sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Ikäisekseen hyvässä kunnossa


Osuuskauppa osti kokonaisen kauppakeskuksen kaupungin keskustasta ja aikoo perustaa siihen keskustaPrisman. Mikä tarkoittanee sitä, että se profiloituu enemmänkin pienten talouksien tarpeita ajatellen ja ehkä pitää sisällään erikoismyymälöitä, kuten tälläkin hetkellä. Hyvä ajatus. Ei kaikkien markettien tarvitsekaan olla suurmyymälöitä, joihin tullaan pakettiautolla hakemaan röykkiöittäin tarjousvessapaperia tai lavoittain  pepsimaxia. Isosta marketista niitä itsekin haen tarjouksesta, vaikkakaan en pakettiautolla. Niitä marketteja on jo riittävästi ja niiden oikea paikka on siellä, missä on parkkitilaa riittävästi, vaikka lammaslauman parkkeeraisi samalla.

Uutisessa huomio kiinnittyi tähän: ”Rakennus on ikäisekseen hyvässä kunnossa”. En löytänyt netistä tietoa siitä, milloin kauppakeskus on alunperin rakennettu. Voisin arvella, että vuosituhannen vaihteen tienoilla tai vähän aikaisemmin. Joka tapauksessa sitä on uudistettu vuonna 2012. Sehän on vielä ihan uudenkarhea. Ainakin minun mielestäni, jos se on vasta parikymmentä vuotta vanha.

Esikoislapsi aviopuolisoineen asuu isolla kirkolla talossa, joka on rakennettu vuonna 1927. Sekin on ikäisekseen hyvässä kunnossa, kun otetaan huomioon sen ajan rakennusmateriaalit ja -menetelmät. Tai ehkä pikemminkin nimenomaan niiden ansiosta. Lisäksi sitä on muutamaan otteeseen sodan aikana pommitettu palasiksi. Osumia taisi tulla ainakin juuri heidän asuntonsa kohdalle. 

Oman kaupunginosan koulurakennuksen korjaaminen, purkaminen ja taas uudelleen rakentaminen alkaa jo saada farssin tai katastrofin piirteitä. Noin kolmetoista vuotta sitten saatiin valmiiksi kolme vuotta kestänyt homekorjaus. Välittömästi sen jälkeen alkoivat sisäilmaongelmat uudelleen. Korjauskierre jatkui ja osia tiloista suljettiin mikrobiongelmien vuoksi. Viiden vuoden kuluttua korjauksen valmistumisesta lapset sekä henkilökunta oireilivat ja rakenteita uusittiin. Parin vuoden kuluttua tästä perustettiin nettiadressi ja tilanne kärjistyi lakkoon, jossa vaadittiin puhtaita koulutiloja. Lopulta vuonna 2015 päätettiin purkaa vanha koulu kokonaan (siis vuonna 2006 peruskorjattu) ja rakentaa tilalle kokonaan uusi monitoimitalo. Sekä ala- että yläkoulu on toiminut väistötiloissa jo viiden vuoden ajan. Monitoimitalon alkuperäinen valmistuminen piti tapahtua alkuvuodesta 2019.

Tässä valossa Osuuskaupan hankkima kauppakeskus on ihan helmi. Uudenkarhea ja ikäisekseen hyväkuntoinen. Tässä kaupungissa suunnilleen kaikki koulut ovat joko homeessa tai kertaalleen korjattu tai korjattavana sisäilmaongelmien vuoksi. On myös tiedossa pysyvästi sisäilmaongelmien vuoksi terveytensä menettäneitä henkilöitä.

Sisäkuva yhdestä Budapestin suurimmista kauppahalleista. Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Erikoiset Asintuntijat eivät ole talonrakennuksen asiantuntijoita. Mutta ainahan sitä voi pohdiskella asioita, vaikkei niistä mitään tiedä eikä ymmärrä.1950- ja -60-luvuilla piti nopeasti saada asuntoja ja kouluja kaupunkiin muuttaville. Siitä johtuen rakentamisen laatu lienee siihen aikaan tuotetuissa rakennuksissa vähän mitä sattuu. Toinen syy 70-luvun rakentamisen heikkoon laatuun lienee vuosikymmenen puolivälissä ilmennyt niin sanottu öljykriisi. Sen vuoksi taloista tehtiin liian tiiviitä ja sen seurauksena sisäilmaongelmia alkoi ilmaantua.


Edellä mainittu Budapestissa oleva kauppahalli kuvattuna ulkoa. Kuva: Erikoiset Asiantuntijat



Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat. Mikään kuvista ei liity tapaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!