tiistai 7. heinäkuuta 2020

Tarinoita lintumaailmasta: Harmaasiepot vuokralaisina



Kesälomalle meillä on yleensä monenlaisia suunnitelmia. Ukolla muutamia rakennusprojektejakin. Loppusilausta vailla oleva huvimaja oli tarkoitus viimeistellä loman aluksi. Paneloida sisältä, kalustaa ja viettää tupaantuliaiset.

Vaan aina ei mene niinkuin itse on suunnitellut. Tällä kertaa muutokset suunnitelmiin johtuivat perheenlisäyksestä.

Kesän alussa, viikon poissaolomme aikana huvimaja oli vallattu. Ovi säpissä ja pääsy ulkopuolisilta kielletty. Sisäpuolella, ikkunan yläpuolella olevan karmin päälle oli rakennettu heinistä pehmoinen, hieman sinne tänne sojottava lättänä pesä ja pesässä kolme munaa. Harmaasieppo oli yhyttänyt erinomaisen paikan pesälleen - ainakin omasta mielestään. Minkäs teet  - pesintärauha on taattava. Ja mitäs jätimme ovien yläpuolella olevan aukon kevääksi tukkimatta. Sehän oli kuin kutsu lentää peremmälle. "Airbnb - annetaan 
huoneisto vuokralle, vapaata on koko kesäksi!"

Oli ihastuttavaa seurata harmaasieppopariskunnan puuhia jälkikasvunsa kanssa. Alkuun,  kun lapsoset olivat vielä munan muotoisia, emo hautoi. Haudontanakin napsahtaessa emolle, isälintu hoiti ruokapuolen ja kuskasi hautojalle hyönteisen jos toisenkin. Ruokakuljetuksen tahti oli verkkainen. 

Haudontavaihe kesti noin 12 päivää, jonka jälkeen kolme munaa sanoivat: "Rits, räts ja poks." Kolme poikasta olivat kuoriutuneet.

Silloin kiihtyi ruokakuljetus pika express - tasolle. Vanhemmat lensivät hyönteisten perässä. Tekivät huikeita syöksyjä ja koukkauksia ja sujahtivat huvimajan raosta pesälle kuin sukkulat. Biohajoavat roskapussit tuotiin paluulennolla pihamaalle. Annettiin perheelle pesintärauha ja siirrettiin oma projekti tuonnemmaksi.

Pesäpoikasvaihe on kestänyt tätä kirjoittaessani 12 päivää. Poikaset ovat siirtyneet pesän viereen orrelle. Siellä ne kyyhöttävät toisiinsa painautuneina kuin turvaa hakien. Vanhemmat kuljettavat ruokaa edelleen, mutta laulelevat kovasti pihakoivussa, huvimajan vieressä, topakkaan sävyyn. Olen erottavani laulun sanoiksi: 
"🎵🎶 Sii-vet kant-taa, 🎶🎵 voit-te 🎶🎵 tul-la"


Olemme päivän poissa ja h-hetki saattaa koittaa poissaollessamme. Jos näin kävisi, kävin huikkamassa poikasille omat toivotukseni: "Tänne saa tulla toistekin, mutta huvimajan vuokraustoiminta päättyy tähän kesään". Jatkoin vielä: "Nauttikaa lennostanne, varokaa oravaa, varista ja korppia, ja tärkein: muistakaa kaikki emon ohjeet!"




Lue myös aiemmat lintumaailman tarinat:






Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvat otettu huvimajan ovensuulta ja suurennettu jälkikäteen.

Kuvien ja tekstin kuvaton kopioiminen on kiellytty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!