maanantai 14. syyskuuta 2020

Levittääkö 5G-verkko koronavirusta?


Kansan tietämättömyys koronaan liittyvistä asioista saavuttaa joskus järjettömät mittasuhteet. Niin paljon kuin arvon hallitus ja terveysviranomaiset ovat asiasta tiedottaneetkin. No, tiedotus on kaiken kaikkiaan ollut melko sekavaakin. Se taas johtunee alati muuttuvista sairastuvuus- ja tartuntatilanteista, muun maailman tapahtumista ja reagoimisesta sekä asian ympärillä pyörivästä mediamylläkästä ja kaikesta disinformaatiosta. Oikean tiedon seulominen kaiken tämän keskellä on varmasti haastavaa kenelle tahansa, joka ei ole lääketieteen asiantuntija ja vaikka sitä olisikin.

Pidän tapanani vilkaista aamun uutiset kännykältä ennen ylösnousemusta ja varsinkin silloin, jos herään ennen kuin kännykän herätyskello pärähtää. Tänä aamuna luin jonkun lehden jostakin "kysy koronasta" -palstalta kysymyksiä ja vastauksia. Ja meinasin hämmästyä todella suuresti jo ennen ylösnousemusta. Nyt en voi käyttää sitä somessa suosittua (lue: ärsyttävää) ilmaisua "meinasi lentää aamukahvit näppäimistölle", koska a) olin vielä selälläni vällyjen alla b) en käytä läppäriä aamupalapöydässä ja c) en juo kahvia aamulla. Kännykän näppäimistö on vähän liukuvampi käsite.

No niin, siis tämä kysymys kuului, että "Voiko 5G-verkko levittää koronavirusta?"

Seuraava kysymys on varmaan se, että "Voiko tuulivoimala levittää koronavirusta?" Tai maapalloa kiertävä satelliitti? Tai Euroopasta meille tuleva ilmavirtaus ja sen mukana tuleva vesisade? Kun joku on Saksassa aivastanut, niin aerosolipisarat voivat mennä sadepilveen ja sataa täällä alas. Osuvat nenään ja saat koronatartunnan?


Maakuntalehden joka-aamuisessa kolumnissa sivuttiin myös korona-asiaa otsikolla: Pitääkö olla huolissaan, jos ei olla huolissaan? Viimeisen kuukauden aikana verkkosivujen diagnostiikan mukaan neljä viidestä luetuimmasta jutusta on liittynyt koronaan. Ihmiset ovat siis huolissaan koronasta edelleen ja hyvä niin, sopivassa määrin. Alussa ensimmäisenä rynnättiin ostamaan kaapit täyteen vessapaperia, mikä on ihan käsittämätön juttu. Kolumnin mukaan Mäntän paperitehdas suoltaa vessapaperia ulos enemmän kuin me ehdimme käyttää. Eikä korona sen tuotantoon varmaankaan vaikuttanut.

Korona on tullut yhteiskuntaan jäädäkseen, ainakin pitkäksi aikaa ja kunnes tarpeeksi toimiva rokote kehitetään. Porukka alkaa pikku hiljaa taipua maskin käyttöön ja kaikesta tästä tulee pikku hiljaa se ”uusi normaali”. Samaan tapaan kuin aikanaan auton turvavöistä ja pyöräilykypäristä, joita aikansa vastustettiin. Muistan myös, kuinka 70-luvulla koululiikunnassa piti kapinoida verryttelyasun käyttöä vastaan. Hyi kauheeta, verkkarit! Luokan pojat voi nähdä meidät verkkareissa! Nyt on tultu siihen, että sen tyyppisiä vaatteita käytetään paitsi vapaa-ajalla, myös työelämässä. Liikunnasta nyt puhumattakaan.


Toinen mielenkiintoinen ilmiö (WC-paperin hamstrauksen lisäksi) oli keväällä se, että makaronit katosivat kaupan hyllyiltä. Kun "normaalit" makaronit loppuivat, kelpasi kansalle myös gluteeniton makaroni. Gluteenittomienkin tuotteiden hyllyt ammottivat tyhjyyttään. EA taas ei voi terveyssyistä syödä muuta kuin gluteenitonta, mutta kukapa sellaista solidaarisuutta tulisi ajatelleeksi hamstrauksen kiihkossaan, että gluteenittomat tuotteet voisi jättää niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat. Jauhelihaa hamstrattiin myös suuria määriä. Missään vaiheessa ei tullut sellaista viestiä, että kaupat suljettaisiin tai aukioloaikoja merkittävästi rajoitettaisiin tai että ruoka loppuisi muista syistä. Itse en hamstrannut mitään.


Kolmas mielenkiintoinen ilmiö liittyy miesten käyttäytymiseen yleisessä wc:ssä. Tästä joku kirjoitti netissä, en enää muista missä. WC-käynnin jälkeen jotkut miehet korona-aikana käsien pesemisen sijasta vain sutaisevat käsidesiä käsiinsä. Tätä kirjoittaja ihmetteli ja ajatteli ilmeisesti, että kyseiset henkilöt kuvittelevat käsidesin korvaavan käsienpesun korona-aikana. Näinhän asia ei tietenkään ole, kuten tiedämme. Tosin on hyvä, että käyttävät edes sitä käsidesiä. Mutta pointti onkin siinä, että nämä kyseiset herrat eivät varmastikaan pese käsiään muulloinkaan vessassa käynnin jälkeen. Nyt kun koronan vuoksi käsidesiä sattuu olemaan saatavilla, he käyttävät vain sitä. Ehkä tavan vuoksi. Mikä siinä käsienpesussa on niin vaikeaa? Kyllä kädet pitää pestä, vaikka kävisi vain pikkuveljeä kättelemässä, isommasta tapahtumasta puhumattakaan.


Tästä kuvasta  tulikin ihan nuoruus mieleen. Olin äskettäin täyttänyt sen maagisen 18 vuotta ja kävin ensimmäisiä kertoja ravitsemusliikkeessä ja jossain vaiheessa sitten myös vessassa. Takaisin kavereiden luokse palattuani ihmettelin ääneen, että "Olipas siellä omituisen malliset käsienpesualtaat." Kaveritkaan (kaikki tyttöjä) eivät varmaan tajunneet, missä olin käynyt ja itsekin tajusin vasta vuosia myöhemmin. 😂

Ei kaupallista yhteistyötä.
Lähde: Etelä-Suomen Sanomat 12.9.2020
Kuvat: Pixabay
Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

Mahdolliset kommentit pyydetään kirjoittamaan postauksen lopussa olevaan kenttään, jotta ne ovat kaikkien lukijoiden nähtävillä.



2 kommenttia:

  1. Hassu juttu tuo sinun käsienpesu oudossa pesualtaassa. Lainkaan hassu juttu ei ole se, että koronasta kirjoitetaan sitä sun tätä. Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Täällä pohdittu sarkastisella tavalla hymyssä suin samoja asioita. On vaan opittava elämään koronan kanssa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!