perjantai 22. toukokuuta 2020

Norjan malli


Norjalaisten pärjääminen elämässä muita paremmin ei taidakaan johtua pelkästään öljyrahasta. Eikä nyt ole kyse hiihtämisestä. No ovathan he syöneet paljon kalaa kautta aikojen, joten omega-rasvahapot ovat ilmeisesti kasvattaneet älynystyröitäkin.

Sunnuntaihesarissa (17.5.) oli uutinen Norjassa suunnitellusta heroiinihoidon kokeilusta tulevan viiden vuoden aikana. Ainetta olisi tarkoitus jakaa heroiiniriippuvaisille sitä tarkoitusta varten perustettavilta klinikoilta.

Kuulosti äkkiseltään ihan järjettömältä ajatukselta, mutta artikkelin luettuani tuumasin, että norjalainen taitaa olla askeleen edellä muita maita huumeongelman torjumisessa. Tarkoitus on poistaa rangaistukset huumeiden käytöltä. Myyminen olisi silti edelleen rangaistavaa. Huumeita ei siis edelleenkään laillisteta.

Norjan hallituksen asiantuntijaryhmä on tullut siihen tulokseen, että huumeaddikti on hoitoa tarvitseva potilas eikä rangaistuksen ansaitseva rikollinen. Käytöstä kiinni jäänyt ei saa enää merkintää rikosrekisteriin, vaan kutsun tapaamiseen, jossa häntä ohjataan avun pariin.

Osloon ja Bergeniin ollaan perustamassa klinikat, jotka ovat auki joka päivä aamusta iltaan. Klinikalla päivystää lääkäri ja hoitaja ja käyttäjä saa sinne tullessaan hänelle sopivan annoksen heroiinia joko pistoksena tai tablettina. Heroiinia ei jaeta ulos klinikalta, vaan aine on käytettävä klinikan tiloissa. Kustannukset tästä toiminnasta muodostuvat enimmäkseen työvoimakustannuksista. Klinikan asiakkaiksi valitaan kokeilun ajaksi noin 300 addiktia, joille korvaushoito ei jostain syystä sovi. Kokeilun taustalla on voimakkaasti ollut vaikuttamassa yhdistys, jonka vetäjänä toimii entinen narkomaani Arild Knutsen.

Kokeilussa otetaan uudenlainen tulokulma huumeongelmaan. Se voi vähentää huumerikollisuutta ja muidenkin koukuttavien aineiden käyttöä sekä säästää  ihmishenkiä. Jokunen addikti voi jopa päästä irti huumeista kokonaan, johon kokeilulla tietysti pyritään.


Vai onko koko juttu vain pohjoismaista sinisilmäisyyttä? Norjalaisten kermaperseiden ja herranenkeleiden yritys parantaa maailmaa? Ehkä he eivät ihan siihen pyrikään, vaan ainoastaan oman maansa tilanteen parantamiseen. Norjalaisten huumeongelmat ovat kuitenkin pientä verrattuna Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan, jossa huumeita tuotetaan valtavasti ihan omasta takaa.

Kuvat: Pixabay
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin ja postauksen linkkejä saa jakaa.

4 kommenttia:

  1. Odotan kiinnostuneena Norjan kokeilun lopputulemaa. Ehkä tämä vähentää huumekuolemia.
    Sijaisäitinä olen vuosikymmenien ajan nähnyt, kuinka lastemme vanhemmista monet ovat ajautuneet ennenaikaiseen hautaan huumeiden vuoksi.
    Hyvää viikonloppua asiantuntijoille!

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me EAt ihmetellään täällä kuka tai mikä on poistanut tämän kommentin ja miksi. Oliko siinä jotain sopimatonta? Itse emme ole ainakaan poistaneet.

      Poista
  3. Kiitos kommenteistanne. Mielenkiinnolla tosiaan seurataan, kuinka tuossa käy ja toivotaan tietenkin hyviä tuloksia kokeilusta. Jospa tähänkin ikuisuusongelmaan löydettäisiin uusia ratkaisukeinoja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!