perjantai 10. heinäkuuta 2020

Ensimmäinen koira kuussa


Toinen lukemani kokoelma Esko Valtaojan kolumneja Turun Sanomissa ja Seura-lehdessä vuosilta 2002-2014. Kirjailija kirjoittaa takakannessa: ”Yritän viihdyttää, valistaa ja ärsyttää.”

Aikaisemmin täällä arvioimani Maailmanloppu peruttu on kokoelma uudempia kolumneja. Alla linkki kyseiseen postaukseen.
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/04/maailmanloppu-peruttu.html

Valtaoja on tiedemiehenä ja kirjailijana Erikoisten Asiantuntijoiden idoli. Se on varmaankin käynytkin jo selväksi. Se ei silti tarkoita sitä, että olisimme ihan kaikesta samaa mieltä. Voihan olla, että hän yrittää tahallaan ärsyttää, niin kuin edellä on mainittu. Mutta ei tee sitä niin, että tulisi tarvetta provosoitua. Tämäkin kolumnikokoelma on sellainen, ettei sitä malttaisi millään käsistään laskea. Pokkarissa on sivuja melkein 500, mutta se on silti nopealukuinen, kun harvan kolumnin kolmas sivu on koko sivun mittainen.

Jos jotain poikkipuolista haluaa löytää, niin toisinaan Eskokin vähän toistaa itseään, mutta kukapa nyt voisikaan siltä välttyä, kun toistakymmentä vuotta putkeen kirjoittaa kolumneja harvase viikko.

Valtaoja on läpeensä positiivinen. Hänen kirjoistaan on jäänyt mieleen muun muassa pohdinta siitä, että miksi me automaattisesti ajattelemme, että maailma on menossa koko ajan huonompaan suuntaan, pahempaa on luvassa ja maailmanloppu tulee. Ei se välttämättä ole niin. Koko ajan voidaan olla parempaa kohti menossa, niin kuin viime vuosisatoina on tähänkin saakka tapahtunut. Esimerkiksi Suomi oli vasta noin sata vuotta sitten ainakin paikoitellen alkeellinen ja vaarallinen maa, jossa tapettiin ihmisiä paljon enemmän kuin nykyisin.  Maailmanlaajuinen väestöräjähdys hiipuu, kunhan kaikissa maissa elintaso paranee. Maailmanloppu ei välttämättä tulekaan vielä meidän elinaikanamme. Tosin sekin on totta, että jos jokainen maailman maa saavuttaisi edes Suomen tasoisen vaurauden, tarvittaisiin viiden maapallon verran energiaa ja muitakin luonnonvaroja.

Toinen Valtaojaa alati vaivaava asia on oikean tiedon ja väärän tiedon erottamisen vaikeus toisistaan. Tiedehenkilöiltä ja muilta kirjanoppineilta se sujunee parhaiten, mutta tavan tallaajille se on jo ns. haastavampaa.

Valtaoja sivuaa myös omaa tieteenalaansa ja työtään kolumneissaan. Vajavaisella tähtitieteen alan tuntemuksellaan EA ei kuitenkaan voi ymmärtää, miksi joidenkin mijoonien valovuosien päässä olevia tähtiä tutkitaan niin suurilla panostuksilla kuin jossakin kolumnissa kerrottiin. Niitä tutkitaan saadakseen tietoa alkuräjähdyksestä. Eikös ne ole kuitenkin jo niin vanhoja juttuja, ettei niitä kannattaisi enää muistella. Tutkimisesta puhumattakaan.

Kuva:Erikoiset Asiantuntijat/kirjan etukansi
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin ja postauksen linkkejä saa jakaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!