tiistai 21. heinäkuuta 2020

Mittamiehenä




Terassi alkutekijöissään.

Uko on joskus leikkisästi lausahtanut, että mökki ja sen pihapiiri on orjatyölaitos. Aina noissa väittämissä on pieni totuuden jyvänen mukana. Joka kesä pukkaa pientä tai isompaa projektia. Täksi kesäksi kaksikin. Piti viimeistellä loman aikana huvimaja, mutta siellä oli ne harmaasiepot vuokralaisina. Se homma etenee nyt pikkuhiljaa kesäviikonloppuina. Ei puutu paljon, syksyllä pääsee jo huvimajailemaan ja ihailemaan elokuisia iltoja ilman hyttyshyökkäyksiä.

Aloitettiin sitten terassin teko. Sille on tarvetta rinnetontilla, kun tasaista maata pöytäryhmälle ei tontilta löydy. Tuossakin terassille valikoituneessa paikassa tulee reilun neljän metrin matkalla päästä päähän pudotusta melkein 80 cm, vaikka silmämääräisesti paikka on "ihan tasainen".

Orjatyöläisenä toimi Uko ja minä mittamiehenä. Vai pitäisikö sitten ajan tapojen mukaan olla mittahenkilö? Minusta mittamestari sopisi vielä paremmin.

Yhtä kaikki - urakka käynnistyi tarvittavan puutavaran määrän kartoittamisella. Ja sen me laskimme yhdessä. Tehtiin sitten retki paikkakunnan sahalle ja köröteltiin takaisin lautojen ja lankkujen kanssa. Se onkin sahalla tarkkaa, mitä pyytää, koska sitä saa mitä tilaa. Voitte viisastua tässä asiassa alla olevan määritelmän avulla:

Rima
Paksuus ja leveys alle 75 mm. Sahapinta.
Lauta
Paksuus enintään 38 mm, leveys vähintään 75 mm.
Soiro 
Paksuus yli 38 mm ja enintään 75 mm, leveys 75-175 mm.
Lankku
Paksuus yli 38 mm mutta alle 100 mm, leveys yli 75 mm.
Parru
Sekä paksuus että leveys vähintään 75 mm.

Lankut tulevat yllä olevassa kuvassa näkyviin juoksuihin, joiden päälle terassin pinnaksi laudat.
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole niin helppoa tee se itse -tekijöille ilman suurta kokemusta. Ja ilman piirustuksia. Alkumetreillä tehdyt mittavirheet kertautuvat rakennelman edetessä ja siksi ensimmäiset mittaukset ovat kaikkein tärkeimmät. Mittamestari siis avuksi.

Ensimmäiseksi piti mitata betonijalkojen linjat suoriksi linjanarun avulla ja sitten niiden korkeudet stemmaamaan keskenään. Jalkoja on yhteensä 20. Piti mitata pitkällä vatupassilla suoraan ja ristiin ja ylös ja alas. Sitten samat mittaukset, kun juoksut oli paikoillaan. Puu on puuta ja vaikka sahaus on priimaa, niin kaadettu puukin elää vielä omaa elämäänsä eli kaartuu ja kiertää, vaikka säilytettiinkin kunnolla taapeloituna. Höylällä ja kattohuovan paloilla selvittiin ja vatupassi näytti suoraa mitattuna ristiin ja rastiin.

Terassilaudat Uko lätki menemään vauhdilla. Ne olivat valmiiksi määrämittaisia ja minä mittamestarina olin timpurinkynällä merkinnyt terassiruuvien paikat linjaan ja tarkasti 2,5 sentin päähän laudan reunoista. Mikä oli ruuvatessa, kun oli ruuvien paikat valmiiksi mitattu. Terassin kanteen meni yhteensä 340 ruuvia.

Sitten olikin terassin teon toiseksi haastavin vaihe pohjatöiden jälkeen. Kehikon rakentaminen terassin reunoihin, kun maapohja on alaspäin viettävä. Mutta tästäkin selvittiin piirulleen js kertayrityksellä mallikkaan ja tarkan mittaustyön ansiosta. Tästä mittaustyön vaiheesta sain erityiset kiitokset.

Sitten olikin jäljellä enää portaat, kahdelle sivulle ja kulmassa yhdistyvät. Tämän toteutimme youtuben ohjeella: Terassin portaat Ja taas onnistuttiin, kun mitat stemmasivat.

Kyllähän Uko on terassin päätetekijä, mutta ei koskaan sovi unohtaa taustavoimia. Tässä tapauksessa mittamestaria. Titteli, josta en hevillä luovu.


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä K-Raudan kanssa.


2 kommenttia:

  1. Hyvä te! Rakennushommat on kyllä ihan kivojakin, jos ei ole mitään kamalan kiireistä aikataulu vaan saa rauhakseen tehdä:) On kyllä sitten kiva istuskella ja nauttia mökkeilystä uudella terassilla! Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Itsekin ollaan ylpeitä aikaansaannoksesta, kun ei olla varsinaisesti mitään rakentajia. Siksipä juuri siinä terassilla on niin mukava nyt päiväkahvit hörpätä. Kun on ihan ite tehty ❤

      Poista

Kiitos kommentistasi!