perjantai 3. huhtikuuta 2020

Salatut elämät 30 jaa., sisältää juonipaljastuksia


Pääsiäinen on kohta taas täällä ja samalla kaikki siihen liittyvä kärsimys, virpominen ja varpominen. Joku tykkää enemmän joulusta, toinen pääsiäisestä. Molemmissa on puolensa. Erikoiset Asiantuntijat pitävät molemmista. Pääsiäisenä ei touhoteta kaupallisten asioiden kimpussa niin paljon kuin jouluna. Voi olla, että aikaa ja tilaa jää enemmän alkuperäiselle sanomalle.

Jos ja kun Jeesus oli tavallinen ihminen, tulee hänestä ja sen aikaisesta elämänmenosta mieleen muutama asia, josta pyhässä kirjassa vähemmän mainitaan, jos ollenkaan. Ehkä vähän triviaaleja juttuja, mutta tulipahan mieleen. Vaateteollisuus oli siihen aikaan vielä suht koht alkutekijöissään. Kankaasta oli pyöräytetty vaan jonkinlainen kaapu maallisen tomumajan suojaksi. Pikkareista ei tietenkään ollut tietoakaan. Hilppastiin menemään kalleuksia tuuletellen. No, ainakin oli vilpoista, ei kiristänyt stringit, sukkikset eikä blackhorsen saumat. Kuppikokoa ei tarvinnut ostoksilla käydessään muistella eikä myyjän mittailla. Eikä työhommissa olkaimet valahtaneet olkavarsille kesken asiakastapaamisen tai pihan haravoimisen.


Sukkia ei oltu vielä keksitty. Ehkä niillä kulmilla sukille ei olisi ollut tarvettakaan lämmittämässä jalkoja, mutta olisivat ne suojanneet jalkoja likaantumiselta ja sandaalien hankaukselta. Olisiko sandaaleissa saanut sukkia pitää silloinkaan, vaikkei Lenita Airisto ollut sitä vielä kertomassa? No ilmankos niitä jalkoja piti pestä niin usein. Taloon tultaessa oli tapana pestä jalat ja paremmissa piireissä sitä varten olivat orjat tai palvelijat.

Toisen ihmisen jalkojen peseminen osoittaa nöyryyttä ja palvelunhalua. Vieläkin on joissakin kirkkokunnissa tapana kiirastorstaina pestä toisten jalkoja tai symbolisesti vain toinen jalka (ortodoksisessa kirkossa piispa pesee 11 henkilön oikean jalan). Myös adventtiseurakunnissa on tapana pestä seurakuntalaisten jalat kiirastorstaina. Nykyisin tätä toimitusta voisi vastata vaikka selän peseminen saunareissulla, kaverin auton renkaiden vaihtaminen tai naapurin vanhuksen ulkoiluttaminen. Tavalla tai toisella siis omasta ajasta ja mukavuudesta luopuminen toisen hyväksi.


Oliko Jeesuksella parisuhdetta tai seksiä? Nuori mies kumminkin ja tavallinen ihminen. Tästä asiasta on vain hataria havaintoja. Vanhan testamentin maailma oli sallivampi seksuaalisuuden suhteen. On jopa kohtia, joissa ilmenee, että miehet kävivät ilotaloissa. Kreikan hellenistinen maailma muutti käsitystä. Hengellinen puoli ihmisessä oli arvokkaampi kuin ruumiillinen ja sen vuoksi ruumis oli alempiarvoinen ja seksuaalisuus oli rietasta ja likaista. Ihminen oli viettiensä kanssa niin lujilla, että lankeemus oli väistämätön.

Yksi Jeesuksen opetuslapsista oli hänelle muita läheisempi ja kerrotaan hänen jopa suudelleen tätä opetuslasta suoraan suulle. Sukupuolisen yhdenvertaisuuden nimissä emme paljasta tässä, oliko kyseessä nainen vai mies.  Lähi-idässä oli luonnollista rakastaa ja olla lähellä ilman mitään seksuaalista merkitystä.

Magdalan Maria, joka tiettävästi oli niin sanottu langennut nainen, oli Jeesukselle ainakin läheinen.
Tämäkin voi mietityttää. Lähi-idän suunnalta supistaan, että Maria kuitenkin katui viettämäänsä elämää ja harjoittamaansa elinkeinoa ja pesi Jeesuksen jalat kyynelillään ja kuivasi ne pitkiin hiuksiinsa. Jeesus antoi arvon naisille ja kunnioitti heitä syvästi eikä hän tuominnut Magdalan Mariaa kuten muut, vaan armahti hänet. Siitä kasvoi hänelle valtava suosio.


Jeesuksen mahdollisesta omasta perheestä ja lapsista on ollut spekulaatioita. Oliko hänellä vaimoa ja lapsia? On arveltu, että siihen aikaan oli mahdottomuus olla naimaton ja sillä logiikalla Jeesuskin olisi ollut naimisissa. Katolinen kirkko ei hyväksy tätä ajatusta kuten ei myöskään sitä, että Jeesuksella olisi ollut sisaruksia.

Tai jospa hän olikin aseksuaali tai homoseksuaali? Tai sitten hän oli sukupuoleton tai muunsukupuolinen, jolloin varsinkin siihen maailman aikaan piti pitää sellaiset asiat omana tietonaan, ettei joutunut ennen aikojaan kivitetyksi. Koko suuri suunnitelmahan olisi mennyt aivan pieleen, etkä sinäkään pönöttäisi siinä nyt tätä blogia lukemassa.


Ammattiapua tämän postauksen laatimisessa on saatu lukijakuntaamme kuuluvalta rovastilta.

Lähde: luterilainen.net/kysy pastorilta

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja testin kopioiminen tai muu käyttäminen luvatta on kielletty.
Blogin linkkiä saa jakaa.

5 kommenttia:

  1. Hauska kirjoitelma eikä yhtään uskontoa loukkaa tai uskovaisia! Kirjoittaja on raamatun lukenut,sen huomaa! Tällä tyylillä voisi nuoremmillekin kertoa kristinuskon historiaa ja tuoda sitä tähä päivään.
    Nyt ei kai virvota tänä vuonna !!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että onnistuimme pohdinnassamme. Ei näitä(kään) asioita tarvitse pipo kireällä käsitellä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Oletko nähnyt elokuvan Brianin elämä, Monty Python 1979.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole nähnyt. Netflixissä se näkyy olevan. Otan ohjelmaan. Kiitos vinkistä !

      Poista
    2. Nyt katsoin Brianin elämän Netflixistä. Olipas huikea! :DD

      Poista

Kiitos kommentistasi!