tiistai 12. toukokuuta 2020

Luomubanaani vs. Chiquita


Erikoisen Asiantuntijan huushollissa on jo vuosien ajan syöty banaaneja vain luomuversiona. Ja tietysti soveltuvin osin muutakin luomua, muun muassa kananmunia.

Eilen sitten olikin luomubanaanit lähikaupasta loppuneet. Pitääkö tästäkin syyttää koronaa, onko luomuviljelijällä työvoimapula vai onko toimituksessa vaikeuksia.

Isäntä oli pistänyt puntarille tavallisia Chiquitoja. Makuero oli huomattava. Jälkimmäiset maistuivat minun mielestäni oudoilta, niissä oli suorastaan joku pilaantumista muistuttava sivumaku.

Luomubanaanit ovat lisäksi paljon makeampia kuin Chiquitat. Meillä käymässä ollut nuoripari ei havainnut maussa mitään erikoista ja normaalisti kuulemma syövätkin tavallisia banaaneja. Eli vikaa niissä ei ollut.

Jos banaanit olisivat olleet minun kauppalistallani, olisin jättänyt ne luomujen puuttuessa kokonaan ostamatta ja valinnut jotain muita hedelmiä. Vaikka mandariineja tai viinirypäleitä. Chiquita-tertut uitetaan poimimisen jälkeen isoissa altaissa, joissa on säilöntäaineita. Olen joskus nähnyt siitä TV:ssä dokumentin.

Tänä korona-aikana yritetään selviytyä kaupasta ulos mahdollisimman nopeasti ja jaetaan ostettavat kahdelle listalle, kummallekin omat kärryt ja kipitetään kaupan läpi ilman sen suurempia viivyttelyjä. No, onhan siinä tietysti se huono puoli, että molemmat menemme sinne kauppaan altistumaan virukselle. Olisiko parempi käydä yksin ja vuoroviikoin. Mutta mikä se nyt sitten on parempi tai huonompi vaihtoehto, eihän näistä kukaan tiedä.

Tämän yhtäkkisen ja yllättävän banaanihavainnon seurauksena aion lisätä luomutuotteiden käyttöä entisestään. Vaikka ne ovatkin kalliimpia, mutta eipähän tarvi niellä kaikkia kasvinsuojelu- ja säilöntäaineiden jäämiä mitä ei-luomuissa saattaa olla ja onkin. Kaikkiin luomuihinkaan ei silti välttämättä ole aina tässä suhteessa luottamista.


Kuvat: Pixabay.
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin linkin sekä postauksen linkin jakaminen on sallittua.

5 kommenttia:

 1. Pari vuotta sitten vierailin Costa Ricassa banaaniviljelmällä Chiquita-kontteja täynnänsä olevan satama-alueen lähellä. Kylän nimi on hukassa. Sillä viljelmällä valmistuvien banaaniterttujen ympärille sijoitettiin väljä sininen muovipussi, johon terttu tiputettiin, kun se oli tarpeeksi suuri. Banaanit olivat siinä vaiheessa vihreitä. Olisivatko olleet luomua? Samalta plantaasilta lähti pakkaamosta tarralla varustettuja Chiquita-banaaneja 17 kilon laatikoissa maailmalle. Mainitsemaasi banaanien uittamista emme nähneet. Itse syön banaaneja vain siellä, missä ne kasvavat, koska muut eivät ole makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli vielä mieleen, että nuo näkemäsi banaanit saattoivat mennä kotimaan markkinoille, jolloin niihin ei tarvittu säilöntäaineita.

   Poista
 2. Kiitos kommentistasi. Melko varmasti näkemäsi banaanit ovat olleet luomuja. Se uittaminen oli tosi "teollisen" näköistä touhua. Toisaalta, varmaan muitakin hedelmiä käsitellään samalla tavalla, esim. appelsiineja. Meidän pitäisikin syödä vaan kotimaisia marjoja ja hedelmiä. Mieluummin itse kasvatettuja ja/tai poimittuja. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 3. Banaaneja en ole ostanut vähään aikaan, mutta huonoja kasviksia kylläkin. Kun ostaa muovitetun kukkakaalin tai brokkoliineja, ei voi tuntea niiden tuoreutta käsissään eikä tuoksutella. Koronan takia ajattelin, että muovitettu olisi ns. turvallisempia, mutta nämä ostokset olivat valmiiksi pilaantuneita. Saa olla aika tarkkana, mitä ostaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi. Kaupoissa ei taida kohta muuta ollakaan kuin muovitettuja kasviksia, juuri koronan takia. Koronasta on siis haittaa silläkin tavalla. Muovisaaste lisääntyy. Omenia teki vähän mieli, mutta en uskaltanut ostaa, kun ne olivat pakkaamattomia. Toisaalta, voisihan niitäkin pestä vaikka astianpesuaineella ennen syömistä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!