torstai 23. tammikuuta 2020

Kekkostarina


Minoon Nytte, Kaennuun tyttö jo kolomannessa polovessa. Äkkinäenennii ja äkkiviärä, sanovatten, van elekkööhän änkyröekö, van lukaskkoohan verekselttään mitä mulla on asijjoo.

Minusta olissii melekosen mahtavvoo, ku saesin raapusttoo  tarinoeta kaeken kansan huviksi. Van sepä on tietennii epävarmmoo mahtasko sitä olla  lukijakunttoo.

Nonnii, se tarina. Se mäni näen. Siskoni kansa olttii uamutuimmaa nuapurissa, luvan kansa tietennii, kun olivat hommanneet töllöttimen elikkä televiission niille. Uutisii lähetti tämä toosa ja kun myö tulttii paekalle nii Kekkonen oli ruuvussa. Jo vaen oli kumma juttu, miten ihmmeessä iso ukko sopi siihen pienneen loottaan? Ja miten myö siskkoen kansa suattiin se näkyvviin ja poekkeen, eessuntuas. Nui vaen nappuloeta paenemalla. En kyllä ite mänis tuommosseen ahttaasseen loottaan. Varsinnii kun lähttöö värithhii nuamataolusta samontein. Van siitähän se kaet suapi palakkasa, Kekkonen.

Eikö mitä, aekasa ku rämplättiin Kekkosta essiin ja poes, nii suattiin tarppeeksi sitä uutista. Van sittenpä hokasin, jotta mänempä pappilassa käömmään samontein. Sen taotta kuitennii, jotta piäsen kertommaan Kekkosesta.

No voe ei, kun piäsin niille, nii sehän Kekkonen oli jo pappilannii ruuvussa. Van miten kummassa se on mahollista? Jo on melekosta haepakkoo pitännä, kun kerkes ennen minnuu. Se on varmmaa hilipassu metän läpi, kun en nähnynnä sitä tiellä mänöväksi. Nii, ja oli vielä kerinnä nuamasa töherttöö eri väriseksi ku äskösessä ruuvussa.

Sitä vaen uattelin, jotta on se melekonen ukko tuo Kekkonen!
Tarina vuodelta 1981. Kirjoitti Nytte 15 v. Kainuun murteen kanssa auttoi lukijamme Irja. Kekkosen pitkäaikainen valtakausi päättyi alkuvuonna 1982.

Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.


3 kommenttia:

  1. Kiva tarina. Mutta vähän liioitellulla Kainuun murteella. Olen, katsos, Kajaanista kotoisin ja aina on pieni ikävä takaisin Kainuuseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Van sepä olikin mukava tieto, että olet Kaenuusta kotosin. 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi!