torstai 26. maaliskuuta 2020

Baarimestarin muistelmat



En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa ja mikä on faktaa ja mikä fiktiota Antto Terraksen Baarimestarin muistelmia lukiessa.

Antto Terras on sama heppu, joka kirjoitti aikanaan Stockmannin etsivän muistelmat, joka oli myös aika hulvaton teos. Stockmann Yard - Myymäläetsivän muistelmat. Sen lisäksi hän on kirjoittanut ainakin pari muuta kirjaa.

Antto Terras (s. 1973[1]) on virolaissyntyinen suomalainen kirjailija ja koomikko. Hän on opiskellut Tampereen yliopistossa teatterialaa, mutta työskennellyt sen jälkeen päätoimisena myymäläetsivänä. Stand-up-koomikkona hän on esiintynyt sekä lavalla että televisiossa. Lisäksi hän työskentelee viron kielenoikeustulkkina.[2]  (Lähde: Wikipedia)

Baarimestarin muistelmat on hyvin samantyylinen kuin Myymäläetsivän muistelmat, mutta astetta rouheampi, koska aihepiirikin on. Teos kertoo Vantaalla aikanaan toimineesta Calypso-nimisestä pubi/tanssiravintola/ruokaravintola/karaokebaarista, jossa Terras on työskennellyt omatekoisena baarimestarina. Ohessa tulee myös tarinaa Vantaasta ja vantaalaisuudesta. Kertomukset ovat aika värikkäitä/väritettyjä ja ehkä vähän liioiteltujakin.

Ennen puoltaväliä alkoi jo vähän puuduttaa jokaiseen lauseeseen leivotut näppärät sanakäänteet ja kertomukset känniääliöiden toilailuista. Vähän rasittavaa luettavaa pitemmän päälle, vaikka olikin hauskoja tarinoita, osin surullisia. Toisaalta, mitäpäs muutakaan baarimestarin muistelmat voisi ollakaan. Mikään inhimillinen ja epäinhimillinen ei tunnu olevan baarimestarille vierasta. Terras viljelee laaja-alaisesti ironiaa sekä itsestään, Calypson kanta-asiakkaista että vierailevista tähdistä sekä sidosryhmistä.

Viimeistään tämän kirjan luettuaan tajuaa, kuinka helposti tämä toimiala on päässyt mukaan harmaan talouden riskitoimialojen luetteloon. Terras tietenkin liioittelee ja yleistää, mutta kovin yleistä tuntuu olevan ohimyynti ja muu vilunkipeli kassan ja viinavarastojen kanssa.

Ihan hauska kirja ja tavallaan avartavakin. Sopii lomalukemistoksi, koska tässä ei ole mitään jatkuvaa monimutkaista juonta, jossa pitäisi pysyä kartalla. Sivistys ei lisäänny kovinkaan paljoa tämän lukemisen seurauksena. Ei-alan ihmiselle voi jäädä epäselväksi, mitä tarkoittaa muun muassa plokkaaminen ja bongaaminen.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat/kirjan etu- ja takakansi, Pixabay
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. Blogin linkkiä saa jakaa vapaasti.

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla kostea kirja ja rempseästi kirjoitettu. Ei vaan kiinnosta - etenkään nyt - baarijutut.Jotakin myönteisempää. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin sinulle! Joo, tämä on hauska mutta tavallaan siihen hauskuuteen kyllästyy tosi äkkiä. Ja jos noi jutut pitää paikkansa, niin pitää kyllä olla huolissaan Vantaan ja koko maailman puolesta muutenkin kuin pandemian takia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!