisestikin koulutetuilta ihmisiltä.”

 Ehkä väite vain sopii niin hyvin jonkinlaiseen tasa-arvon ja edistyksen narratiiviin, että he toivovat asian olevan niin?”

”… sukupuolessa on kyse biologiasta eikä identiteetistä.”

On olemassa myös hermafrodiitteja eli intersukupuolisia henkilöitä, mutta tämä on ihmislajilla hyvin harvinaista. Yksilöllä on silloin kokonaan tai osittain molempien sukupuolien sukuelimiä tai osia niistä. Kasvi- ja eläinkunnassa intersukupuolisuus on huomattavasti yleisempää.  Wikipediassa kirjoitetaan hermafroditismista seuraavasti: 

”Hermafrodiitti eli kaksineuvoinen on eläin, joka tuottaa sekä naaras- että koiraspuolisia sukusoluja, tai kasvi, jolla on sekä hede- että emikukat samassa yksilössä. Monissa eliöryhmissä hermafroditismi on vallitseva lisääntymisjärjestelmä. Yleisintä se on yksikotisilla kasveilla ja selkärangattomilla eläimillä. Sitä esiintyy kuitenkin myös kaloilla ja vähäisemmissä määrin muilla selkärankaisilla.” 

 Erityisesti ihmisen kohdalla tällöin puhutaan nykyisin mieluummin intersukupuolisuudesta kuin hermafroditismista.”Mediaa, somea ja uutisointia seuratessa ei voi välttyä siltä mielikuvalta, että kaikki poikkeavuus binäärisestä sukupuolisuudesta olisi kovasti haluttua ja ”muodikasta”. Vähän yksi jos toinenkin mielellään tuntuisi olevan jotain erikoisempaa kuin tavallisen Maija Meikäläisen kropassa ja mielessä. Koetaanko se jotenkin ”hienompana”?. Ja nyt ei pidä tehdä sitä johtopäätöstä, että EA olisi suvaitsematon niitä ihmisiä kohtaan, jotka oikeasti ovat sukupuoleltaan jollain tavalla poikkeavia ”perus-binäärisyydestä”. Tässä postauksessa ei ole kysymys siitä.Yhdyn tässä täysin Jani Kaaron toteamukseen:  ”Ehkä väite vain sopii niin hyvin jonkinlaiseen tasa-arvon ja edistyksen narratiiviin, että he toivovat asian olevan niin?”

Tämä on sitä tieteen dissaamista, josta Kaaro kirjoittaa: 

Näinä päivinä ei voi välttyä tieteen dissaukselta. Kun tiedettä dissataan – oli kyse sitten koronasta tai ilmastosta – dissaajat tulevat usein poliittisesti oikealta ja tieteen puolustajat vasemmalta. Miksi en siis taputtele jälkimmäisiä selkään ja kiittele heitä tieteen puolustamisesta? Siksi, että vasemmalla on ihan oma tieteen dissaamisen projektinsa.” Pride-kulkueissa puolustetaan ihmisoikeuksia sen tavanomaisen Pride-sanoman ohella. Ja Pride-sanomaa ihmisoikeuksien varjolla. Lupaan osallistua Pride-kulkueeseen heti, kun sellaisessa puolustetaan tasavertaisesti kaikkia muitakin ihmisoikeuksia kuin sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyviä. Tai mieluummin vastaavalla intensiteetillä verrattuna siihen, kuinka suurta ihmismäärää kukin asia (epäinhimillisyys) koskee koko maapallolla. 

Esimerkiksi oikeutta koulutukseen, terveydenhoitoon, työhön ja sosiaaliturvaan. Tai sananvapauteen. Tai siihen, ettei ketään syrjittäisi ihonvärin perusteella. Ja niin edelleen. Nämä kaikki koskettavat paljon suurempaa osaa maapallon väestöstä kuin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiat.

Lähteet: Potilaan Lääkärilehti ja Wikipedia

Ohessa linkki lehtijuttuun https://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/koiraita-naaraita-ja-tieteen-dissausta/

Kuvat: Pixabay. Kuvissa olevat henkilöt eivät liity aiheeseen.

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!